1. YAZARLAR

  2. Müh. Ömür KARATAŞ

  3. Deniz taşımacılığında yenilenen GHG stratejileri ve Paris Anlaşması ile uyumu
Müh. Ömür KARATAŞ

Müh. Ömür KARATAŞ

Ortech Marine A.Ş Genel Müdürü

Deniz taşımacılığında yenilenen GHG stratejileri ve Paris Anlaşması ile uyumu

A+A-

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) Green House Gas (GHG) stratejisinin ilk gözden geçirilmesinde, üye devletler 2050 yılına kadar net sıfır GHG emisyonuna ulaşmayı ve 2030’a kadar toplam GHG emisyonunu %20-30'a kadar azaltmayı ve 2040'a kadar %70-80'e kadar azaltmayı hedefleyen "kontrol aşamalarını" kabul ettiler.

2008 yılında deniz taşımacılığında alınan emisyon azaltım kararının, 2018'de yeniden belirlenmiş olan GHG stratejisinin önemli bir gelişmedir. 

Başlangıç da deniz taşımacılığında emisyon stratejisi, 2050'ye kadar GHG emisyonlarını yalnızca %50 azaltmayı hedefliyordu ve ara yıllar için kesin emisyon azaltma hedefleri içermiyordu. İlk strateji, küresel ısınmayı 2°C'nin altında tutma ve 1.5°C'ye sınırlama çabalarını hedefleyen Paris Anlaşması ile uyumlu değildi.

Uluslararası deniz taşımacılığında yenilenen strateji tarafından belirtilen emisyon azaltma yöntemini uygularsa, yaklaşık olarak 2032 civarında dünyanın 1.5°C'lik karbon azaltma hedefine ulaşacaktır. Emisyon stratejisi metan ve azot oksitin 100 yıllık küresel ısınma potansiyellerine dayalı olarak hesaplanan CO2 ile ölçülen emisyonları içerir. Emisyon stratejisinin çevresel faktörü GHG emisyonlarının sıfıra düşeceği yılın 2050 olmasının önemi vurgulanmıştır. 

Denizcilik sektöründe 1.5°C'ye uyum sağlamak için 2020'den itibaren 10 gigaton (Gt) CO2 yayabilme kapasitesi olduğunu tahmin edilmiştir. 2°C'nin altında kalabilmek için (1.7°C olarak da yorumlanır), gemilerde kullanılan yakıtın (TTW) emisyon Hedefi 17 Gt CO2'ye yükselecektir. 

Yeniden değerlenen GHG stratejisi çevresel emisyonlara odaklandığından, şimdi Yenilenen Emisyon hedeflerinde ne kadar (WTW) Yakıt üretim CO2 emisyonu olduğuna bakılırsa. Bu çalışmadaki emisyon faktörleri ve IMO GHG çalışmasından gelen uluslararası deniz taşımacılığında, Hedef yakıt karışımı temel alındığında, uluslararası deniz taşımacılığı için yakıtın üretim emisyonu (WTM) / gemide kullanılan yakıtın emisyon (TTW) oranını 1.21 olarak tahmin edilmektedir. 

Denizcilik sektöründe yaklaşık olarak 1.5°C için 12 Gt (Giga ton) CO2 emisyonu 2°C'nin altında kalmak içinde 21 Gt CO2 emisyonu azaltma hedefi olduğu anlamına gelmektedir.

Küresel çevre sıcaklık artışını bu seviyelerle sınırlama olasılığıyla ilişkilendirilir. Aynı oranı ve dördüncü IMO GHG çalışmasından gelen emisyon verilerini ve projeksiyonları kullanarak, uluslararası deniz nakliyatı şu anda yaklaşık olarak yılda 1.1 Gt CO2 yaydığını ve ortalama olarak yılda yaklaşık %1.3 arttığı tahmin edilmektedir.

Bu sektörün 2030 yılında 1.5°C küresel ısıyı düşürme hedefini aşmak ve 2037yılında 2°C'nin altında kalmak için bir yol izlemektedir.

Başlangıç GHG stratejisi altında beklenen emisyon azaltımı nasıl değişir? 
Aşağıdaki ilk grafik, (2023) GHG stratejisindeki emisyon azaltma hedeflerini karşılayan düz bir çizgi emisyon eğrisini başlangıç GHG stratejisi tarafından belirtilen yöntemle karşılaştırır. 

omur-karatas.jpg
Şekil-1. Yeniden değerlendirilen (2023) Emisyon strateji tarafından belirtilen yakıt üretiminden kaynaklı GHG emisyonları, başlangıç (2018) stratejisi, 2008'deki operasyon emisyonlarıyla karşılaştırılmıştır.

Aşağıdaki grafikte, 2020 ve 2050 arasındaki toplam yakıt üretiminden kaynaklanan CO2 emisyonlarının dünya ısı 1.5°C ve 2°C'nin altına düşürmek için yapılan bütçeler karşılaştırılmaktadır. Görebileceğiniz gibi yenilenen strateji küresel ısı düşümü 1,5°C ile uyumlu değil, ancak 2°C'nin altında kalması düşünülmektedir.

IMO üyesi devletler 2040’a kadar sıfır emisyon hedefine ulaşmayı kabul etmeleri ve yenilenen GHG stratejisi, 2050 yılına kadar veya civarında net sıfır GHG emisyonuna ulaşmayı hedeflemekte ve belirli kontrol noktalarını içermektedir. 

omur-karatas-001.jpg

Şekil-2. 2020-2050 yılları arasındaki Toplam Yakıt üretim (WTW) GHG emisyonları, yenilenen (2023) strateji, başlangıç (2018) stratejisi ve Operasyon emisyonları (BAU) için düz çizgi emisyon azaltma yöntemi 1.5°C ve 2°C'nin altında kalma hedefleri ile karşılaştırılmıştır.

2030'a kadar toplam GHG emisyonlarının %20-%30'a kadar azaltılması, 2040'a kadar da %70-80'e kadar azaltılması hedeflenmektedir.

Bu Yenilenen strateji, 2018'de belirlenen başlangıç stratejisine göre önemli bir iyileştirmedir. Başlangıç stratejisi sadece 2050 yılına kadar GHG emisyonlarını %50 azaltmayı hedeflemekteydi ve ara yıllar için kesin emisyon azaltma hedefleri bulunmamaktaydı. Yeni revize strateji, Paris Anlaşması'nın küresel ısınmayı 2°C'nin altında tutma ve 1.5°C'ye sınırlama hedefleriyle uyumlu değildi.

Yenilenen stratejiye göre, uluslararası deniz taşımacılığı sektörü, tahminlere göre 2032 civarında dünyanın çevre ısısı 1.5°C karbon azaltma hedefini aşacak, ancak 2°C'nin altında kalma hedefini aşmayacaktır. Ancak sektörün bu yolda ilerlerken 2050'ye kadar sıfır "WTW" yakıt üretiminden kaynaklanan CO2 emisyonu elde etmesi gerekmektedir. 

Yenilenen stratejiye göre izlenen "stratejik" yol, toplam WTW CO2 emisyonlarının 17.1 Gt olmasına neden olacak ve bu, daha az etken 2023 hedeflerine göre 19.2 Gt olan emisyonların altında olacaktır. Bu emisyon azatlımı, 2°C'nin altında kalma hedefini gerçekleştirebilecektir.

Sonuç olarak, yenilenen strateji, belirli bir yıl içinde 1.5°C karbon hedefini aşma olasılığını kabul etmektedir, ancak 2°C'nin altında kalmak için 2050'ye kadar sıfır emisyon hedefine vurgu yapmaktadır ve iklim hedeflerine ulaşma olasılığını artırmaktadır.
 

Bu yazı toplam 2019 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.