1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Ürettiğimiz ilk dizel motorlar, nadir endüstri tarihi müzelerinde sergileniyor”
“Ürettiğimiz ilk dizel motorlar, nadir endüstri tarihi müzelerinde sergileniyor”

“Ürettiğimiz ilk dizel motorlar, nadir endüstri tarihi müzelerinde sergileniyor”

1957 yılında Oktay Demirağ taragından kurulan ve 1970’li yıllarda Haliç’in...

A+A-

Mehmet DEMİRAĞ - Altınboğa Makina Yönetim Kurulu Başkanı

1957 yılında Oktay Demirağ taragından kurulan ve 1970’li yıllarda Haliç’in kıyısında, otomotiv sanayiinde çeşitli markalar için orijinal yedek parça üretimine başlayan Altınboğa, 90’lı yıllara gelindiğinde Türkiye’nin ilk yerli ticari aracını üretme başarısı gösterdi. Firmanın dününü ve bugününü Mehmet Demirağ ile konuştuk.

Altınboğa Makina’nın kuruluş sürecin­den bahseder misiniz?

Altınboğa, 1957 yılında Oktay Demirağ tarafından kurulmuştur. 1970 yılında Haliç’in kıyısında 3.500 metrekarelik kapalı alana sahip fabrikasında otomotiv sanayiinde çeşitli markalar için orijinal yedek parça üretimine başladı. 2 farklı ka­tegoride araç ve 4 farklı güçte dizel motor geliştirdi. Türkiye’nin 100% yerli ilk ticari aracını da 1990’larda üreten Altınboğa, prototip aşamasından itibaren yaptığı araçları kendi yapımı dizel motoru ile do­natmıştır. Altınboğa’nın ürettiği ilk dizel motorlar, hala Türkiye’nin nadir endüstri tarihi müzelerinde bir kilometre taşı ola­rak sergilenmeye devam etmektedir.

Faaliyet alanlarınız neler, ne tür hizmet­ler veriyorsunuz?

Ürün grubumuzda 6-49 kVA güç aralığın­da Albo Marine Dizel Jeneratörleri bulun­maktadır. Albo Marine Jeneratörlerinde uzun ömürlü, düşük yakıt sarfiyatlı ve çevreci egzoz emisyon değerlerine sahip Kubota motorları kullanılmaktadır.

Kubota Motor Türkiye distribütörü olan Altınboğa, Türkiye’de jeneratör, endüstri­yel ekipman ve iş makinaları sektörlerinin orijinal ekipman üreticilerine Kubota marka dizel motorları birçok açıdan en uygun çözüm olarak sunmaya devam etmektedir.

LPG sektöründe de tecrübeli bir firma­sınız ve sektöre kazandırdığınız pek çok yenilik var. Bunlardan söz eder misiniz?

Ayrıca Altınboğa, Gaz Aletleri sanayisinde de önemli gelişmelere imza atmıştır. Lpg regulatörü ve gaz ekipmanları üreti­mindeki tekeli kıran ve diğer firmalara önderlik eden Altınboğa Gaz Aletleri, bu sektörde 50 adedin üzerinde patent, fay­dalı model ve tasarıma sahip dünyadaki ilk 5 firmadan biridir. Geçme tip regülatör ve tek devreli click-on tip valf’in yaratıcısı olan firma, sektörde TSE, NCH, ISO ve CE kalite sertifikaların tümüne sahip olan ilk kuruluştur.

Dünyaca ünlü bir Japon firmasının da Türkiye mümessilisiniz. Bu iş ortaklığı nasıl başladı?

Japonya’nın Osaka şehrinde 1890 yılında kurulmuş, bugün çeşitli alanlarda da üretimi olan dünya devi Japon Kubota Corporation firması, içten yanmalı sıvı soğutmalı çok silindirli motorlarının Türkiye’de tek yetkili distribütörlüğünü 1996 yılında Altınboğa’ya verdi. 24 yıldır süren iş birliğimiz ile şu an Kubota mo­torları Türkiye’de önemli bir pazar payına sahiptir.

Denizcilik sektörüne girişiniz de bu mümessillik sonrası oldu galiba?

Altınboğa, uzun yıllarda dizel motor sektöründe edindiği bilgi birikimi ile, yenilikçi çalışmaları ve modern tasarım­ları ile birleştirip 3-43 kVA güç aralığında Albo Marine Dizel Jeneratör üretimi yapmaktadır. Albo Marine Jeneratörlerin­de uzun ömürlü, düşük yakıt sarfiyatlı ve çevreci egzoz emisyon değerlerine sahip mümessili olduğumuz Kubota motorları kullanılmaktadır.

Denizcilik alanında ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Şu an 3-43 kVA güç aralığında Albo Mari­ne Dizel Jeneratör üretimimiz mevcuttur. Albo Marine dizel jeneratörler tekne kulla­nıcılarının talepleri olan benzersiz kalite, yüksek performans, uzun ömür ve düşük yakıt tüketimini bir araya getirmiştir. Bu güvenilir güç, Kubota motorlarından gelmektedir. Sıvı soğutmalı sistem motor performansını en üst seviyede tutar ve en verimli şekilde çalışmasını sağlar.

Kompakt ve güçlü olmasının yanı sıra Albo Marine jeneratörleri konfor için tit­reşimi azaltan izolasyonlu titreşim takoz­larıyla desteklenmiştir. Bu sayede gürültü seviyesi de önemli ölçüde düşmektedir.

Bir özelliğiniz de yedek parçaları çok uygun fiyatlarla ve hızlı şekilde tedarik ediyor oluşunuz. Bu sektörde karşılık buluyor sanırım...

Evet, yedek parça konusunda stoklarımız ve hızlı tedarik sürecimiz mevcut. Fiyat­larımız oldukça makul seviyelerde. Ancak halen Çin malı yedek parçaları tedarik edenler de olabiliyor.

Servis ağınızla ilgili de bilgi alabilir miyiz?

Bünyemizdeki yetkili servis sayısını arttır­dık. Şu an 7 bölgede servislerimiz mevcut.

Müşterilerimizin taleplerine en kısa sürede cevap verebilmek için gerek merkez servisimiz gerekse servis ağımız olarak efektif bir şekilde organize olmaktayız.

Sertifikasyon konusunda çalışmalarınız ne durumda?

CE belgemiz, ISO 9001:2015 belgemiz bulunmakta olup, Uluslararası alanda sertifikasyonlarla ilgili müracaatlarımız mevcut, süreçlerimiz devam etmektedir.

Sosyal sorumluluk projeleriniz de var. Bunlardan da bahseder misiniz?

Altınboğa, 2015 yılında Okul - Sanayi İşbirliği ile İstanbul Modeli projesi kapsa­mında, Bağcılar Mesleki ve Teknik Anado­lu Lisesi bünyesinde hizmet vermek üzere Kubota Motor Eğitim Laboratuvarı’nı kurdu. Kurulan laboratuvar, gelecek nesillerin teknik eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır.

altinboga.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2020 - 73. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.