1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye, Khums Limanı'nı askeri üs kurmak için kiraladı
Türkiye,  Khums Limanı'nı askeri üs kurmak için kiraladı

Türkiye, Khums Limanı'nı askeri üs kurmak için kiraladı

Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama çalışmalarını devam ettiren Türkiye, bölgedeki varlığını arttırmak için her geçen gün yeni hamleler yapıyor.

A+A-

Türkiye, Yunanistan ile sorun yaşadığı Doğu Akdeniz bölgesi için çarpıcı bir hamlede daha bulundu. Daha önce Libya ile deniz yetki anlaşması imzalayan Türkiye, bu kez de Libya'da askeri üs kuracak.

99 yıllık imza atıldı
Türkiye'nin, Libya'nın Akdeniz kıyısındaki kenti Khums'da bulunan Khums Limanı'nı askeri üs kurmak için 99 yıllığına kiraladığı öğrenildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilecek limanda kurulacak askeri üsle Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki egemenliğinin pekiştirilmesi, Türk karasularının denetiminin arttırılması ve ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması planlanıyor. 

Bölgede kurulacak askeri üsse Libya harekâtını başarıya ulaştıran Türk milli İHA/SİHA sistemleri ile hava savunma sistemlerinin konuşlandırılmasının planlandığı gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

Türk DEGS duyurdu
Türkiye'nin Libya'daki girişimini İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Cihat Yaycı'nın başkanlığını yaptığı Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK-DEGS) sosyal medya hesabından duyurdu. 

Türk Degs paylaşımında şu ifadelere yer verdi;

-Türkiye, Libya'da askeri üs kurmak için El Khums Limanı'nı 99 yıllığına kiraladı.

-Türk Deniz Kuvvetleri ve Kara kuvvetlerine verilecek olan limanda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askeri üs kuracak.

-Kiralanan liman ile birlikte Türk deniz yetki alanlarına karşı da önleyici savunma ve aynı zamanda da ticari gemilerin güvenliğini sağlayacak.

Türk savaş gemisi 3 gün önce orada görülmüştü
Türkiye'nin üs kurmak için kiraladığı Khums Limanı'nı yakınlarında geçtiğimiz gün Türk savaş gemisi görülmüştü. Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait G sınıfı bir fırkateyn ve ona eşlik eden Sikorsky helikopterleri 13 Ağustos günü El Khums limanı yakınlarında olduğu belirlenmişti. 

Sırada Vatiye Üssü var
Ankara-Trablus arasındaki askeri işbirliğinin bir üst safhaya taşınması kapsamında Vatiye Askeri Hava Üssü’nün Türkiye’nin kullanımına verilmesi de gündemde. Hava araçlarıyla tahkim edilecek Vatiye ile birlikte bir adım da Akdeniz kıyısındaki liman kenti Misrata’da atılacak.

Kaynak: Haber7
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.