1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Yurtiçi piyasalardaki dalgalanma bizi yurtdışında yer alma konusunda zorluyor”
“Yurtiçi piyasalardaki dalgalanma bizi yurtdışında yer alma konusunda zorluyor”

“Yurtiçi piyasalardaki dalgalanma bizi yurtdışında yer alma konusunda zorluyor”

Sektöre bir aile şirketi olarak giren ancak son yıllardaki kurumsallaşma çalışmalarıyla dikkat çeken...

A+A-

Cem HÜROĞLU - Data HİDROLİK - Satış ve Pazarlama Direktörü

Sektöre bir aile şirketi olarak giren ancak son yıllardaki kurumsallaşma çalışmalarıyla dikkat çeken DATA Hidrolik, yat, gemi, römorkör ve Deniz Kuvvetleri projelerinde görev alıyor. Satış ve Pazarlama Direktörü Cem Hüroğlu, şirketin kuruluşundan bu yana geçirdiği değişimi ve dönüşümü anlattı.

Yarım asrı aşan firma geçmişinizi okurlarımız için kısaca özetler misiniz?

Firmamız 1979 yılında kurulmuş ve dümen sistemleri imalatıyla sektöre giriş yapmıştır. İlerleyen yıllarla beraber dümen sistemleri haricindeki güverte ekipmanları imalatını da gerçekleştirerek bugün yat, gemi, römorkör ve Deniz Kuvvetleri projelerinde aranan tedarikçi olmuştur. Günümüzde DATA yurtiçi ve yurtdışında pek çok projede yer alan ve her geçen gün artan tanınırlığıyla ülkemizin bu sektördeki öncü markalarından olmaktadır.

Bir aile şirketi olarak başlayıp sonra kurumsallaşma yoluna gitmek ülkemiz şartlarında zor bir iş. Siz bunu başaran firmalardan birisiniz sanırım.

Evet, firmamız yeni neslin 2000’li yıllarda şirkete dahil olmasıyla kurumsallaşma yolunda çalışmalar yapmaya başlamıştır. 2015 yılından itibaren firmamızın tüm departmanlarında ERP sistemi kullanımı ve CRM üzerine yaptığımız çalışmalarla kurumsallaşma yolunda ki çalışmalarımız hız kazanmıştır. Bu konu üzerine çalıştıkça ve olumlu geri dönüşler almaya başladıkça yaptığımız hareketin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görmekteyiz.

İnsan kaynakları politikanız ve ekibinizden bahseder misiniz?

İnsan kaynakları konusunda firmamızda görevli arkadaşlar yönetim kadromuzla çalışarak ekip uyumunu en üst seviyeye çıkartmak için gayret içindedirler. Firmamız çalışanlarının ortalama şirketteki çalışma süreleri 20 yıl civarında olup bugüne kadar yaptıklarımızın doğruluğunu ve bundan sonraki dönemde de bu yaptıklarımızı artırarak devam ettirmemiz gerektiğini göstermektedir.

Data Hidrolik'in faaliyet alanları nelerdir?

Data Hidrolik biraz önce bahsettiğim gibi yat, gemi, römorkör ve Deniz Kuvvetleri projelerinde faaliyet göstermektedir. Tüm bu projelerden kazanılan tecrübeler yeni projelerimizde hayata geçirilmekte ve her geçen sene daha iyi bir noktaya gelmemize fayda sağlamaktadır.

2008'den itibaren yeni fabrika binanıza geçtiğinizi biliyoruz. Çalışma kapasitenizden söz eder misiniz? 

Dediğiniz gibi 2008 yılı mart ayından beri Tuzla Organize Deri Sanayi’ndeki fabrika binamızda faaliyet göstermekteyiz. Burada çalışma alanımızın uygunluğu, sektöre ve tedarikçilerimize yakın olmamız bizim için artı değer sağlamaktadır. Şirketimiz faaliyetlerine 90 kişi olarak devam etmektedir.

Üretiminiz genellikle dış piyasaya galiba? Yurtdışı çalışmalarınızı anlatır mısınız? Hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?

Son dönemde yurtiçi piyasalardaki dalgalanma bizi yurtdışında daha fazla yer alma konusunda zorlamaktadır. Çünkü sahip olduğumuz kapasiteyi doldurmak için daha fazla iş hacmi yaratmak gerekmektedir. Bu nedenle 2015 yılından beri yurtdışı satış/servis noktalarımızı artırarak yurtdışı marka bilinirliğimizi de artırmaya başladık. Bu da doğal olarak yurtdışı satış rakamlarımızın artmasına yardımcı olmuştur. 2017 yılında yakaladığımız %42’lik ihracat payı ihracat çalışmalarımızın fayda sağladığını göstermektedir.

Yurtiçi piyasada pazar payınız ne durumdadır? Armatörlerden yeterince ilgi var mı?

Yurtdışı Pazar payımız 2017 yılı sonu itibarıyla %42 olmuştur. Hedefimiz bu değeri 2018 yılı sonunda %50’ye çıkartmaktır. Verdiğimiz kaliteli ürün ve iyi hizmet kullanıcılarımız tarafında takdir görmekte ve yeni projelerde de aranan marka olmamızı sağlamaktadır.

Askeri projelerde de görev üstleniyorsunuz. Bunlardan bahseder misiniz?

Evet gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında inşa edilmekte olan Deniz Kuvvetleri projelerine ekipman tedarik etmekteyiz. Burada özellikle her türlü talebe karşılık vermek ve kullanım süresi boyunca şikâyet çıkartmayacak ürünler üzerinde geliştirme yapmakta ve dizaynlarımızı buna göre geliştirmekteyiz.

Yerli üretici bir firma olarak devletten ne tür beklentileriniz var?

Bugüne kadar firmamız kendi öz sermayesiyle büyüyen ve emin adımlarla merdivenleri tırmanan bir firma olmuştur. Bundan sonraki süreçte de aynı mantıkla büyümeye devam edilecektir. Devletten özel bir beklentimiz olmamakla beraber, tek dileğimiz yapılan veya yapılacak tüm sivil ve ticari projelerde yerli malı üretimin özendirilmesi ve tercih edilir olmasıdır.

Son olarak yeni yatırım planlarınız ve projelerinizden söz eder misiniz? 

Firma olarak gerek tesis gerekse makine/personel alt yapımızı günümüz şartlarına uygun hale getirdik. Bundan sonraki ne büyük yatırımımız yurtdışı pazarda daha da büyümek adına kararlar almak ve ona göre hareket etmek olacaktır.

data-hidrolik-2.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mart-Nisan 2018 - 59. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.