1. HABERLER

  2. LOJİSTİK

  3. Türk operatör, WIG Teknolojisiyle Taşımacılıkta Dev Adım Atıyor
Türk operatör, WIG Teknolojisiyle Taşımacılıkta Dev Adım Atıyor

Türk operatör, WIG Teknolojisiyle Taşımacılıkta Dev Adım Atıyor

Singapur merkezli havacılık girişimi AirX'in Türk bir operatörle imzaladığı niyet mektubu, havacılık dünyasında heyecan yarattı.

A+A-

Türk Operatör Eurasia Mobility Solutions, yerde kanatlı uçaklardan oluşan bir filo satın almayı kabul etti. Bu adım, taşımacılık sektöründe çığır açacak yenilikçi bir teknolojinin ticari gerçekliğe dönüşmesine doğru atılmış büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Yerde Kanatlı Uçaklar (WIG), geleneksel uçaklara göre önemli avantajlar sunuyor. Uçmaları daha kolay, ağırlık taşıma kapasiteleri daha yüksek ve su üzerinde kalkış ve iniş yapabilmeleri, bu teknolojinin çekiciliğini arttırıyor. Ancak, ticari pazarda yer edinmek için uzun süredir mücadele veren bu konsept, AirX gibi yenilikçi firmaların çabalarıyla yeniden gündeme oturmuş durumda.

AirX'in ortak girişimi olan AirFish 8, 10 koltuklu bir WIG gemisi olarak dikkat çekiyor. 2.900 pound'a (1.315 kg) kadar taşıma kapasitesine sahip olan bu gemi, yaklaşık 80 knot seyir hızında ve 250-300 deniz mili menzile sahip. Bu özellikleriyle, hem ticari hem de askeri amaçlar için geniş bir kullanım alanına sahip olduğu belirtiliyor.

Eurasia Mobility Solutions, ilk etapta 10 adet WIG gemisi satın alırken, daha sonraki aşamalarda 10 adet daha almak için bir opsiyon anlaşması imzaladı. Siparişin değeri, spesifikasyonlara bağlı olarak 30 milyon dolara kadar çıkabilir. İlk gemilerin hizmete girişi ise 2025 civarında planlanıyor.

ST Engineering'in denizcilik uygulamalarını da değerlendirdiği belirtiliyor. Bu teknolojinin, özel kuvvet misyonlarından amfibi operasyonlara kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceği vurgulanıyor.

Öte yandan, ABD ordusu da benzer bir teknolojiyi inceliyor. Savunma İleri Araştırma Proje Ajansı (DARPA) tarafından yürütülen "Özgürlük Kaldırıcı" projesi, ağır yükleri geniş mesafelere taşıyabilen, düşük maliyetli ve su üzerinde de çalışabilen bir WIG gemisi geliştirme hedefiyle çalışıyor. İki ekip, rekabetçi tasarımlar üzerinde çalışıyor ve proje, bu yılın sonlarına doğru daha da hız kazanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.