1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Savunma, enerji ve deniz inşaatı sektörlerinde büyük küresel oyuncuların hizmet tedarikçisi ve çözüm ortağıyız”
“Savunma, enerji ve deniz inşaatı sektörlerinde büyük küresel oyuncuların hizmet tedarikçisi ve çözüm ortağıyız”

“Savunma, enerji ve deniz inşaatı sektörlerinde büyük küresel oyuncuların hizmet tedarikçisi ve çözüm ortağıyız”

1995 yılında tersane taşeronu olarak kurulan Gözüyılmaz Mühendislik, bugün...

A+A-

Nazif İNAM - Gözüyılmaz Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı

1995 yılında tersane taşeronu olarak kurulan Gözüyılmaz Mühendislik, bugün ticari tekne imalatında uzmanlaşmış ve yetkin bir dizayn ofisine sahip olarak çalışmalarına devam ediyor. Firma ile ilgili bilgileri kurucusu Nazif İnam’dan aldık.

Şirketinizin 25 yıla yaklaşan bir geçmişi var. Kuruluş sürecini anlatır mısınız?

Gözüyılmaz Mühendislik İnşaat Gemi Sanayi ve Tic. Ltd. Şti., tersane taşeronu olarak hizmet vermek üzere, 1996 yılında kurulmuş, giderek ticari tekne imalatına yönelik uzmanlaşmış tersane içinde yetkin bir dizayn ofisi olan bir deniz mühendisli­ği firmasıdır.

Daha ziyade tamir ve blok imalatıyla geçmiş olan doksanlı yılları çıraklık yılları olarak düşünürsek 2000’li yıllar firma­nın kalfalık yılları olmuş ve Ortadoğu ve Kafkasya Bölgelerine yönelik sürekli faaliyetlerini genişleten Gözüyılmaz Ltd. özellikle savunma, enerji ve deniz inşaatı sektörlerinde büyük küresel oyuncuların hizmet tedarikçisi ve çözüm ortağı olmuş­tur. Gözüyılmaz bu tür global oyuncular için, dünya standartlarında proje yö­netimi, kalite kontrol ve kalite yönetim mühendisliği, yapısal analiz, sörvey ve benzeri deniz mühendislik hizmetleri yürütmüş; ekipman tedariği ve platform imalatı yapmış ve alanındaki deneyimini pekiştirmiştir.

2010’lu yıllar artık Gözüyılmaz’ın ustalık yıllarıdır: Firma; aralarında İzmir Büyük­şehir Belediyesi’ne teslim edilen ‘Meltem İzmir’ Kesici Emici Tarak Gemisi; Estonya Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilen ‘Admiral Pitka’ gemisi, Royal Dutch Shell’e teslim edilen ‘All Noor’ Yüzer Köprü Projesi; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çeşitli birimlerine teslim edilen ‘Denetim ve Kontrol Gemileri’, İstanbul, Yalova ve Kırklareli Deniz Polisi’ne teslim edilen 4 adet Devriye Botları ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edilen 3 adet karakol bot projeleri de dahil olmak üzere birçok başarı hikayesi 2010’lu yıllara sığdırmıştır.

Hali hazırda İzmir’in kuzeyinde, Sasalı’da firmaya ait 8000 metrekare’lik tesislerinde 8’i mühendis 50’yi aşkın çalışanıyla ‘you dream we build’ sloganıyla denizciliğimize değer katmaya devam etmektedir.

Kurucu olarak hem mektepli hem de alaylı olmanız dikkat çekici. İş yaşamı­nızdan söz eder misiniz?

Gözüyılmaz’ın kurucusu ve ayı zaman­da Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi olarak sektördeki deneyimim, 20 yılı Türkiye Gemi Sanayi A.Ş bünye­sindeki kamu tersaneleri olmak üzere, 40 yılı aşmaktadır. Bugüne kadar çeşitli boyutlarda yaklaşık 100’ün üzerinde değişik tipte gemi ve ticari teknenin imalat ve donatım işlerinde bilfiil yer aldım. Bunun yanında ekibimizle birlikte birçok geminin bakım ve onarım işlerini gerçekleştirdik.

İTÜ Gemi İnşaatı ve Makineleri Bölü­münden 1975 yılında mezun olduktan sonra, sektördeki kariyerime İskende­run Demir Çelik Fabrikası Limanı’nda “Operasyon Mühendisi” olarak başladım. Bir yıllık çalışmanın ardından 15 aylık askerlik hizmetini “Mersin Çıkartma Birlikleri’nde “Havuzlama Mühendisi” olarak tamamlayıp, kısa bir süre İzmir DE­GAŞ Tersanesi’nde “alan kontrol mühen­disi” olarak çalıştım. Ardından Alaybey Tersanesi’ne girdim.

Ege Bölgesinin en büyük tersanesi olan Alaybey Tersanesi’nde “dizayn ve planla­ma” mühendisi olarak başladıktan sonra, “Tekne İmalat ve Montaj Atölyesi’nde üretimden sorumlu şef mühendis olarak 7 yıl görev yaptım. Ardından iki yıl “üretim ve planlama” şefliği ve 3 yıl yüzer havuz-kızak ve donatım atölyeleri yöneticili­ğinde bulundum. 1996 yılında Alaybey Tersanesi’nden emekli oldum.

Emekliliğimin ardından sektördeki hizmetlerime, 1996 yılında kurduğumuz Gözüyılmaz Mühendislik İnşaat Gemi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin Genel Müdürü olarak devam ediyorum.

Hangi alanlarda ne tür hizmetler veri­yorsunuz?

Firmamız son on yıldır özellikle alü­minyum ve HDPE malzemeden mamül iş tekneleri, devriye ve denetim botları, hizmet tekneleri başta olmak üzere 8 - 24 metre her türlü ticari tekneyi dizayndan imalata (custom made) tüm unsurlarıy­la birlikte üretiminde uzmanlaşmıştır. Firmanın dizayn departmanı daha çok üretimi desteklemekle birlikte özellikle yurt dışına da paket işler yürütmekte, onarım departmanı özellikle İzmir ve Ege Bölgesi’nde ve genellikle kamu kökenli müşterilerinin her türlü onarım işlerine yanıt vermekte, mühendislik departmanı da hem tersane imalatlarını beslemekte ve kalite kontrol süreçlerini üstlenmekte hem de tahribatsız muayene, sörvey ve deniz mühendisliği alanlarında dışarıya hizmet ihracı yapmaktadır. Son olarak firmanın deniz inşaatı firmalarına yönelik modüler ponton, platform ve iş teknesi kiralama hizmeti de bulunmaktadır.

Bakım onarım alanında da hizmetleriniz var galiba...

Doğru. Özellikle kamu kurumlarına yönelik ve İzmir bölgesinde ağırlıklı olmak üzere Askeri Tersaneler, Belediyeler, Kıyı Emniyeti, Bakanlıklar gibi kamu kurum­larının mevcut platformlarının her türlü bakım onarım, çelik işleme ve donatım işlerini yürütüyoruz. Hali hazırda devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Bergama Gemisi’nin overolu ve Tarım Bakanlığı’nın Reis Bey Gemisi’nin special sörveyi kapsamındaki bakım onarımları devam etmektedir.

Deniz yapıları konusunda ne tür hizmet­leriniz var?

Biz firma olarak her zaman kendimizi bir deniz mühendisliği firması olarak konumlandırdık ve sektörümüzdeki gereksinimleri karşılayıp müşterilerimi­ze hizmeti görev olarak gördük. Deniz Platformları konusundaki uzmanlığımız da bu şekilde gelişti. Öncelikle global bir firmanın orta doğudaki petrol rafineri­sinin tedariği için kritik önemdeki yüzer pontonların projelendirilmesi ve imalatı, yine büyük ölçekli inşaat firmalarının ihtiyaçlarına yönelik üretimini ve ope­rasyonunu yaptığımız tarama dubaları, ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Körfezi’ndeki ihtiyaçlarına yönelik modüler duba platformları imalatı ile devam etmiştir. Halen firmamız envanterin­de bulunan ilgili dubalar kısa veya uzun süreli kiralama sözleşmeleri ile müşterile­rimizin hizmetine sunulmaktadır.

izmir-shipyard-gozuyilmaz.jpg

Ülkemizin önemli kurumlarının teda­rikçisi konumundasınız. Bugüne kadarki teslimatlarınızdan da bahsedelim ister­seniz.

Gözüyılmaz Mühendislik olarak ülkemiz­de başarılı bir şekilde yürüttüğümüz ve tamamladığımız başlıca projeleri;

• İzmir Büyükşehir Belediyesi için “Yüzü­lebilir Körfez Projesi” kapsamında Deniz Dibi Tarama Gemisi,

• T.C. Gıda ve Tarım Bakanlığı için Türkiye’nin ilk klaslı (Türk Loydu) HDPE Teknesi ve Servis Botu,

• T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Deniz Polisi için, 2 adet HDPE Deniz Polis Devriye Botları,

• T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü, Yalova ve Kırklareli Deniz Polisi için, Türk Loydu Klaslı, Türkiye’nin ilk silahlı Polis Botları,

• T.C. Gıda ve Tarım Bakanlığı (Yalova) için kontrol ve denetim teknesi yüzey pervaneli,

• T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Deniz Polisi için, 3 adet VOLVO IPS sistemli, Türkiye’nin en hızlı Alüminyum Deniz Polisi Botları,

• İstanbul Sağlık A.Ş için 6 adet Rhib Bot,

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık A.Ş için 6 adet Kurtarma Botu,

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM için Arama Kurtarma Botu,

• T.C. Milli Savunma Bakanlığı için Mesa­ha Botu,

Bunun dışında Türk Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Teşkilatı’na çeşitli boy ve ebatta teknelerin imalatları ve teslimleri gerçekleştirilmiştir.

Ülkemiz sınırlarında, çoğunluğu devlet kurumlarına olmak üzere 100’e yakın deniz aracı imalat ve teslimatını yapmış olan firmamızın bugüne kadar başarıyla tamamlamadığı tek bir sözleşme bulun­mamaktadır.

Bunun yanında Kore, Tayland, Rusya, Hollanda, Almanya, İsviçre, Nijerya, Ceza­yir ve İngiltere’nin de aralarında bulun­duğu 20’nin üzerinde ülkeye ihracatımız İzmir Shipyard (IZ Series) markası altında devam etmektedir.

Uluslararası partnerleriniz ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Gözüyılmaz Mühendislik olarak, yurtiçin­de elde ettiğimiz başarılara paralel olarak, küresel pazarlara yönelik olarak geliştirdiği­miz İzmir Shipyard markası ile yurtdışında da etkin bir şekilde faaliyetlerimizi sür­dürmekteyiz. Bu doğrultuda, birçok farklı coğrafyaya ihracat yaparak ve ticaretimizi uzun vadeli iş ortaklıklarına dönüştürerek, geniş bir ürün gamı ile yurtdışı müşteri­lerimizin amaç ve istekleri doğrultusunda başarılı projeler yürütmekteyiz.

Şu anda aktif olarak Provoost Maritime firmasıyla Avrupa pazarı için, Marineq firmasıyla Kafkasya ve BDT coğrafyası için ve Ono firmasıyla Kore ve Uzakdoğu pazarı için partnerlik anlaşmalarımız bu­lunmaktadır. Bu firmaların aracılığıyla bu coğrafyalarda (Vlissingen, Sen Petersburg ve Seul) IZ Serisi teknelerin demo sürüşle­ri gerçekleştirilebilmektedir.

Dünya’yı sarsan covid-19’un denizcilik sektörüne etkileri hakkında bilgi verebi­lir misiniz?

Maalesef tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 nedeniyle daha önce hiç dene­yimlemediğimiz bir süreç yaşamaktayız. Öncelikle işyerlerimizde çalışanlarımızın sağlığı için gerekli tüm önlemleri almakla birlikte bir an önce salgının ülkemizde ve tüm dünyada kontrol altına alınmasını ve sona ermesini ümit ediyoruz.

Doğrusu yurtiçi imalatlarımız için bizi çok etkilemedi. Kamu yararına üretim yapıyor olduğumuz için tersanenin tüm kapalı ve açık alanlarında tüm önlemleri titizlikle uygulamak kaydıyla özel izinlerle çalış­malarımız devam etti. Ticari anlamda da müşterilerimizle sözleşmelerimiz orta ve uzun vadeli olduğu için kısa süreli ekono­mik iniş çıkışlar bizim işlerimizi doğrudan etkilememektedir.

Fakat yurtdışı müşteri kitlemizde artık 2021 yılı için planlamalar ve hazırlıklar yapıldığını deneyimlemekteyiz. Bunun dışında, bu sene içinde satın alım yapmak isteyen potansiyel müşterilerimizin ter­sanemize yapmayı planladıkları ziyaret­lerinde de zorluklar yaşadığını, seyahat planlarını yapamadıklarını görmekteyiz. Tüm dileğimiz, bu içinde bulunduğumuz zorlu süreci başta sağlık olmak üzere, ekonomi, istihdam, ihracat alanlarında en az kayıpla atlatıp, daha umut dolu günlere kavuşmak yönünde.

İnsan kaynakları politikanız ve ekibiniz­den söz eder misiniz?

Kuruluşundan bu yana belirlemiş olduğu “dürüstlük”, “kalite” ve “uzmanlık” ilke­lerinden ödün vermeden çalışmalarını sürdüren Gözüyılmaz Mühendislik, en et­kin ve çevreye duyarlı teknoloji araçlarıyla müşterilerine hizmet sunmaktadır. Sek­tördeki gelişmeleri yakından takip edip, sürekli gelişen ve öğrenen bir örgüt olmayı ilke edinen ve bu sayede hizmetlerinin uluslararası standartlarda sunulmasını sağlayan Gözüyılmaz, hizmet kalitesinin, kaliteli insan kaynağı ile sağlanacağının bilinciyle hareket etmektedir.

Kuruluşundan bu yana “usta-çırak” ilişkisi içinde “bilgini paylaş, göster” anlayışı ile genç, şevkli kişileri destekle­meyi hedefleyen benzersiz “genç teknik personel yetiştirme” programı uygulayan firmamız, gençleri kendi hedeflerine ve yeteneklerine göre meslek içinde yetiş­melerini sağlamak ve onlara rehberlik etmeyi amaç edinmektedir.

Tüm personelimizin denizcilik bilgilerini geliştirmek için kurulmuş -İzmir Ship­yard Yelken Takımı- da şirket personeline ücretsiz yelken eğitimi verip, bu eğitimi başarıyla tamamlayan ve ilgili şirket çalı­şanlarımızdan oluşan ekiple yine firma­mıza ait teknemizde yelken yarışmalarına katılıp kurumumuzu başarıyla temsil etmektedir.

Sertifikasyon konusunda çalışmalarınız neler?

Gözüyılmaz Mühendislik olarak;

• ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi,

• ISO 14001 ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi,

• ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yöne­tim Sistemi

• ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti ve Şikayetleri Yönetim Sistemi’ne sahiptir.

Firmanızı sosyal sorumluluk projele­rinde de görüyoruz. Bu konuda neler söylersiniz?

Gözüyılmaz Mühendislik olarak; İzmir Kalkınma Ajansı, KSK, ÇÖYDER, DTO, Tülay Aktaş İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ve Özel Piri Reis Okulları iş birliği ile “Engelli Değil Yelkenli” projesini hayat geçirmekten çok büyük bir gurur ve mut­luluk duymaktayız.

2011 yılında başlattığımız “Engelli Değil Yelkenli” projesiyle Türkiye’nin ilk engelli yelken kulübünü kurmak için yola çıktık. Proje kapsamında 11-17 yaş aralığın­daki, 60 işitme, 12 görme engelli olmak üzere toplam 72 çocuğumuza 7 aylık bir süre boyunca uzman eğitmenler kana­lıyla temel yelken eğitimi verildi. Engel tanımayan çocuklarımızın yelken açarak özgüvenlerinin artırılması, sosyal uyumla­rının güçlendirilmesi, yaşam kalitelerinin artırılması, aynı zamanda toplumumuzda engellilere yönelik bilincin geliştirilmesi ve ülkemizin Paralimpik Olimpiyatlarda Yelken branşında tarihinde ilk kez temsil edilmesi amaçlanmıştır.

Ayrıca İzmir Shipyard markamızla da yöremizin başarılı spor kulüplerinden Bostanlı Spor’un da ana forma sponsoru olarak amatör futbol ligini de destekle­mekten gurur duymaktayız.

Son olarak eklemek istedikleriniz varsa ekleyebilirsiniz.

Denizcilik sektörünün köklü firmaların­dan biri olarak, sahip olduğumuz altyapı, bilgi, birikim ve üstün kalite anlayışı ile sunduğumuz inovatif çözümler ile ülkemi­zin denizcilik alanındaki gelişimine katkı yapmaya devam edeceğiz.

gozuyilmaz-izmir-shipyard.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2020 - 73. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.