1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Yüzer Havuz inşası, tersane politikamız içinde önemli bir yere sahiptir.”
“Yüzer Havuz inşası, tersane politikamız içinde önemli bir yere sahiptir.”

“Yüzer Havuz inşası, tersane politikamız içinde önemli bir yere sahiptir.”

Yalova Altınova’da 15 seneden beri denizcilik alanında geniş hizmet yelpazesine...

A+A-

Selahattin DURNA - HAT-SAN Tersanesi Yeni Gemi İnşa Pazarlama Müdürü

Yalova Altınova’da 15 seneden beri denizcilik alanında geniş hizmet yelpazesine sahip olan Hat-San Tersanesi, 100 bin metrekarelik devasa bir alanda hem yeni inşa projeleri yapıyor hem de bakım-onarım ve dönüştürme hizmeti veriyor. Ağırlıklı olarak Kuzey Avrupa ülkeleri ile ortak projeler yapan ve anahtar teslim hizmetler sunan firmanın faaliyetlerini ve gelecek planlarını Selahattin Durna ile konuştuk.

Denizcilik sektörüne girişiniz nasıl oldu. Kısaca firma geçmişinizi öğrenebilir miyiz?

Hat-San Tersanesi, maden, inşaat ve enerji sektöründe hali hazırda faaliyet gösteren Pekar Grup’un denizcilik alanında bir üyesi olarak 2006 yılında Yalova Altınova’da kurulmuştur. 2007 yılında başlayan yatırımlarıyla, çeşitli tip ve kapasitelerde yüzer havuzlar, balıkçı gemileri, tankerler, römorkörler inşa etmiş olup, bunun yanında enerji gemileri dönüştürme ve tamir, bakım, onarım ve havuzlama hizmetleri vermiştir.

hat-san-tersanesi.jpg

Tersane kapasitesinden ve makine parkurundan söz eder misiniz?

Hat-San Tersanesi 100 bin metrekarelik bir alanda, en büyüğü 200m x 65m ebatlarında olmak üzere, toplamda 5 adet kızağıyla, 300 tona varan çeşitli tonajlarda kreyn kapasitesi ile hizmet vermektedir. En büyüğü 406m x 15m ebatlarında 4 adet iskelemiz mevcuttur. Tüm iskelelerimiz kreynler ve gerekli altyapı ile donatılmıştır. 250m x 38m ebatlarında, 25.000 ton kaldırma kapasiteli, Panamax ölçülerinde gemileri havuzlayabilme imkânına sahip, yüzer havuza sahibiz. Havuzumuzun dizaynı tamamen bize aittir ve kendi üretimimizdir. Yaklaşık 25.000 metrekare kapalı üretim sahalarının yanı sıra, 7.200 metrekarelik CNC kesim, büküm ve ön imalat sahasına sahip ayrı bir üretim alanımız da bulunmaktadır. Bu atölyemiz tam donanımlı 3 adet kapalı üretim sahası, kapalı ve açık stok sahalarına sahiptir. Ana tersanemize çok yakın bir konumdadır.

Gemi inşa alanında ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Tersanemiz yeni inşa, bakım-onarım ve dönüştürme projeleri olarak üç ana kısımda hizmet vermektedir. Yeni inşa alanını sadece gemi ile sınırlandırmıyoruz ve her türlü yüzer deniz aracını inşa edebilme kapasitesine ve olanaklarına sahibiz. Özellikle yüzer havuz inşasında ileri tekniklerle müşterilerimize hizmet vermekteyiz ve bu alanda dünya çapında önemli bir yere sahibiz. Bakım onarım alanında da önemli bir kapasiteye sahibiz ve BWTS ve Scrubber sistemleri kurulumu dahil, her türlü tamir hizmeti vermekteyiz. Yaklaşık 500 metrelik bir rıhtım olanağımız var ve iskelelerimizi de düşününce aynı anda birçok gemiye hizmet verebiliyoruz. Bunun dışında özellikle enerji gemileri olmak üzere dönüşüm ve boy verme projeleri de gerçekleştiriyoruz.

Gemi inşa alanında oldukça iddialısınız. Genellikle de Kuzey Avrupa ülkeleri ile çalışıyorsunuz. Ne tür siparişler alıyorsunuz?

Kuzey Avrupa’da birçok ülke ve firma ile önemli iş birliğimiz var. Bu ülkelere Canlı Balık Taşıma Gemileri, Gırgır ve Trol Gemileri, Yüzer Havuzlar ve Römorkörler inşa ettik. Bu önemli referans projelerimiz sayesinde sipariş sayısının artacağını düşünüyoruz ve planlamamızı bu yönde yapıyoruz.

Gemi bakım ve onarım konusunda da hizmetleriniz var sanırım.

Evet, bu alanda da sıkı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bahsettiğim gibi kendi üretimimiz olan 25.000 ton kaldırma kapasitesine sahip, panamax ölçülerinde bir yüzer havuzumuz ve birçok gemiye hizmet verebilecek şartlarda rıhtımlarımız mevcut durumdadır. Deneyimli ekibimizle bu alanda da hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli bir yere gelmeyi kendimize vizyon edindik.

hatsan-tersanesi.jpg

2021'de ve 2022'nin ilk yarısında kaç gemiye bakım ve onarım hizmeti verdiniz?

2021 yılında pandemi dolayısı ile global çapta durgunluk yaşansa da 42 adet gemiye bakım onarım hizmeti verdik. 2022 yılının daha ilk yarısında 38 gemiye bakım onarım hizmeti verdik ve bu sayının giderek artacağını düşünüyoruz.

Gündemde olan bir konu da gemilerde bakım onarımın yanında dönüştürme projeleri. Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?

Dönüşüm projeleri, tersane politikamız içinde önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda ölçüleri 300 x 51 metreye varan çok sayıda enerji gemisi dönüşüm projesi gerçekleştirme imkânımız oldu. Bunun yanında bahsettiğim gibi gemi boy uzatma projeleri de gerçekleştirdik. Bu alanda da altyapımıza ve mühendislik hizmetlerimize güveniyoruz.

Savunma sanayii projelerinde çalışmalarınız ve projeleriniz var mıdır?

Bu konuda da gururla söylemeliyim ki, Türk Deniz Kuvvetleri için 10.000 ton kaldırma kapasiteli bir yüzer havuz inşa ettik. Hareketli kreynleri, 44 personel kapasitesine sahip yaşam mahali, sadece standart gemileri değil özel deniz araçlarını da havuzlayabilme olanağını sağlayan özel servis alanları ile uluslararası standartlara sahip bir havuz inşa ettik. Bu havuzumuz donanmamız için hizmet vermektedir. Tersanemiz ayrıca askeri projeler ile alakalı gerekli tesis yeterlilik sertifikalarına sahiptir.

hat-san-havuz.jpg

Uluslararası büyük projeler yapıyorsunuz. Bu noktada sertifikasyon çok önemli. Siz sertifikasyon alanında hangi çalışmaları yaptınız?

Hat-San Tersanesi olarak her şeyden önce ana politikamız iş sağlığı ve güvenliğidir. İnsan sağlığı bizim için her şeyden önemli ve bu konu en büyük misyonlarımızdan biridir. Bunun dışında, elbette sistem yönetimi açısından IACS üyesi olan Class NK onaylı ISO 9001 kalite sertifikalarımızın yanında ISO 14001 çevre yönetim sistemi sertifikamız ve ISO 45001 iş güvenliği sertifikalarımız mevcuttur. Yine bahsettiğim gibi askeri projeler inşa etmemize olanak sağlayan tesis yeterlilik sertifikamız da mevcuttur.

Denizcilik sektörü Karadeniz çevresindeki savaş dolayısıyla diken üstünde. Tedarik zincirlerindeki kopmalar, navlun fiyatlarının yükselmesi, enerji krizi vs. Siz gelecek konusunda neler söylersiniz?

Her zaman, her sektör için en büyük risk belirsizliktir. Özellikle kuzeyimizde yaşanan, ülkemizi ve bütün Avrupa’yı hem insani açıdan hem de politik ve ekonomik anlamda sıkıntıya sokan savaş sürecini üzüntüyle takip ediyor ve bir an önce sona ermesini arzu ediyoruz. Bunun yanı sıra Türk firmalarının en önemli özelliklerinden biri de her zaman kriz yönetiminde çok başarılı olmalarıdır. Türk tersaneleri bu süreci de çok başarılı bir şekilde yönetmeyi başarmış ve büyük bir krizle karşılaşmadan tam yol ileri şekilde üretime ve hizmet vermeye devam etmektedir. Ancak yine de HAT-SAN Tersanesi olarak, sürdürülebilir işletmeler için bu belirsizlik ortamının bir an önce ortadan kalkmasını diliyoruz.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Eylül-Ekim 2022 - 86. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.