1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Su talep eden firmalara, su alırken güncel analiz raporlarını istemelerini tavsiye ederiz”
“Su talep eden firmalara, su alırken güncel analiz raporlarını istemelerini tavsiye ederiz”

“Su talep eden firmalara, su alırken güncel analiz raporlarını istemelerini tavsiye ederiz”

​​​​​​​Gemilere su tedariği alanında hizmet vermek üzere 2020 yılı başında kurulan...

A+A-

Derya AYTEKİN - Su Deryası Genel Müdürü

Gemilere su tedariği alanında hizmet vermek üzere 2020 yılı başında kurulan Su Deryası, kısa sürede adından söz ettirmeyi başardı. Bu başarıda, kurulan firmanın arkasında 30 yıllık denizcilik sektörü tecrübesi olduğu kadar, firma çalışanlarının işini titizlikle yapan kadınlardan oluşması da büyük etken. Başarı sırlarını ve gelecek planlarını Derya Aytekin ile konuştuk.

Henüz yeni bir firmasınız. Kuruluş sü­recini anlatır mısınız? Bu alanda hizmet verme fikri nasıl doğdu?

30 yıllık denizcilik tecrübesine sahip Armatör eşimin de teşvikiyle su tedariği konusunda rekabet ortamı olmadığını dü­şündüğümüz için; 2019 yılı temmuz ayında üç adet tanker satın alarak 6 ay boyunca tersanede en yüksek standartlarda tadilat yaparak, bu tankerleri su tankerlerine dönüştürdük ve 1 Ocak 2020 de denizcilik camiasına hizmet vermeye başladık.

Filonuzdan ve ekibinizden bahseder misiniz? Kaç kişilik bir ekiple çalışıyor­sunuz?

15 kişilik tanker personeli ve üç kadın ça­lışma arkadaşımla beraber 4 kadın olarak tüm operasyonu 7/24 sorunsuz yöneti­yoruz. Tabi ki aile şirketimizin deneyimli ekibinin de desteğini de unutmayalım.

Yapılan işin “kadın eli değmesi gereken bir iş” olması dolayısıyla, ekibinizde kadınların ağırlıkta olması bir avantaj olsa gerek...

Kesinlikle avantaj. Her birimiz yaptığımız işin çok hassas ve sağlığı ilgilendiren bir konu olduğunun bilinci ile çok özenle çalışıyoruz. Tankerlerimizi pırıl pırıl yaptık ve bunları sosyal medya vasıtasıyla müşterilerimizin görmesini sağladık.

Bizler müşterimizi tek tek ziyarete gittiği­mizde, bu zamana kadar su ikmal firmala­rının müşterileri şahsen yeterince ziyaret etmediklerini, sadece telefon ile sipariş iletişiminde olduklarını gördük.

Müşterilerimiz, kiminle çalıştıklarını gör­mek istiyor ve kendilerine gösterdiğimiz nezaket ve saygı farkını gördüklerinde, olumlu geri dönüşler yapıyorlar.

Yıllardır kendilerini yenilemeyen ve ge­liştirmeyenler diğer firmalar bizleri takip ederek bu alanda kendilerini değiştirmeye başladılar.

Tüm bu çalışmalar bizlerin bu alanda öncü bir firma ve doğru yolda olduğumu­zu gösteriyor.

Tedarik kanallarınız neler? Suyu nere­den temin ediyorsunuz ve ne gibi işlem­lerden geçirerek satışa hazırlıyorsunuz?

Öncelikle sattığınız suyun içme suyu stan­dartlarında olması çok önemlidir. Hamidiye A.Ş. ile yaptığımız an­laşma gereği suyumuzu en yüksek kalitede Bostancı su iskelesinden almaktayız. Ancak suyun çok kaliteli olması kadar su tankerleri­nin de hangi standartlarda olduğu çok önemlidir. Bizim su tankerlerimizin tankları Solventsiz Epoksi kaplama ile yalıtıldığı için yüksek standartta hijyen sağlamakta olup, eski sis­tem ucuz maliyetli beton sıva ile kaplanmamıştır.

Hiçbir masraftan kaçın­madan özenle yalıtımını yaptığımız su tanklarımı­zın temizlik işlemi de bu sayede çok hızlı ve kolay olmaktadır. Haftalık tank temizliğimiz ile suyumu­zun, ikmal yaptığımız andaki kalite ve temizlikte kalmasını sağlayabiliyoruz.

Sadece dökme su mu satı­yorsunuz yoksa gemilere paketlenmiş su tedariği de yapıyor musunuz?

Şu an için sadece dökme su tedarik etmek­le beraber Hamidiye A.Ş. ile paketlenmiş su konusunda da hazırlık çalışmalarımız devam etmektedir. Talep edildiği takdirde saf su da sağlayabiliriz.

Bu noktada tarihi bir markayı pazarlıyor olmanız da önemli bir avantaj sanırım...

Elbette Hamidiye markası müşterileri­mizin çok güvenle su almasını sağladı. Sadece ucuz olsun diye İstanbul dışından su alıp İstanbul’da su ikmali yapan firma­lara göre daha kaliteli ve güven veren bir hizmet sunmaktayız. Bu sayede Su Der­yası’ da denizlerde su ikmali konusunda öncü bir firma olarak markalaşma yolunda ilerlemektedir.

Yaptığınız iş ile ilgili kural­lar ve bir mevzuat var mı yoksa bu alana giren herkes su satabilir mi?

Elbette var. Öncelikle Tan­kerlerle İçme Kullanma Suyu Temin İzin Belgesi ve Nakil İzin Belgesi alınmalıdır.

İstanbul dan su temin ederek gemilere ikmal yapan ve belgesini ‘’İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünden’’ alan ilk ve şu an için tek firmayız. Bu belgeleri alamayan firma denizlerde su ikmali yapa­maz. Ayrıca sattığınız suyun analiz raporları da çok önem taşımaktadır. Su talep eden firmalara, su alırken güncel analiz raporlarını istemelerini tavsiye ederiz.

su-deryasi.jpeg

Siz bu alanda ne gibi sertifikalara sahip­siniz?

Firmamız adına “Tankerlerle İçme Kullan­ma Suyu Temin İzin Belgesi” ve Su deryası 1, 2 ve 3 isimli tankerlerimiz adına da ayrı ayrı olmak üzere “Tankerlerle İçme Kul­lanma Suyu Nakil İzin Belgesi”ne sahibiz.

Satışını yaptığınız sular gemilerde hangi alanlarda kullanılabiliyor?

İçme suyu standartlarında olmakla beraber teslimat yaptığımız gemilerin su tanklarının da temizliğine bağlı olarak her tüketimde kullanılabilir.

Hangi bölgelerde satışınız var? Pandemi sürecinde kurulmuş olmanız dolayısıyla pazarlamada sıkıntılar yaşamış olmalı­sınız...

Başta İstanbul demir bölgesi olmak üzere Ambarlı, Kartal, Tuzla Tersaneler, İzmit, Yalova Tersaneler, Türkeli hatta tüm Marmara’da ihtiyaç durumunda ikmal yapmaktayız.

Pandemi döneminde ofis ziyaretleri konu­sunda doğal olarak zorlandık. Daha sonra tüm önlemler alınmak sureti ile kendimizi tanıtmak için yaptığımız ofis ziyaretleri sa­yesinde yüz yüze müşterilerimizle tanışma fırsatları bulduk.

Birçok müşterimiz evlerinden çalıştığı için onlara ulaşacak alternatif yol olarak da sosyal medyayı kullandık.

Su talep edecek olanlara neler söylemek istersiniz

Firmamız güçlü ve tecrübeli bir firmadır. Operasyonumuzun ne kadar hızlı, suyu­muzun ne kadar kaliteli ve hizmetimizin ne kadar farklı olduğunu bizimle çalışma­ya başladıklarında görecekler.

Son olarak eklemek istedikleriniz.

Su Deryası, bu sene başı 3 tankerlik filosuyla piyasaya girerek yarattığı rekabet ortamı sayesinde bu alanda öncülük yaparak yıllardır süre gelen yüksek su fi­yatlarını olması gereken seviyeye çekerek, tüm acenta ve armatörlere ekonomik fayda sağlamıştır.

Aynı zamanda bu durumdan rahatsız olan diğer su ikmal firmaları da bizleri karala­ma çalışması içinde bulunmuştur ancak biz bunlara kulak asmadan yolumuza devam edeceğiz. Önemli olan bu rekabetin saygı ve ahlak kurullarına çerçevesinde olmasıdır.

Henüz bizimle çalışmamış olan müşteriler unutmamalıdır ki, şu anda almış oldukları suyun fiyatı da firmamız Su Deryası saye­sinde düşmüştür ve bu rekabet ortamının devam edebilmesi için Su Deryası ile çalışmalarını tavsiye ederiz.

Yeni olmakla birlikte bu sektörde kalı­cı olacağımızı, en iyi hizmeti en uygun şartlarla sağlayacağımızı, bunu bizimle çalışmaya başlayan müşterilerin hemen gördüğünü, henüz bizimle çalışmayan müşterilerin ise mutlak surette bizleri denediklerinde bizimle çalışmaktan. vaz­geçemeyeceklerini düşünüyoruz.

Bizimle çalışan müşterilerimize, bize karşı duydukları güvenden dolayı teşekkür ederiz. Biz kendimize güveniyoruz.

derya-aytekin-ve-ekibi.jpeg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Eylül-Ekim 2020 - 74. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.