1. HABERLER

  2. IMO - AB

  3. Denizcilik Sektöründe Taciz ve Zorbalıkla Mücadele
Denizcilik Sektöründe Taciz ve Zorbalıkla Mücadele

Denizcilik Sektöründe Taciz ve Zorbalıkla Mücadele

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Denizcilik Örgütü (IMO), denizlerde cinsel saldırı ve tacizin kökünü kazımak için güçlerini birleştiriyor.

A+A-

Gemilerdeki güvenli ve saygılı bir çalışma ortamını sağlama kararlılıklarını vurgulayan iki kuruluş, yeni tavsiyelerini duyurdu.

IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, "Gemide güvenli ve saygılı bir çalışma ortamı yaratma konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bunun sadece ahlaki bir zorunluluk olmadığını, aynı zamanda sektörün sürdürülebilir büyümesi için pratik bir gereklilik olduğunu biliyoruz." dedi.

Bu kapsamda IMO ve ILO, denizciler için zorunlu eğitimler ve armatörlere yönelik yeni kılavuzlar öneriyor. Ayrıca, Denizcilik Çalışma Sözleşmesi'nde (MLC) değişiklikler yapılmasını talep ediyorlar. Hedefleri, MLC'nin, karada geçerli olan ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi ile uyumlu hale getirilmesi.

Üye ülkeler, Eylül 2024'e kadar MLC'nin güncellenmesine yönelik teklif sunabilecekler. Bu potansiyel çözümler, ILO ve IMO'nun gelecek yılki ortak toplantısında ele alınacak.

ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, "Denizcilerin güvenli bir çalışma ve yaşama ortamına acil bir şekilde ihtiyacı var. Önerilen eylemleri ve potansiyel MLC değişikliklerini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, denizcilerin haklarını güvence altına almak ve sektörün çekiciliğini artırmak için önemli bir adım." şeklinde konuştu.

Kalmar Denizcilik Akademisi'nden araştırmacılar, günümüz denizcilerinin yaklaşık %8-25'inin bir şekilde zorbalığa maruz kaldığını ve bu oranın kadın denizciler arasında yüzde 50'yi aştığını tespit etti.

Danimarka Denizcilik Otoritesi'nin yaptığı bir araştırma, taciz raporlarının genç denizciler arasında yoğunlaştığını ve bu raporların, diğer faktörlerin yanı sıra ırkla ilgili olduğunu ortaya koydu.

Ancak, Kalmar Denizcilik Akademisi araştırmacılarına göre, bu rakamlar gerçek durumu yansıtmıyor. Österman ve Boström, "Zorbalığın ve tacizin eksik bildirilmesi, özellikle olayların önemsizleştirildiği işyeri kültürlerinde iyi belgelenmiştir." şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.