1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Moody's: Kızıldeniz Krizi Enflasyonu Artırmıyor
Moody's: Kızıldeniz Krizi Enflasyonu Artırmıyor

Moody's: Kızıldeniz Krizi Enflasyonu Artırmıyor

Moody's Investor Service analistleri, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yapılan saldırıların enflasyon üzerinde beklenmedik bir etkisi olmadığını belirtti.

A+A-

Yapılan açıklamada, saldırıların kargoyu geciktirdiğini ve nakliye maliyetlerini artırdığını, ancak zayıf talep ve bol gemi müsaitliği dolayısıyla bu etkinin dengelediği vurgulandı.

Konteyner gemileri, genellikle Avrupa-Asya Süveyş Kanalı güzergahını kullanıyor olsa da, son dönemde Kızıldeniz'deki güvenlik riskleri nedeniyle Afrika çevresinde daha uzun ve maliyetli rotalara yönlendiriliyor. Bu rotalarda seyir süreleri uzadığı için gemilerin başlangıç noktalarına dönüşleri gecikiyor ve talep üzerine spot oranları artıyor.

Moody's ulaştırma sektörü analisti Daniel Harlid, saldırıların talepten kaynaklanmadığını ve bu nedenle enflasyon üzerinde büyük bir etki yaratmasının beklenmediğini belirtti. Ancak, gemilerin yeniden rotalanması %6 ila %10 arasında daha fazla gemi gerektirdiği için sektörde bazı sapmalar yaşanıyor.

Denizcilik veri firması Clarksons Research'e göre, konteyner taşımacılığı sektörünün kapasitesi önümüzdeki dönemde %7 ila %8 arasında artacak. Bu artış, otomotiv sektöründe bileşen sıkıntısı nedeniyle Avrupa üretiminin geçici olarak durdurulmasına yol açtı. Örneğin, Tesla ve diğer üreticiler, Avrupa operasyonlarını aksamalardan korumak için ek önlemler almak zorunda kaldı.

Birleşik Krallık'ta bazı sektörler potansiyel sorunlarla karşı karşıya kalıyor olsa da, covid 19 pandemisi dönemindekine benzer şekilde mağaza raflarının boşalması gibi bir durum yaşanmıyor. Yine de, sektörlerin bu değişen dinamiklere nasıl tepki vereceği ve tedarik zinciri üzerindeki etkileri yakından izleniyor.

(Lisa Baertlein'in raporladığı verilerden tercüme edilmiştir)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.