1. HABERLER

  2. DENİZ VE ÇEVRE

  3. Akdeniz’de tuz oranı artıyor! 
Akdeniz’de tuz oranı artıyor! 

Akdeniz’de tuz oranı artıyor! 

Son bir araştırmaya göre Akdeniz git gide daha hızlı ısınıyor ve aynı zamanda da daha tuzlu hale geliyor.

A+A-

Batı Akdeniz’deki su sıcaklığı iklim değişimi nedeniyle yüz yılda iki derece kadar artıyor. Hatta bazı yerlerde bu artış üç dereceyi bile buluyor.

İspanyol Deniz Araştırmaları Enstitüsü ICM-CSIC araştırmacıları çalışmalarını, Journal of Marine Science and Engineering dergisinde yayımladılar. Son otuz yılın uzun vadeli verilerin değerlendirilmesine dayanan sonuçlar için tüm su derinliklerinde ölçüm yapılmış. Akdeniz’deki tuz oranı örneğin Atlantik’e göre daha fazla ve içdenizde son bulan nehirlerden gelenden çok daha fazla su buharlaşıyor.

Cebelitarık Boğazı çok dar olduğu için değiş tokuş çok sınırlıdır. Ayrıca deniz seviyesinin yılda ortalama 2,8 milimetre civarında yükseldiği de tespit edildi. Bu gelişmede 1990’lı yıllardan itibaren önemli bir hızlanma görülmekte. Diğer bazı araştırmalara göre su sıcaklığının ve tuz oranının artışı Akdeniz’deki tür çeşitliliğini tehdit ediyor. 

WWF çevre organizasyonuna göre Akdeniz’in ısınan sularında neredeyse 1000 yabancı tür bulunmakta ve bunlar her yıl Kuzeyden, Batıya doğru yayılarak yerel türleri tehdit ediyorlar. Adriyatik denizine özgü mersin balığı ve derin deniz kardinal balığı gibi bazı yerel türler olma tehlikesiyle karşı karşıya. Büyük denizanaları, balıkçılar ve tatilciler için bir sorun oluşturuyor ve iklim krizi de uç hava koşulları riskini artırmakta.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.