1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Florida, Haiti'den Gelen Deniz Göçü Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Florida, Haiti'den Gelen Deniz Göçü Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Florida, Haiti'den Gelen Deniz Göçü Tehlikesiyle Karşı Karşıya

ABD'nin güney sahilinde sessiz sularıyla tanınan Florida, Haiti'deki siyasi istikrarsızlık ve artan şiddet nedeniyle Haitili göçmenlerin akınına uğrama tehlikesi yaşıyor.

A+A-

Haiti'deki güvenlik güçlerinin suç çeteleriyle mücadelesi, ülkeyi kargaşadan korumak için sürerken, binlerce insan yaşam mücadelesi verdiği adadan kaçmaya çalışıyor. Her yıl, Sahil Güvenlik tarafından durdurulan binlerce göçmen, Florida kıyılarına sığınıyor. Ancak son dönemde artan şiddet ve açlık, bu göç dalgasının boyutunu daha da artırabilir.

Florida Valisi Ron Desantis, eyaletin güney sahilini deniz göçmenlerinden korumak için harekete geçti. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, eyaletteki güvenlik güçlerine ek olarak 250 kişilik bir ekibin daha görevlendirildiğini duyurdu. Bu ekibin içinde kolluk kuvvetleri, afet müdahale birimleri ve Florida Eyalet Muhafızları üyeleri bulunuyor.

Vali Desantis, "Hiçbir eyalet ABD Sahil Güvenlik'in yetersiz kaynaklarına destek olmak için bizim kadar fazla çaba göstermedi. Yasadışı göçmenlerin Florida'ya akmasına izin veremeyiz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ancak, göçmenlerin durumuyla ilgili karar almak hiç de kolay değil. Güvenlik durumu o kadar ciddi ki, insan hakları grupları geri dönüşlerin geçici olarak durdurulmasını talep ediyor.

Pentagon'un üst düzey yetkililerinden biri, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi önünde yaptığı açıklamada, daha fazla göçmenin yolda olabileceğini kabul etti. Anavatan Savunması ve Yarıküre İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Rebecca Zimmerman, "Deniz yoluyla kitlesel göç olarak tanımlayabileceğimiz büyük sayıları henüz görmedik. Ancak Haiti'deki koşulların daha fazla insanı zorlayabileceğini düşünerek tetikteyiz." dedi.

Haiti sadece şiddetle değil, aynı zamanda açlıkla da mücadele ediyor. Ülkenin ana limanı çete saldırıları nedeniyle kapatıldı ve marketlerdeki raflar boşaldı. BM Dünya Gıda Programı (WFP), Haiti'nin açlık krizine doğru hızla ilerlediğini ve şiddetin yardım operasyonlarını durma noktasına getirdiğini uyardı. WFP'nin Port-au-Prince'teki stoklarına bile ulaşılamıyor.

WFP'nin Haiti Direktörü Jean-Martin Bauer, "Ülkenin güvenliğini yeniden sağlamalıyız. Limanın yeniden açılması ve stokların yenilenmesi gerekiyor." dedi.

Florida, hem insani bir krizin önünde duruyor hem de kendi güvenliğini sağlama mücadelesi veriyor. Ancak bu, sadece yerel bir mesele değil, aynı zamanda uluslararası bir sorunun yansıması. Gözler şimdi, hem Haiti'nin içine düştüğü karanlık tabloya hem de Florida'nın önlem almak için attığı adımlara çevrildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.