1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Küresel ticaretteki dalgalanma: DTÖ'nün 2023'teki çöküşle mücadelesi devam ediyor
Küresel ticaretteki dalgalanma: DTÖ'nün 2023'teki çöküşle mücadelesi devam ediyor

Küresel ticaretteki dalgalanma: DTÖ'nün 2023'teki çöküşle mücadelesi devam ediyor

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), geçen yılki ticari sarsıntının ardından küresel ticaretin toparlanma sürecinde önemli zorluklarla karşılaştığını açıkladı.

A+A-

Cenevre merkezli kuruluşun son raporuna göre, mal ticaretindeki ılımlı artış eğilimi, belirsizlikler ve bölgesel gerilimlerin gölgesinde giderek daha da zorlanıyor.

DTÖ'nün mal barometresi, Kasım sonunda 100,7'den 100,6'ya düşerek neredeyse değişmedi. Bu, küresel ticaretin istikrar kazanma çabasının önündeki engellere işaret ediyor. Rapor, ticaretin istikrarlı bir toparlanma sürecine girmesi gerektiğini vurgularken, jeopolitik belirsizliklerin ve bölgesel çatışmaların bu süreci olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.

İhracat siparişleri ve hava taşımacılığı hacmi gibi belirli alanlarda hala büyüme işaretleri olsa da, konteyner nakliyesi ve hammaddeler gibi diğer sektörler geride kalıyor. Özellikle, otomobil üretimi ve satış endeksindeki artış ivmesinin azaldığı belirtiliyor. Elektronik bileşen ticaretinde görülen önceki toparlanmanın ise revize edilerek ortadan kaldırıldığına dikkat çekiliyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalarda, DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, örgütün ticaret hacmi tahminlerinin gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu belirtti. Özellikle, ticari mal ticaretindeki %0,8'lik büyüme tahmininin altında kalındığı gözlemlenirken, bu yıl için öngörülen %3,3'lük artışın da oldukça iyimser olduğu değerlendiriliyor.

DTÖ, Abu Dabi'de düzenlenen 13. bakanlar konferansında, bu projeksiyonların güncellenmeye çalışıldığını belirtti. Önümüzdeki dönemde, özellikle küresel ekonomik ve siyasi atmosferdeki belirsizlikler göz önüne alındığında, DTÖ'nün ticaretteki rolü ve etkinliği daha da önem kazanacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.