1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Hem ticari, hem askeri güvenlik anlamında denizciliğe daha fazla yatırım yapılmalı”
“Hem ticari, hem askeri güvenlik anlamında denizciliğe daha fazla yatırım yapılmalı”

“Hem ticari, hem askeri güvenlik anlamında denizciliğe daha fazla yatırım yapılmalı”

Ülkemizin köklü kuruluşları arasında yer alan Hayat Holding şirketler grubu...

A+A-

Halim SIRÇANCI - FİBER Marine Genel Müdürü

Ülkemizin köklü kuruluşları arasında yer alan Hayat Holding şirketler grubu bünyesinde 2016 yılında kurulan Fiber Marine, öncelikli olarak grup şirketlerinin hammadde ihtiyaçlarını temin edip lojistiğini yapıyor. Yeni bir firma olmasına rağmen sektörde ciddi adımlar atan firma ile ilgili Halim Sırçancı ile konuştuk.

Halim bey bize biraz kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?

1969 yılında Niğde/Bor doğumluyum. Liseyi İzmir Bergama’da, üniversiteyi Bo­ğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okudum. Çok farklı şirket­lerde, üretim, planlama, kalite, yazılım geliştirme, danışmanlık, lojistik ve tedarik zinciri alanlarında çeşitli pozisyonlarda görevler yaptım. Halen Hayat Holding şir­ketlerinden Kastamonu Entegre Ağaç Sa­nayi firmasında Tedarik Zinciri Direktör­lüğü görevini yürütüyorum, aynı zamanda yine aynı grubun denizcilik şirketi olan Fiber Marine Denizcilik şirketinde Genel Müdürlük görevini yürütüyorum.

2016 yılında kurulan bir firma olmanıza rağmen 2 gemilik bir filoya sahipsiniz. Kuruluş sürecinizden ve grup şirketleri­nizden bahseder misiniz?

Hayat Holding 1937 yılında kurulmuştur. Hem FMCG alanında sektörünün lider şirketlerinden olan Hayat Kimya şirketini hem de ağaç bazlı levha (yonga levha, MDF, parke, Amerikan kapı, mutfak tezgahı) üretimi alanında Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın dördüncü, dünyanın yedinci büyük şirketi olan Kastamonu Entegre şirketlerini bünyesinde bulundur­maktadır. Grubumuz hem Türkiye’de hem de yurt dışında (Tataristan, Romanya, Bulgaristan, İtalya, Bosna Hersek, Cezayir, İran, Mısır, Nijerya…) çok sayıda üretim tesisi olan global şirketleri bünyesinde bulundurmaktadır. İthalat ihracat hacmi ve üretim kapasitesi olarak çok büyük potansiyele sahiptir.

Fiber Marine denizcilik şirketimiz 2016 yılında kurulmuş olsa da denizcilik alanına ilk adımımızı atmamız 2010 yıllarına denk düşmektedir. İlk gemimizi (MV PINE) 2010 yılında grubumuza kattık. Kastamonu Entegre olarak en temel hammaddemiz olan odun yonga­sını (woodchip) o dönemde çok büyük miktarlarda ithal ettiğimiz için, ithal ma­liyeti içinde navlun bedelinin payı da çok büyük olduğu için, ayrıca odun yongası ticaretinde (hem deniz taşımacılığı hem de mal ticareti anlamda) tekelleşmeye doğru bir gidiş olduğu için, bu zinciri kırmak ve maliyetlerimizi kontrol altına almak amacıyla denizcilik işine girmeye karar verdik.

2016 yılına kadar hem ticari hem de teknik işletmecilik anlamında sektörün önemli bir firmasından destek aldık. 2016 yılında kendi ekibimizi kurduk ve tüm işlerimizi kendi ekibimizle yapmaya ve grup şirketlerine denizcilik hizmeti vermeye başladık.

fiber-marine.jpg

Filonuzdaki gemilerden ve kapasitele­rinden de bahsedelim isterseniz.

2010 yılında aldığımız ilk WCC (Wood Chip Carrier) gemimizi (MV PINE) 8 yıl Amerika-Türkiye Wood Chip (Odun yongası) taşıması işinde kullandıktan son­ra 2018 yılında elden çıkardık. Aynı yılın temmuz ayında Japonya’nın en önde gelen tersanelerinden biri olan Oshima tersa­nesinde inşa ettirdiğimiz WCC gemimizi (MV MAPLE) teslim aldık. Bu tersaneye sipariş veren ilk Türk armatörü olduğu­muzu söyleyebilirim. Teslim aldığımız ge­mimiz 108.360 metreküp ambar hacmine ve 53.199 dwt’luk taşıma kapasitesine sa­hip. Bu arada 2016 yılında ikinci el olarak satın aldığımız Bulk Carrier gemimiz (MV ACACIA) 2011 yılında Shin Kurushima tersanesinde yapılmış ve 33.677 dwt’luk taşıma kapasitesine sahip Open Hatch Box Type bir gemidir.

Bu gemilerimizle hem grup şirketlerimize hem de piyasaya hizmet vermeye gayret ediyoruz.

Ekibiniz ve insan kaynakları politikanız nasıl?

Deniz taşımacılığı, grubumuz için yeni bir iş alanı olsa da binlerce çalışanı olan Hayat Holding olarak uzun yıllardır oturmuş bir İK politikamız bulunuyor. Hem ulusal dü­zeyde hem global ölçekte bu kadar büyük başarılar elde etmemizin en temel sebebi, kaliteli insan kaynağına sahip olmamız, çalışanlarımıza yatırım yapmamız ve bu nedenle çalışanlarımızın şirketlerimize olan bağlılığının yüksek olmasıdır. Denizcilik alanı da grup şirketlerimizin sektörlerinde daha rekabetçi olmaları için önem verdi­ğimiz iş alanlarından biridir. Bu nedenle sahasında yetkin, liyakatli ve tecrübeleri arkadaşlarımızla denizcilik işlerini başarılı bir şekilde yürütmeye gayret ediyoruz.

Fiber Marine olarak daha çok hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

Fiber Marine olarak öncelikle grup şirketlerinin hammadde ihtiyaçlarını en uygun şartlarda temin etmek, maliyet­lerini düşürmek, tedarik güvencesini sağlamak ve en nihayet rekabet avantajı elde etmeleri için onlara destek vermek amacıyla faaliyetlerimizi planlıyoruz. Kastamonu Entegre’nin odun yonga­sı ithalat taşımasını kendi gemimizle gerçekleştiriyoruz, Hayat Kimya’nın en temel hammaddesi olan selüloz ihtiyacı­nı büyük ölçüde kendi gemimizle karşı­lıyoruz. Bunun yanında holding şirketle­rinin gemi kiralama ve denizcilik hizmet ihtiyaçlarını en uygun şartlarda temin ediyoruz. Tabi ki sadece grup şirketlerine değil piyasaya da hizmet veriyoruz. Yani gemilerimiz, hiçbir şekilde boş kalmaya­cak şekilde tecrübeli ekibimiz tarafından işletilmektedir.

Filonuzdan, taşıma ve elleçleme kapasi­tenizden söz eder misiniz?

Gemilerimizden birisini (MV MAP­LE) Amerika-Türkiye arasında odun yongası taşıması işinde kullanıyoruz. Toplam taşıma kapasitesi dolu-boş olarak çalıştığında 350.000 tondur. Dolu-dolu çalıştırıldığında bu kapasite çok daha artmaktadır. Diğer gemimizi (MV ACA­CIA) Uzakdoğu-Türkiye arasında selüloz taşımacılığında kullanıyoruz. Burada da yaklaşık 90.000 ton selüloz olmak üzere senelik yaklaşık 200.000 ton civarında taşıma yapmaktayız. Tabii ki pazar şartla­rına ve firmalarımızın ihtiyaçlarına göre gemilerimizi esnek bir şekilde kullana­bilmekteyiz. İhtiyaç durumuna göre çok çeşitli bulk kargoları taşıma imkanımız bulunmaktadır.

Yurtdışı operasyonlarınız var mı? Hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?

Hayat Holding olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Balkanlar, Kafkaslar, Avrupa, Ortadoğu, Afrika, Uzakdoğu bölgelerinde çok büyük yatırımlarımız var. Fiber Mari­ne olarak nerede ihtiyaç duyuluyorsa hem ihracat hem ithalat anlamında grup şirket­lerinin denizcilik ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyoruz.

Türkiye’de denizcilik sektörünün duru­mu ile ilgili neler söylersiniz?

Türkiye’de malumunuz ithalat ve ihracatı­mızın tonaj olarak yaklaşık %90’ı deniz­yolu ile taşınmakta, değer itibariyle ise bu oran %60’ın üzerindedir. Türk ekonomi­sinde denizciliğin önemi çok büyüktür. Üç tarafımızın denizlerle çevrilmiş olması ve ülkemizin stratejik konumu gereği potan­siyelimizin çok daha yüksek olduğunu dü­şünüyorum. Hem ticari güvenlik hem as­keri güvenlik anlamında denizciliğe daha fazla yatırım yapılması gerektiğini düşü­nüyorum. Komşumuz olan Yunanistan’ın gemi filo kapasitesi itibariyle dünyada birincisi olmasına rağmen Türkiye’nin 15. sırada yer alması durumumuzu bence çok net bir şekilde anlatmaktadır. Özellikle eski gemilerin elden çıkarılarak gemi yaş ortalamasının düşürülmesi, dış ticarette tabiri caizse bir şişe ağzı konumundaki limanlarımıza yatırım yapılarak denizcilik sektörünün önünün açılması bence kritik önem arz etmektedir.

Pandemi sürecinin ticaretinizi nasıl et­kilediğinden ve sektörde ne gibi etkileri olduğundan da bahsedelim isterseniz...

2020 yılının nisan-mayıs aylarında işlerimiz, pandemi nedeniyle ciddi ölçüde olumsuz etkilendi. Özellikle iç piyasa satışlarında ciddi düşüşler yaşa­dık. Ancak alınan tedbirler ve kurların da desteğiyle ihracata yönelmemiz nedeniyle, bu dönemi çok büyük bir olumsuzluk yaşamadan atlattık. Hatta yılın ikinci yarısında artan talebe cevap vermekte çok zorlandık. Bu dönemde yeni tesis yatırımı kararı alan nadir şirketlerden olduğumuzu söyleyebilirim. 2021 ve 2022 yılları grup şirketlerimiz, Türkiye’de çok büyük yatırımlar yaparak üretim kapasitesini arttıracaktır. Biz de Fiber Marine olarak grup şirketlerimizin ve piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda yeni yatırım alternatiflerini değerlendir­meye devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz…

2021 yılının Deniz Endüstri ekibi ve okurları için ülkemiz ve dünya için sağlık ve başarı getirmesini diliyorum. Çok teşekkür ediyorum.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Ocak-Şubat 2020 - 76. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.