1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Dörtyol Petrol Terminali, Rusya'dan petrol ithalatını durdurdu
Dörtyol Petrol Terminali, Rusya'dan petrol ithalatını durdurdu

Dörtyol Petrol Terminali, Rusya'dan petrol ithalatını durdurdu

Türkiye'nin Akdeniz'deki önemli petrol terminallerinden biri olan Dörtyol terminali, Rusya'dan yapılan petrol ithalatını sonlandırdı. Global Terminal Hizmetleri (GTS) tarafından verilen bu karar, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların etkisiyle alındı.

A+A-

Türkiye, Ukrayna krizinin ardından Batı'nın Moskova'ya karşı sert yaptırımlar uygulamasıyla Rusya'dan petrol ithalatını artırmıştı. Ancak, son gelişmelerle birlikte Türkiye'nin Rusya menşeli petrol ve yakıt ürünlerini kabul etmeyeceği açıklandı.

GTS sözcüsü yaptığı açıklamada, "GTS, Rus petrolü ile tüm bağlantıları kesme kararı aldı. Bu kararla, Rusya menşeli hiçbir ürünü veya Rusya'dan yüklenen hiçbir ürünü kabul etmeyeceğiz." ifadelerine yer verdi. Bu kararın, geçerli yaptırımlara uyumun ötesinde, ek bir önlem olduğu vurgulandı.

ABD'nin Rusya ile iş yapan finans firmalarına yönelik tehditleri, Türkiye'nin Rusya ile olan ticaretini olumsuz etkilemiş durumda. Türkiye'nin petrol ve yakıt ithalatındaki bu değişiklik, uluslararası piyasalarda da dikkatle takip ediliyor.

Dörtyol terminali, geçtiğimiz yıl Rusya'dan 11,74 milyon varil petrol ve yakıt ithalatı yapmıştı. Ancak bu rakam, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği önceki yıllara kıyasla oldukça yüksekti. Kararın ardından, terminalden yapılan ihracatın da düşmesi bekleniyor.

Türkiye'nin bu hamlesi, bölgedeki jeopolitik dengeleri de etkileyebilir. Ankara, Ukrayna krizi sırasında hem Moskova hem de Kiev ile ilişkilerini dengeleme konusunda başarılı bir politika izlemişti. Ancak, Rusya'ya yönelik artan uluslararası baskılar, Türkiye'nin dış politikasını yeniden şekillendirme ihtiyacını ortaya çıkarabilir.

(Reuters'in Londra'dan Robert Harvey ve İstanbul'dan Can Sezer tarafından hazırlanan haberinden tercüme edilmiştir)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.