1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Amacımız Türk lojistik sektörüne azami ölçüde katkı sağlamak”
“Amacımız Türk lojistik sektörüne azami ölçüde katkı sağlamak”

“Amacımız Türk lojistik sektörüne azami ölçüde katkı sağlamak”

2006 yılından bu yana taşımacı firmalara hizmet veren SGS TransitNet, 13...

A+A-

Mine KAYA - SGS TransitNet Genel Müdürü

2006 yılından bu yana taşımacı firmalara hizmet veren SGS TransitNet, 13 ayrı ülkede kendi teminatını kullanan ve alanında bu ölçüde kapsamlı hizmet sunan ilk ve tek kuruluştur. SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya ile firmanın dününü ve bugününü konuştuk.

SGS TransitNet ne gibi hizmetler veriyor? Firmanın geçmişinden kısaca bahsedebilir misiniz?
SGS TransitNet olarak 2006 yılından beri taşımacı firmalara T1 hizmeti veriyoruz. İlk yıllarda ülkemizde RoderNet ve UNDNet adı altında partnerlerimiz ile birlikte verdiğimiz bu hizmeti daha geniş ürün yelpazesiyle yürütmek için 1 Mart 2012 tarihinden itibaren kendi bünyemizde vermeye başladık ve günümüzde de bu hizmeti vermeye devam ediyoruz.

SGS TransitNet, 13 ayrı ülkede kendi teminatını kullanan ve alanında bu ölçüde kapsamlı hizmet sunan ilk ve tek kuruluştur. Her müşteri başvurusu için SGS, sigortacılarından ön kontrol onayı (Due Diligence) alır ve müşterilerin transit operasyonları için gümrüğe karşı Asıl Sorumlu rolünü üstelenerek vergi ve harç yükümlülüklerini kapsayan miktarda teminatları TransitNet müşterisi adına ilgili gümrük idaresine verir. Müşteri her bir transit operasyonu için bir ücret öder.

Transit izleme isimli bir hizmetiniz var. Tam olarak nedir, açar mısınız?

Transit izleme, taşıma sürelerini önemli ölçüde azaltan, transit beyannameler sunulmasına, kontrol edilmesine ve izlenmesine olanak sağlayan güvenli, çok dilli, web tabanlı TransitNet adını verdiğimiz platformdur. TransitNet; nakliye ve lojistik endüstrisindeki firmaların, gümrük vergi ve harçlarına karşı yükümlülüklerini de kapsayan finansal bir teminat ile birlikte elektronik bir gümrük transit beyannamesi vermelerini sağlar.

Cenevre'deki merkezden yönetilen TransitNet hizmeti; her ülkede ya doğrudan doğruya SGS iştirakleri ya da nakliye dernekleri veya benzer tarafsız kuruluşlar gibi onaylanmış ortaklar aracılığıyla verilmektedir.

Lojistik sektörüne yönelik neler söylemek istersiniz?

SGS TransitNet lojistik işletmecilerine sağlamış olduğu imkanlarla fark yaratan bir firmadır. Sağlamış olduğumuz imkanlarla lojistik işletmecileri kendi ofislerinden 13 ülkenin gümrük idarelerine sundukları beyanı, taşıma sonlanana dek yine kendi ofislerinden elektronik ortamda takip edebilmektedir. Oldukça yüksek maliyetlerle karşı karşıya olan sektörümüz için yaratmış olduğumuz en uygun koşulları geliştirerek sağlamaya devam edeceğiz. Amacımız Türk lojistik sektörüne azami ölçüde katkı sağlamaktır.

Firmanızın hizmet kalitesi, hizmet ağı ve kullanıcılara sağladığı faydalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

SGS TransitNet’in kullanıcılara sağladığı faydaları altı başlık altında toplayabiliriz. Bunlar; sürat, ulaşılabilirlik, güven, kolaylık, izlenebilirlik ve ekonomik faydalardır. Bu faydaları kısaca açmamız gerekirse; Sürat açısından TransitNet, diğer karayolu transit rejim araçları ile kıyaslandığında daha hızlı ve daha ucuzdur. Taşıma bittiği zaman herhangi bir kâğıt belgeyi dosyalayarak herhangi bir adrese göndermeniz gerekmez. Ulaşılabilirlik açısından TransitNet, mevcut kağıtlı sistemler karşısında coğrafik olarak daha geniş ve elektronik bir alternatiftir. Hem Avrupa Birliği’nde hem de Avrupa Birliği’ne dahil olmayan ülkelerde çalışır. Güven açısından TransitNet, bireysel operatörlerden herhangi bir teminat mektubu talep etmez. Kolaylık açısından TransitNet, gümrük idarelerine önceden bilgi (CE 648/2005) sunarak ve AB, Türkiye, Sırbistan ve Makedonya NCTS gereksinmelerine uyararak sınır geçişlerini hızlandırır ve transit taşıma için çabuk serbest bırakılmayı sağlar. İzlenebilirlik açısından TransitNet, bütün müşterilere transit hareketlerinin mevcut durumunu online olarak anlık takip etme olanağı sağlar. Ekonomik açıdan Transitnet, web tabanlı bir sistem olarak, internet bağlantısından başka hiçbir ek yazılıma gereksinim duymaz ve ücret ödemezsiniz.

SGS TransitNet 13 ayrı ülkede kendi teminatı ayrıca 14 ayrı müşteri merkezi ile tüm yerli ve yabancı nakliyecilere hizmet veren bir kuruluştur. Gerek operasyonel ve pazarlama faaliyetleri gerekse oluşturulan beyanların takibi için ayrı ayrı hizmet veren profesyonel bir ekibimiz bulunmaktadır.

Uluslararası bir kuruluş olmanızın müşterilerinize sağladığı faydalardan bahsedebilir misiniz?

SGS TransitNet, uzun yıllardır uluslararası taşımacılık alanında çalışan deneyimli bir ekiple yönetiliyor. Taşımacıların ihtiyaçlarını yakından biliyoruz ve verdiğimiz hizmetin kalite çıtasını her geçen gün daha da yükseltiyoruz.

SGS TransitNet, AB, Türkiye, Sırbistan ve Makedonya transit rejimlerinde T1/T2 ve TR beyanı sunmanızı, TIR ön bildirim beyanlarınızı ve ENS beyanlarınızı sunmanızı sağlayan web tabanlı bir uygulamadır. Hizmet aynı zamanda AB, Türkiye, Sırbistan ve Makedonya gümrükleri için gerekli olan teminatları da kapsamaktadır.

TransitNet sisteminden, AB, EFTA, Sırbistan ve Makedonya’ya ihraç taşımalarınızda T1, bu ülkelerden ülkemize yönelik taşımalarınızda T1/T2 ve ülkemiz gümrükleri arası TR (Transit) beyanı sunarak taşıma yapılabilir. Bu taşımalarda, taşımacılar adına SGS TransitNet vergi riskini üstlenmektedir.

Taşımacıların; Türkiye, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Fransa, İspanya, Polonya, Macaristan, Hırvatistan, Litvanya, Sırbistan ve Makedonya’da vermiş olduğu teminatlar sayesinde bu ülkelerden tüm teminatlı taşımaları gerçekleştirmelerini sağlıyoruz.

Önümüzdeki dönemde ne gibi yenilikleriniz olacak?

SGS TransitNet sürekli kendini yenileyen, taşımacı firmaların ihtiyaçları doğrultusunda hizmet ağını genişleten bir yapıya sahiptir. Farklı ülkelerde teminat alarak müşterilerimize daha fazla seçenekler sunmak istiyoruz. Organizasyon yapımızdaki güncellemeler ile müşterilerimize doğrudan hizmet vererek memnuniyeti ve bağlılık oranımızı artırmayı hedefliyoruz.

sgs-trasitnet-1.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Kasım-Aralık 2017 - 57. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.