1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. 22. Ulusal Denzizkızı Kongresi ‘Denizcilikte Hukuk Kavramı’ Paneli
22. Ulusal Denzizkızı Kongresi ‘Denizcilikte Hukuk Kavramı’ Paneli

22. Ulusal Denzizkızı Kongresi ‘Denizcilikte Hukuk Kavramı’ Paneli

Denizci Öğrenciler Derneği’nin düzenlediği 22. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin ikinci gün ikinci...

A+A-

Denizci Öğrenciler Derneği’nin düzenlediği 22. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin ikinci gün ikinci panelinde Congar Law Ltd. Kurucusu ve yazarlarımız arasında yer alan Av. Cem Congar, Congar Hukuk Bürosu Deniz ve Uluslararası Hukuk Departman Yöneticisi Av. Arb. Tuğba Soydantemiz ve Deniz Sigortaları Uzmanı Kpt. Kaan Aydemir’in katılımlarıyla hem interaktif hem de bilgilendirici bir panel ortamı oluşturuldu.

denizcilikte-hukuk-kavrami-2.jpg

Deniz hukuku alanında kitap ve makaleleri ile sektöre fayda sağlayan Av. Cem Congar, Genç Deniz Hukukçuları Derneği’ni kurduğundan ve bu derneği kurarken network ağının geniş tutulabilmesi adına her alandan denizciyi aynı paydada buluşturmayı hedeflediğini aktardı.

İngiltere’de hukukçular birliğinin deniz tarafında Türkiye’yi temsil eden Av. Cem Congar konuşmasında, “MARPOL Protokolü’nün 6. eki sayesinde kükürtün %4.5’den %0.5’e kadar düştüğünden bahsetti. Bu protokolün sağlanmaması ise halinde geminin altı ay ticaretten menedilmesi, belirli limanlara girişinin yasaklanması ve ciddi miktarlardaki para cezalarının veriliyor olması protokolün uygulanması adına önemli bir itici faktör oynadığını belirtti.

Av. Cem Congar’ın ardından Av. Arb. Tuğba Soydantemiz, denizci öğrencilere gemi inşa sözleşmelerinin hukuki statüsünü anlatan bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumuna dünya üzerindeki deniz ticaretinden ve bu gemilerin inşasının öneminden bahsederek başlayan Soydantemiz, gemi inşa sözleşmelerinin çeşitleriyle yükümlülüklerini anlatarak devam etti. Gemi inşa sürecindeki taraflar olan tersaneci ve müteahhit üzerine bilgiler vererek devam etti ve tersaneler ve tersanecilerin tanıtımını yaparken tersanecilerin yaptıkları iş üzere hukuken tacir sınıfında olduğunu belirtti.

Enerjisi ve değerli bilgileriyle katılımcıların dikkatini çeken Kpt. Kaan Aydemir ise konuşmasına karşısında onu dinleyen denizci öğrencilerin 1996 yılında fakülteye ilk gittiği günleri anımsattığını ve öğrencilerin pırıl pırıl göründüklerini belirterek başladı.

2007 yılında kaptanlıktan ayrılarak beklemediği bir şekilde sigorta alanına geçiş yapan Aydemir, Nakliyat Sigortalarını ve tekne branşında bulunan poliçeleri anlatan bir sunum gerçekleştirerek konuşmasına devam etti.

İlk deniz sigortalarının başlangıç hikayesini, taraflardan birinin yükünün diğerinin ise gemisinin zarar görmesi dahilinde bunu bir anlaşmaya oturtulmasının basit tarifi olarak dillendirmesinin ardından nakliyat sigortalarının önemini betimlerken bir avuç elmas ve bir saha dolusu kömür tabirleriyle betimleyen Aydemir, bu sigorta türünün elmas iken diğer sigorta türlerinin ise kömür olduğunu belirtti.

Aynı zamanda kaptan adayı olan denizci öğrencilere birkaç tavsiye vererek konuşmasını sürdüren Kpt. Kaan Aydemir, gemide yaşanan kaza durumlarında olabildiğince dürüst olmalarını ve jurnal kayıtları ile oynamak gibi davranışlarda bulunmamalarını, aksi taktirde sigorta şirketleriyle büyük problemler yaşayabileceğini söyledi.

Panel soru - cevap sonrası son buldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.