1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Can salı üretiminde ülkemizin yüzde yüz dışa bağımlılığına son verdik”
“Can salı üretiminde ülkemizin yüzde yüz dışa bağımlılığına son verdik”

“Can salı üretiminde ülkemizin yüzde yüz dışa bağımlılığına son verdik”

2015 yılında Poyraz Grup tarafından Trabzon’da kurulduktan sonra kısa...

A+A-

Uğur ŞAHİNTÜRK - AKANA Marine Teknolojileri Genel Müdürü

2015 yılında Poyraz Grup tarafından Trabzon’da kurulduktan sonra kısa sürede sektörde kendine yer edinen Türkiye’nin ilk ve tek can salı üreticisi Akana Deniz Teknolojileri emin adımlarla hedeflerini gerçekleştiriyor. Firmanın gelecek planlarını Genel Müdür Uğur Şahintürk ile konuştuk.

Akana Deniz Teknolojileri yeni bir firma ve spesifik bir alanda hizmet ve­riyor. Firmanızdan ve hizmetlerinizden bahseder misiniz?

Akana Deniz Teknolojileri 2015 yılında Poyraz Grup tarafından Trabzon Beşik­düzü Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bin 500 metrekare alanda kurulan bir sanayi kuruluşudur.

Akana Deniz Teknolojileri fabrikasında yılda binin üzerinde can salı ile acil du­rum gıdası, acil durum suyu ve ilkyardım setleri üretilmektedir.

Akana Deniz Teknolojileri fabrikası Orta Doğu ve Türkiye’nin ilk ve tek milli can salı fabrikası özelliğini gururla taşımakta­dır. Can salı üretiminde Türkiye’nin yüzde yüz dışa bağımlılığına çözüm getiren Akana Deniz Teknolojileri, yaptığı ihracat ile de ülkemize döviz kazandırmaktadır

Sertifikasyon konusunda da yeterliliği olan bir firmasınız sanırım.

Bütün ürünlerini uluslararası standartlara uygun üreten Akana Deniz Teknolojile­ri, denizcilik sektöründeki uluslararası standartlar DNV-GL ve Lloyd’s Register sertifikalarına sahiptir.

Ürettiğiniz can salı ile ilgili biraz detay verir misiniz? Ne işe yarar, nerelerde kullanılır?

Denizcilerimizin gemi hayatında aldığı risklerin ve yaşadıkları zorlukların bilin­cinde olan Akana Deniz Teknolojileri, ürettiği ürünlerle denizlere daha güvenli açılmaya katkı vermektedir. Can salı ve beraberindeki setlerin kullanım alan­ları; Askeri gemiler, belediyelerin yolcu gemileri, özel firmaların yolcu gemileri, balıkçı tekneleri, uluslararası veya kabotaj hattında seyir yapan tüm ticari gemiler, yerli-yabancı yatlar, hava yolcu taşımacı­lığında kullanılan uçak ve helikopter, vb. taşıtlar oluşturmaktadır.

Farklı setler ihtiva eden birkaç tür can salı üretiyorsunuz sanırım.

Can salları iki türlüdür. Patlatılan tip can salları ve mataforalı can salları. Mataforalı can salları, personelin gemiyi ıslanmadan terk etmesini sağlar. Can salının kapalı kapsülünün üstünde bir mapa bulunur ve bu mapa bir mataforaya bağlanır. Böylece güverte hizasından can salına personel biner ve matafora ile can salı denize indirilir.

Yelkenli teknelerimizde bu imkân bulun­mamaktadır. Bunun yerine bir diğer olan güverteden atılıp patlatılarak açılan can salları kullanılır.

Acil durum gıdalarından ve suyundan da bahsedelim isterseniz.

Acil durum gıdaları, Akana Deniz Tekno­lojileri tarafından SOLAS 1974 LSA-CODE IMO/MSC/CIRC.809 ve MSC 81 (70) düzenlemelerine uygun şekilde, kalite yönetimi sistemi altında üretilmektedir.

Kazazedelerin 72 saatlik gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde üretilen acil durum gıdaları, çok zor koşullarda dahi 5 yıllık raf ömrünü korumaktadır.

Acil durum suları bakteriyel ve kimya­sal analizden geçmektedir. Taze şekilde hazırlanan acil durum suları uluslararası gereksinimlere uygundur ve vakumlu şe­kilde paketlenmiştir. Bir paket su, kişinin 72 saatlik acil su ihtiyacını karşılayacak şekildedir.

Bir yaralanma vakası var ise acil yardım sağlık seti de bulunuyor galiba?

Kesinlikle bulunmaktadır. Avrupa bayraklı olmayan gemiler için standartlar (SO­LAS): LSA Kodu, I/1.2, IV/4.1, 4.4 ve V/5.1 SOLAS 74 düzenlemeleri, III/4 ve 34 yasası ve ISO 18813:2006 standartları. ANA-K ilk yardım setleri SOLAS can salları ve can kurtarma botlarına uygun şekilde üretilmekte ve su geçirmez şekilde paketlenmektedir.

Firmanızın kadın istihdamına katkı sağlaması ve pek çok ürünün kadınlar tarafından hazırlanması gibi ilginç bir tarafı da var.

Sosyal sorumluluk ile kadın istihdamına önem vermekteyiz. Çalışan sayımızın %95’ini kadın istihdamı oluşturmaktadır. Kadınlar tarafından üretilen bütün ürün­ler Akana Deniz Teknolojileri markası ile denizcilik sektörünün güvencesi olmaya ve tehlikeli anlarda hayat kurtarmaya devam ediyor olacaktır.

Büyük gemilerde yer sorun olmayabi­lir ama yat gibi sınırlı alanı olan deniz araçlarında can salı ne kadarlık bir yer kaplar. Önemli bir detay olsa gerek?

Teknelerdeki can salları, denize atılması en kolay yerde ve kolay çözülebilecek şekilde taşınmalıdır. Birçok yeni model teknede can salları için özel yerler yapılmaktadır.

Son olarak pazar durumundan bahsede­lim isterseniz. Ürünlerinize ilgi nasıl?

Türkiye’nin ilk ve tek can salı üreticisi olarak emin adımlarla hedeflerimi­ze ulaşacağımızı biliyoruz. Yurt içi ve yurtdışından olmak üzere ürünlerimize talep her geçen gün artmaktadır. Sorum­luluğumuzun bilincindeyiz ve bu bilinçle ürünlerimizi daha kaliteli hale getirmenin çalışmalarını da yürütmekteyiz. Kaliteden ödün vermeden gelen talepleri yetiştirmek markamızı dünyada bilinir hale getirmek ülkemiz adına en büyük heyecanımız ve sorumluluğumuz olacaktır.

akana.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2019 - 67. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.