
Gemi İnşasında 150 Milyar Dolarlık Kore-ABD İttifakı
Güney Koreli tersaneler; gemi inşa, akıllı tersane, LNG bunker gemisi ve iş gücü eğitimi alanlarında ABD’li kuruluşlarla 15 iş birliği anlaşması imzaladı.
Güney Kore’nin önde gelen gemi inşa grupları, ABD’nin ticari ve askeri gemi üretim kapasitesini artırmaya yönelik program kapsamında Amerikan şirketleri ve kurumlarıyla geniş kapsamlı iş birlikleri açıkladı. Washington’da açılan Kore-ABD Gemi İnşa Ortaklık Merkezi, iki ülke arasında oluşturulan 150 milyar dolarlık gemi inşa ittifakının operasyon merkezi olarak faaliyet gösterecek.
Program kapsamında 30’dan fazla tersane, savunma şirketi, teknoloji grubu, üniversite ve araştırma kuruluşu arasında toplam 15 anlaşma imzalandı. Projeler; tersane modernizasyonu, tedarik zincirlerinin kurulması, denizcilik iş gücünün geliştirilmesi, gemi tasarımı ve üretimde dijital teknolojilerin kullanılması gibi başlıkları kapsıyor.
Hanwha Ocean, Leidos Gibbs & Cox ile küresel hızlı deniz nakliye gemisi tasarımı için profesyonel hizmet sözleşmesi imzaladı. Barış döneminde ticari yük, acil durumlarda ise askeri teçhizat taşıyacak şekilde geliştirilecek geminin çift kullanım amaçlı olması planlanıyor. Hanwha ayrıca ABD’de gemi inşa iş gücü eğitimi ve yerel tedarik zinciri oluşturulmasına yönelik anlaşmalar yaptı.
HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering, Siemens Digital Industries Software ile gemi tasarımı, üretim, satın alma, kalite kontrol ve bakım süreçlerini ortak bir üç boyutlu veri ortamında birleştirecek yeni nesil denizcilik platformu için sözleşme imzaladı. Sistemle sanal tersanelerin ve robotların daha fazla görev üstlendiği fiziksel yapay zekâ tesislerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
HD Hyundai Samho, Tacoma Limanı’ndaki Washington United Terminals için dört adet liman vinci tedarik edecek. Samsung Heavy Industries ile Conrad Shipyard ise ABD pazarı için geliştirilen 12 bin metreküp kapasiteli LNG bunker gemisi tasarımına ABS’den prensip onayı aldı.
Samsung Heavy Industries ayrıca Saronic Technologies ile insansız su üstü araçları, otonom seyir, yapay zekâ sistemleri ve robotik tersane otomasyonu konularında çalışacak. Vigor Marine Group ile kaynakçı ve boya personeli yetiştirecek bir eğitim merkezi kurulması da planlanıyor.
İki ülke, yapay zekâ destekli tasarım, otonom kaynak, ağır blok taşımacılığı, tersane otomasyonu ve otonom seyir gibi sekiz alana odaklanacak beş yıllık, 80 milyon dolarlık ortak araştırma programı da başlattı.
Söz konusu anlaşmalar, Güney Kore’nin gemi inşa teknolojisini ABD’nin sanayi ve savunma hedefleriyle birleştiren uzun vadeli bir üretim modelinin temellerini oluşturuyor.










HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.