1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ukrayna’da barajda patlama: 80 köy sular altında
Ukrayna’da barajda patlama: 80 köy sular altında

Ukrayna’da barajda patlama: 80 köy sular altında

Zaporijya nükleer güç santrali yakınlarındaki dev barajda yaşanan patlama nedeniyle yaklaşık 80 köy sular altında kaldı.

A+A-

Patlamanın santrale kısa vadeli bir tehdit oluşturmadığı ancak uzun dönemde santralin çalışmasını etkileyebileceği belirtildi.

Bugün (6 Haziran) Ukrayna‘nın güneyinde Rusya ve Ukrayna güçlerini ayıran Dnipro Nehri üzerindeki bir barajda meydana gelen bir patlama nedeniyle savaş bölgesi sular altında kaldı ve civardaki köylüler evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Nova Kakhovka barajı, her ikisi de Rus kontrolü altında olan Ukrayna’nın Kırım yarımadası ile Zaporijya Nükleer Güç Santrali‘ne reaktörlerin soğutulması için su sağlıyor.

Reuters‘ın aktardığına göre, Ukraynalı nükleer enerji şirketi Energoatom, Telegram üzerinde yaptığı bir açıklamada Avrupa‘nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’daki durumun “kontrol altında” olduğunu belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da uzmanlarının sahada durumu takip ettiğini ve “acil bir nükleer güvenlik riski” bulunmadığını” aktardı.

Rusya’nın devlet nükleer enerji kuruluşu Rosatom da, barajdaki patlamanın santral için şimdilik bir tehdit oluşturmadığını ve durumun takip edildiğini söyledi.

Ancak hem güvenlik hem de tesisin önümüzdeki yıllarda tekrar faaliyete geçme olasılığı hususunda uzun vadeli endişeler bulunuyor. Eski bir reaktör operatörü ve santralde vardiya amiri olan Oleksiy, Rus işgalinden sonra güvenlik gerekçeleriyle santralin altı reaktörünün tamamının kapatılmış olduğunu ifade etti.

Rusya ve Ukrayna birbirini suçluyor
Ukrayna, Rusya’yı kasıtlı bir savaş suçu işleyene barajı içeriden havaya uçurmakla suçladı.

Ukrayna kuvvetleri geçen yıl nehrin kuzey yakasını yeniden ele geçirmiş olsa da, baraj savaşın başından beri Rusya’nın kontrolü altında. Her iki taraf da diğer tarafı uzun süredir barajı yok etmeyi planlamakla suçluyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Telegram’da yaptığı açıklamada “Rus teröristlerin” Kakhovka hidroelektrik santrali yıktığını öne sürerek Ruslar, baraj yapılarında “dahili bir patlama gerçekleştirdiğini” aktardı. Zelenskiy, “Yaklaşık 80 yerleşim yeri sular altında” diye ekledi.

Rusya’nın Ukrayna’nın Herson bölgesine atadığı vali ise saldırının Kiev tarafından gerçekleştirildiğini, Ukrayna’nın dikkatleri doğuda gerçekleştirdiği karşı saldırılardaki başarısızlıklarından uzağa çekmek için barajı füzelerle vurduğunu iddia etti.

ukraynada-barajda-patlama.jpg

Bazı Rus yetkililer ise barajın daha öncekiden aldığı hasar nedeniyle kendi kendine patladığını söyledi. Henüz iki taraf da suçlamalarını destekleyen kanıtlar sunmadı.

Dev baraj, bölge için büyük öneme sahip
Nükleer santralin arkasında bulunan muazzam büyüklükteki rezervuar, 240 km uzunluğu ve 23 km genişliği ile güney Ukrayna’nın öne çıkan coğrafi özellikleri arasında yer alıyor.

Taşkının vurduğu ovada ise birçok kırsal yerleşim yeri bulunuyor.

Barajın üzerindeki rezervuar, Kırım Yarımadası da dahil olmak üzere güney kıyılardaki geniş tarım arazilerine tatlı su sağlıyor.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.