1. HABERLER

  2. GEMİ İNŞA

  3. Tanker yeni inşa taahhütleri 2024'te yükselişte
Tanker yeni inşa taahhütleri 2024'te yükselişte

Tanker yeni inşa taahhütleri 2024'te yükselişte

Deniz ticaretinde son veriler, ham petrol tankerlerine yönelik yeni inşa taahhütlerinde gözle görülür bir artışın işaretlerini taşıyor. 

A+A-

Uluslararası Denizcilik Konseyi ve Araştırma Örgütü (BIMCO) tarafından yapılan son açıklamalara göre, 2024 yılının ilk iki ayında ham tanker yeni inşa sözleşmelerinde yıllık %490 artış kaydedildi. Bu çarpıcı yükseliş, denizcilik endüstrisinde heyecan uyandırırken, sektördeki durgunluğun sona erdiğine işaret ediyor.

Özellikle, Çok Büyük Ham Petrol Taşıyıcıları (VLCC'ler) gibi dev tankerlerin siparişlerindeki artış dikkat çekiyor. 19 adet siparişle VLCC'lerin toplam sipariş sayısını aşması, sektördeki hareketliliğin önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bu artışın arkasındaki nedenler arasında, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının etkileriyle birlikte ham petrol talebinin artması ve buna bağlı olarak navlun oranlarının güçlenmesi gösteriliyor.

grafik.jpeg

Baltık Dirty Tanker Index'i 2006 yılından bu yana Ocak ve Şubat aylarında en yüksek seviyeye ulaşırken, sektördeki iyimserlik daha da artıyor. Mart 2023'te dip seviyelere inen ham tanker sipariş defteri, son dönemdeki artışla %6,2'ye yükselerek sektördeki canlanmanın işaretlerini veriyor.

BIMCO'nun son Tanker Denizcilik Pazarına Genel Bakış ve Görünüm raporu, VLCC'ler için özellikle olumlu bir görünüm sunarken, ham tankerler için de kısa vadeli iyimserlik öne çıkıyor. Petrol talebindeki Asya'ya doğru kayma ve Amerika'dan artan petrol arzı, seyir mesafelerini uzatmanın yanı sıra ham petrolü Orta Doğu ve Amerika'dan Asya'ya taşıyan VLCC'lere de fayda sağlayacak.

2023 yılında sözleşmeye bağlanan gemi kapasitesinin %70'i ve 2024 yılının tamamı, 2026-2027 yılları arasında teslim edilecek. Bu durum, düşük filo büyümesi nedeniyle navlun oranlarını destekleyecek ve sektörde istikrarlı bir büyüme sürecini tetikleyecek.

Sektördeki daralmaya rağmen, sipariş defterinin tarihsel olarak küçük kalması, arz fazlası riskinin düşük olduğunu gösteriyor. Ancak yaşlanan filonun yenilenme ihtiyacı ve küresel ticaret hatlarının yeniden yapılandırılması gerekliliği, gemilere olan talebin devam edeceğini işaret ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.