1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. "Ekonomi artık ülkemizin en önemli gündem maddesi"
"Ekonomi artık ülkemizin en önemli gündem maddesi"

"Ekonomi artık ülkemizin en önemli gündem maddesi"

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Haziran ayı Meclis Toplantısı, 1 Haziran 2023 Perşembe günü yapıldı.

A+A-

Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında Oda Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, gündemdeki maddeler görüşüldü.

tamer-kiran-001.jpg

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran toplantıda yaptığı konuşmada, Mayıs ayının tamamlanmasıyla birlikte ülkemizin odaklandığı çok önemli bir gündem maddesinin geride kaldığını belirterek, Türkiye genelinde 14 Mayıs Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi,  akabinde 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi İkinci Tur Oylamasının yüksek katılım oranıyla, Dünya demokrasilerine örnek gösterilebilecek bir olgunlukta başarıyla tamamlandığını kaydetti.  

Tamer Kıran, “Milletimiz, demokrasiye olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha ortaya koymuş, hür iradesini sandıklara yansıtarak son sözünü söylemiş, kararını vermiştir. Seçim sonuçları neticesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha milletimizin teveccühünü alarak görevini 5 yıl daha sürdürmeye hak kazanmıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyor, yeni dönemde sağlık ve başarılar diliyor, seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Diğer taraftan Türk iş dünyasının çatı kuruluşu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 79. Genel Kurulu’nun, 30-31 Mayıs Salı ve Çarşamba günleri Ankara’da yapıldığını belirten Tamer Kıran, delegelerin oylarıyla 4 yıl süreyle yeniden Başkanlığa Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun seçildiğini hatırlattı.

Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Hakikaten Rifat Başkanımız hayatını Türk iş dünyasının gelişimi için adamış, aynı zamanda küresel iş dünyası kuruluşlarının tamamına yakınının yönetim kurullarında yer alarak, ülkemizi ve Türk girişimcisini başarıyla temsil eden bir Başkan… Rifat Başkanımızı tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Bu süreçte ben de kendisinin Yönetim Kurulu’nda Odamızı temsilen yine Başkan Yardımcısı olarak görev alacağım. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de TOBB çatısı hem denizciliğimizin hem Türk iş dünyasının gelişimi ve ilerlemesi için çalışmalar yapmaya elimden geldiğince gayret edeceğim. Umarım Sayın Başkanımız ve Yönetim Kurulu ile dün itibarıyla başladığımız yeni dönemde muvaffak olur, ülkemiz, milletimiz, sektörümüz için faydalı ve hayırlı işler yaparız. Allah, yar ve yardımcımız olsun.”

Tamer Kıran, TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi Başkanlığına seçilen Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç ile Başkan Yardımcılığına seçilen Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun’u da tebrik etti.

Ekonomi Artık Ülkemizin En Önemli Gündem Maddesi
Uzun süredir ülke gündemini meşgul eden seçim sürecinin yarattığı belirsizliğin hem finans piyasalarında hem de reel sektörde dengeleri ve karar süreçlerini çok etkilediğini kaydeden Tamer Kıran, ekonominin artık ülkemizin en önemli gündem maddesi olması gerektiğini söyledi.     

Bu çerçevede, gerekli tüm araçları kullanarak enflasyon ile taviz vermeden mücadele etmenin büyük önem taşıdığını belirten Tamer Kıran, rekabet gücümüzü arttıracak, iş ortamımızı geliştirecek her türlü ekonomi ve ekonomi dışı reformu istişarelerle ortaya koymanın ve tamamlamanın ülkemizi hızla çok daha yukarı çekeceğini kaydetti.  

Türkiye ekonomisinin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüme kaydettiğini hatırlatarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bir dönemde bu büyümenin önemine dikkat çeken Tamer Kıran, şöyle devam etti:

“Bununla birlikte enflasyon da düşüş eğilimini devam ettirmiştir. Döviz kurları, ücretler gibi maliyet unsurları önümüzdeki aylarda enflasyonda yukarı yönlü bir baskı oluşturmakla birlikte bu baskıyı kıracak bir politika çerçevesi büyük önem taşımaktadır. Önemle altını çizmek isterim ki, demografik yapımız, askeri gücümüz ve çok gelişmiş alt yapımız ile dünyanın en güçlü ülkelerinden birisiyiz. Cumhurbaşkanımızın liderliği ve tecrübesiyle tüm bu potansiyeli hızla arttıracağımıza, sürdürülebilir hızlı büyüme koşullarını kararlı bir şekilde gerçekleştireceğimize, “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna yaraşır projeleri birer birer hayata geçireceğimize yürekten inanıyorum.”

Denizcilik piyasalarını da değerlendiren Tamer Kıran, küresel deniz ticaretinin, petrol, gaz, demir cevheri, tahıl ve otomobil ticareti dahil olmak üzere birçok emtianın yıla güçlü bir başlangıç yapması ve Çin’in güçlü talebiyle 2023’ün ilk çeyreğinde yıllık bazda %2,7 artış gösterdiğini, bununla birlikte 2023 yılı için yıllık büyüme tahmininin %1,6 olarak güncelliğini koruduğunu belirtti.  

1 Haziran itibarıyla yaz turizm sezonunun başladığını belirten Tamer Kıran, yeni sezona da umut veren rezervasyon talepleri ile başlandığına dikkat çekerek, “2023 yılı turizm hedefleri kapsamında 60 Milyon turistin ülkemize gelmesi bekleniyor. Ülkemiz limanlarına gelmeyi planlayan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısının da yaklaşık 1,5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.  Netice itibarıyla umutla başladığımız yeni turizm sezonunun beklentilerimizin üzerinde bir dolulukla geçmesini, üyelerimize bereket ve hayırlı kazançlar getirmesini temenni ediyorum.” diye konuştu. 

AB Yeşil Dönüşümde Adımlarını Atmaya Devam Ediyor
Denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren en önemli konulardan biri olan yeşil dönüşüm konusunda Avrupa Birliği’nin uygulama aşamasına doğru adımlarını atmaya devam ettiğine dikkat çeken Tamer Kıran, “Hatırlanacağı üzere son olarak geçen yıl 19 Aralık’ta, deniz taşımacılığı faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonların da AB Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) dahil edilmesi konusu AB komisyonu, parlamentosu ve konseyinden oluşan trilog tarafından uzlaşılarak kabul edilmişti.16 Mayıs tarihi itibarıyla AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) Revizyonu,  Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak son halini aldı ve 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanmaya başlanacak.” diye konuştu.

Tamer Kıran, anılan düzenleme ile ticari amaçlarla kargo veya yolcu taşımacılığı yapan, 5.000 groston ve üzeri gemilerin; son uğradıkları limandan üye devletlerin yetki alanında bulunan bir limana ve bir üye devletin yetki alanında bulunan bir limandan bir sonraki uğraklarına kadar olan seferlerinde; ayrıca bir üye devletin yetki alanında bulunan limanlar arasında gerçekleştirdikleri seferleri sırasında salınan sera gazı emisyonlarının AB ETS kapsamına alındığını kaydetti.

Tamer Kıran, “AB ETS mevzuatının kısa ve uzun dönemde değerlendirilmesi tüm üyelerimiz açısından büyük önem taşımaktadır. Bu önemli konunun; Avrupa Birliği İzleme Raporlama ve Doğrulama (MRV) sistemi içindeki ek raporlamalar, gemilerin enerji verimliliğinin arttırılarak emisyonların azaltılması yolu ile rekabet avantajı elde etme, limanlarımız açısından aktarma limanları konumunun değerlendirilmesi, İdare açısından da ülkemizin benzer bir ETS sistemi kurması gibi birçok bileşeni bulunmaktadır. Bu sürece en kısa sürede uyum sağlamak ve mümkün olan en az kayıpla çıkmak en önemli hedefimiz olmalıdır.” diye konuştu.

Ataşehir Marriott Hotel’de, 22 Haziran Perşembe günü, 2022-2026 Çalışma Dönemi 2. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının çalıştay şeklinde düzenleneceğini hatırlatan Tamer Kıran, önümüzdeki dönemde Odanın yol haritasını belirlemek için çok önemli bir veri oluşturacak bu toplantının ehemmiyetine dikkat çekerek, tüm komitelerimizin eksiksiz katılımlarını beklediklerini söyledi.  

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB) başlatılan “El Verin Ev Yapalım” kalıcı konut kampanyasında son aya girildiğini hatırlatan Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası’nca yaptırılacak konutların İskenderun Arsuz’ta inşa edileceğini, konut ve daire adedinin gelecek katkıyla şekilleneceğini belirterek, üyelerden kampanyaya destek vermelerini istedi.

Meclis toplantısında, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Türkiye ve Dünya ekonomisindeki gelişmelerle ilgili bir sunum yaptı.

deniz-ticaret-odasi.jpg

deniz-ticaret-odasi-haziran-meclis-toplantisi-2023.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.