1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Ticaret, bazen müşterinizin faydası için kazancınızdan feragat etmeyi bilmektir”
“Ticaret, bazen müşterinizin faydası için kazancınızdan feragat etmeyi bilmektir”

“Ticaret, bazen müşterinizin faydası için kazancınızdan feragat etmeyi bilmektir”

​​​​​​​Yaklaşık yarım asır önce küçük bir dükkanda başlayan yolculuğunu bugün dünya...

A+A-

Kemal GÖVER - Göver Çelik Halat Yönetim Kurulu Başkanı

Yaklaşık yarım asır önce küçük bir dükkanda başlayan yolculuğunu bugün dünya çapında projelerle sürdüren Göver Çelik Halat, müşterilerinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda hem kara hem de deniz alanında çalışmalarını sürdürüyor. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Göver ile firmanın dününü ve bugününü konuştuk.

İstanbul Karaköy’deki Perşembe Paza­rında başlayan yolculuğunuzla başlaya­lım isterseniz.

Göver Çelik Halat, Zekai Göver tarafından 1970 yılında hırdavat malzemeleri satışı ile faaliyetine başladı. 1997 yılında ise daha kurumsal bir yapı ile bugünkü ürün ska­lasına sahip limited şirketle gelişimini sür­dürmüştür. Hırdavatla başlayan ticaretimiz, bugün 1500’ü aşkın ürün çeşidinin yanında projelendirme ve montaj kadromuzla bambaşka boyutlara ulaşmıştır. Küçük bir ticarethane ile başlayan bu girişim, alanın­da güvenilir, tecrübeli ve saygın bir şirket halini alarak bugünlere kadar geldi.

Göver Çelik olarak yaptığınız hizmetler neler, sektöre ne tür hizmetler veriyor­sunuz?

Faaliyetlerimizi iki ana başlıkta toplaya­biliriz. İlki, yıllardır bildiğiniz üzere ürün tedarik ve montajı. Ürünler Çelik halat, zincir, krom malzemeler, Gemi halatları ve ipler, Her türlü kilit, halat ve zincir ekleri, p.sapan ve iş güvenliği malzemeleri başlığında 1500 kalem malzemedir.

Diğeri ise 2016 yılında kurduğumuz proje mühendislik ekibiyle yaptığımız yaya köprüleri, yatay ve dikey yaşam hatları, her türlü taşıma ve kaldırma projeleridir. Çalış­tığımız projelerde, müşterilerimizin güven duygusu sonucu, ürün yelpazemizi onların istekleri doğrultusuna sürekli geliştiriyo­ruz. Gerek karada gerekse deniz sektörün­deki tüm müşterilerimize istek ve ihtiyaç­ları konusunda müşteri memnuniyetini başarıyla uyguladık ve uygulayacağız.

Örnek olarak, şu anda Manavgat Be­lediyesinin Apollon tapınağı koruma tırabzanlarını yapıyoruz. Aynı zamanda Dörtyol’da MMK Metalürji çatısı yaşam hatlarını bir ekibimiz kurarken, aynı za­manda Diler Holding’in yaşam hatlarının kurulum çalışmalarına başladık.

Bazı büyük projelerde de isminizi görü­yoruz. Bunlardan bahseder misiniz?

Tüm büyük projelerde ana tedarikçi ve uygulamacı olarak yer aldık. Osmangazi köprüsünde Japonlar (IHI), 3.Köprüde Koreliler (HYUNDAİ), 3. Havalimanında İGA, TANAP projesinde de Malezyalı gruplarla (SKEAS-KALYON) iş ortaklığı yaptık. Şimdi de Çanakkkale köprüsünde Büyük ortalıkla (DLSY) çalışma gururunu yaşıyoruz. Ayrıca ekibimiz Manavgat ve Düzce Melen üzeri iki köprünün çelik halat tedarik ve montajı da tarafımızca yapılmıştır. Bekleyen 2 adet daha köprü onay aşamasındadır.

Dünyadaki gidişata bakılırsa büyük proje işlerinde bir daralma olacak gibi görünüyor. B planınız nedir?

Şirketimiz Deniz sektöründe 50 yıllık deneyimiyle çok güçlüdür. Ayrıca yıllarca kurduğumuz iyi ilişkiler ve güvenilirli­ğimiz sayesinde getirdiğimiz ürünlerde rekabetçi fiyat verebiliyoruz. Dolayısıyla satış oranımız her geçen gün büyümek­tedir. Verilen ürünlerin uygulanması ve montaj sorumluluğunu almamız rekabette büyük avantaj sağlamaktadır.

Diğer önlemimiz ise proje ekibimizin gücü ve aldığımız işlerdir. Yatay yaşam hatla­rında Brisa, Kordsa, MMK, P&G, Türk Traktör gibi dev firmaların yanında Darıca Farabi Hastanesi, Birçok belediye gibi resmî kurumların projeleri yapılmıştır. Çok yoğun talep ve alınan iş mevcuttur.

Ar-Ge konusundaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Alman akreditasyon kuruluşu DEKRA’dan yaşam hatları sertifikasyonunu aldık. Burada yaptığımız çalışmalarla tamamen kendimize ait ürün geliştirdik ve şu anda 2018 normlarına uygun sertifika sahibi tek firmayız. Çalışmalarımız sürüyor, yeni sürprizlerimizde yolda.

Sertifikasyon konusunda da önemli avantajlara sahipsiniz sanırım...

Tüm ürünlerimiz klas sertifikalara sahip olup, bu özelliğimiz dolayısıyla son yıllar­da ihracatta hızla büyümekteyiz. Ayrıca şirketimiz gerek işletme yönetimi (İSO, TSE) için belgelendirme, gerekse de ürün belgelendirmede ayrı bir birim kurarak, tüm gelişmeleri takip etmekte ve anında güncelleme yapmaktadır. Tüm temsilciği­ni yaptığımız firmalarda olmazsa olmaz kuralımız, ürünlerin sertifikalı olması ve kalite olarak uluslararası normlara uygun olmasıdır.

Yurtdışından aldığınız temsilcilikleriniz var. Peki yurtdışına yönelik çalışmaları­nız var mı?

Yurt dışından birçok ürünün temsilciğini yapmaktayız (J&L, H-Lift, Axiom v.b) bunların yanında MİLFİELD şirketinin Doğu Avrupa distribütörüyüz. Ancak ulusal firma olarak, içeride yerleşik imalat­çılar ile çalışmak ve hatta içerisinde bulun­duğumuz sanayii içindeki komşularımızla azami çalışma gayretindeyiz.

Yurt dışı çok önemli. Bu sebeple aktif ziyaretler ve teknolojiyi kullanarak bu ko­nuda yoğun gayret içindeyiz. Son olarak Nisan’da yapılan Exposhipping fuarında yabancı şirketlerle yoğun görüşmelerimiz oldu. Ve 2 firma ile de çalışmaya başladık. Gerek Avrupa gerekse Doğu Avrupa’da ihracat yaptığımız birçok ülke bulunmak­tadır. Ayrıca Panama, Malta, Man Adaları menşeli sayısız gemiye ürün vermekteyiz.

Ülkemiz açısından 2018’de başlayan sıkıntılı bir ekonomik süreç var. Bu süreç boyunca yönetim politikanız nasıl şekillendi?

İş ortaklarımız yıllardır beraber çalıştığı­mız güvenilir firmalardır. Bu süreçte aldı­ğımız karar sonucu ürün çeşitliliğini artır­dık. Pazarlamaya ağırlık vererek büyük ve güçlü yeni firmaları portföyümüze kattık. Ayrıca yeni kurduğumuz proje grubunun cirosu da son derece iyi seviyededir. Âtıl stoklarımızı eriterek, katma değer yarattık. Satılan ürünlere ait stoklarımızı ise sürekli güncelliyoruz.

Sıkıntılı dönemlerde, müşteri portfö­yüzünle kurduğunuz sağlıklı ilişkilerin önemi ortaya çıkıyor sanırım...

Kesinlikle, 50 yıllık tecrübe ve 500’e yakın müşterimizle büyük bir aileyiz. Ticaret, her ne kadar kökeninde kâr etmek yatsa da kalıcı olmak ve büyümek için yeri geldiğinde müşteri faydası için kazancı­nızdan feragat etmeyi de bilmektir bence. Bu sebeple, müşterilerimizde bize sonsuz güven duymaktadır.

Son olarak ekibinizden ve insan kaynak­ları politikanızdan da söz etmek isteriz.

Aile şirketi olarak görülsek te, tüm çalışanlarımızla geniş bir aileyiz. Bunun yanında profesyonel bir yönetimimiz ve anlayışımız var. Tüm şirketin iş tanımları ve görev dağılımı yapılmıştır. Profesyo­nelliği aile ortamında yaşıyoruz. Ana düsturumuz, huzurlu ve mutlu çalışanlar, sonucunda da müşteri memnuniyetidir. Ben dahil hepimiz, işleri zamanında ve eksiksiz yetiştirmek için çalışıyoruz.

Kazancımızda tüm çalışanlarımızla adil olarak paylaşıyoruz. Sonucunda 10 yıl, 15 yıl ve hatta 20 yıllık arkadaşlarımız var. Bu vesileyle bizleri seçiminden ötürü tüm arkadaşlarım adına teşekkürlerimi; tüm sektördeki bizle çalışan, çalışmayan pay­daşlara ise sevgi saygılarımı sunarım.

gover-celik.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2019 - 67. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.