1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Profesyonel iç aydınlatma ve dış aydınlatma konusunda ışık mühendisliği yapıyoruz”
“Profesyonel iç aydınlatma ve dış aydınlatma konusunda ışık mühendisliği yapıyoruz”

“Profesyonel iç aydınlatma ve dış aydınlatma konusunda ışık mühendisliği yapıyoruz”

Aydınlatma sektöründe 40 yıldır başarılı çalışmalara imza atan ve bugün...

A+A-

Onur KILINÇ - Liman Satış Müdür Yardımcısı & Projektör Ürün Müdürü

Aydınlatma sektöründe 40 yıldır başarılı çalışmalara imza atan ve bugün alanında öncü firmalardan biri olan EAE Aydınlatma, uluslararası piyasada da tercih edilen ürün yelpazesine sahip. Yıllar içerisinde küresel bir markaya evrilen EAE Şirketler Grubub’nun dününü, bugününü ve hizmetlerini Onur Kılınç ile konuştuk.

Aydınlatma sektörde yaklaşık 40 yıldır başarılı işlere imza atan bir firma olarak, dilerseniz ilk olarak EAE Şirketler Grubun kuruluş hikâyesiyle başlayalım. Sektör yolculuğu nasıl başladı?

Sektör yolculuğumuza 1973 yılında kurmuş olduğumuz EAE Elektrik ile başlayan EAE Şirketler Grubumuz, kurulduğu günden bu yana edindiğini tecrübe ile sektöre yön veren, uluslararası piyasada da tercih edilen bir markadır. 280.000 metrekareye sahip devasa büyüklükteki üretim üssü ile TUBİTAK onaylı 3 AR-GE merkezi ve 5 fabrikası ile üretim faaliyetlerini her geçen gün arttırarak, 100’den fazla ülkeye ihracatımızı sürdürmekteyiz. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan EAE, tüm bu rakamların ışığında, sektörün en büyük üreticileri arasında yer almaktadır. EAE Şirketler Grubumuz; 1983 yılında EAE Aydınlatma, 1996 yılında EAE Makine A.Ş, 2004’te EAE Elektroteknik ve 2009’da EAE Teknoloji şirketini bünyesine dahil etmiştir. Üretim ve faaliyet alanını giderek genişleten şirketimiz; 2007 yılında İtalya Milano’da ürünlerin satış ve pazarlaması için EAE İtalya’yı, 2013 yılında EAE Rusya’yı 2019 yılında EAE Almanya ve EAE Avustralya'yı bünyesine dahil ederek, son olarak 2020 yılında EAE Amerika şirketlerini kurarak grup bünyesine dahil etmiştir. Merkezi İstanbul olmak üzere, dünyanın dört bir yanında bulunan yetkili satış ofisi ve 100'den fazla ülkedeki yetkili satıcısı ile global bir markaya dönüşen EAE, bina otomasyonu için busbar, kablo rafları ve kontrol kabininin yanı sıra KNX teknolojisi ve LED ışıkları ile geniş ürün yelpazesine sahiptir.

Yıllar içerisinde küresel bir markaya evirilen EAE Şirketler Grubumuz, 1983 yılında bünyesine dahil ettiği EAE Aydınlatma ile aydınlatma dünyasına yeni bir soluk getirmiş bulunmaktayız. Elektromekanik endüstri denildiğinde ilk akla gelen imalatçılar arasında yer alan EAE Aydınlatma olarak, kuruluşumuzdan bugüne müşteri memnuniyetini her zaman ön planda tutmaktayız. Sektör gereksinimleri dün olduğu gibi bugün de 39 yıllık tecrübemiz ile en iyi şekilde gözlemleyerek, proje merkezli çözüm önerilerimizi müşterilerimize sunmaya özen göstermekteyiz. Değişen teknoloji ışığında, geliştirdiğimiz üretim stratejileri ile verimli ve enerji tasarruflu sunan LED armatürlerimiz ile kendi kulvarımıza öncülük etmeyi sürdürmekteyiz. EAE Aydınlatma olarak bizler, endüstriyel iç aydınlatma alanları ve ağır endüstriyel Liman ve Tersane aydınlatmaları gibi konular üzerine yoğunlaşan çalışmalarımız ile, çevre dostu ürün üretimimizi sürdürmekteyiz.

Elektromekanik endüstride dünyanın önde gelen imalatçıları arasında yer alıyorsunuz. Haliyle de ürün gamınız oldukça geniş. Ne tür ürünler üretiyorsunuz?

EAE Aydınlatma olarak biz; verimli, güvenli, çevreye uyumlu ve rahat çalışma ortamları için her geçen gün kendisini yenileyen bir şirketiz. Aydınlatmanın hemen hemen her alanında üretim yapıyoruz. Özellikle de profesyonel iç aydınlatma ve dış aydınlatma konusunda yoğunlaşan çalışmalarında ışık mühendisliği yapan şirketimiz, enerji tasarruflu ve çevre dostu aydınlatma anlayışıyla üretimlerini sürdürüyor. Ürün yelpazemizdeki LED tüm iç ve dış mekân aydınlatma armatürlerimiz ile sektördeki yerimizi almaktayız. Ürün kategorisinde bakacak olursak; Yüksek tavan, Lineer Etanj, Lineer Trunking Sistemler, Sıva üstü/Sarkıt, Acil durum aydınlatma, Sıva altı, Gizli aydınlatma ve Downlight / Spotlight grupları gibi iç aydınlatma çözümleri ile çevre aydınlatma ve ağır endüstri olarak ifade ettiğimiz, limanlar ve tersanelere de yüksek kalite de ürünler üretmekteyiz. Enerji tasarruflu endüstriyel çözümlerinden ofis çözümlerine, dekoratif aydınlatma çözümlerinden cadde, yol ve liman aydınlatma çözümlerine kadar insan odaklı aydınlatma için çalışıyoruz.

Kuruluşundan bu yana hızla büyüyen EAE Şirketler Grubu’nun yurtdışı faaliyetleri bulunuyor mu?

Şirketimizin merkezi İstanbul olmak üzere, dünyanın dört bir yanında bulunan yetkili satış ofisi ve 100'den fazla ülkedeki yetkili satıcısı ile yurtdışında da faaliyetlerini sürdürmektedir. Sektör maceramızda üretim ve faaliyet alanımızı giderek genişleterek, kulvarın en geniş pazar payına sahip olmayı hedeflemekteyiz. Bu sebeple şirketimiz; 2007 yılında ürünlerin satış ve pazarlaması için EAE İtalya’yı, 2013 yılında EAE Rusya’yı, 2019 yılında EAE Almanya ve EAE Avustralya'yı bünyesine dahil etmiştir. Son olarak 2020 yılında EAE Amerika şirketlerini kurarak istikrarlı yolculuğunu sürdürmektedir.

Farklı birçok sektör için aydınlatma çözümleri geliştiriyorsunuz. EAE Aydınlatma’nın denizcilik sektörü için ne tür hizmetleri bulunuyor?

Evet, her sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründe de öncü bir firma olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. EAE imzası taşıyan tüm alanlar ile uyumlu liman, tersane LED aydınlatma ürünlerimiz mevcuttur. 30W’tan başlayıp 1200W’a kadar yaklaşık 12 farklı kasa boyutu ve 15’e yakın optik opsiyonu bulunan geniş ürün skalamız ile denizcilik sektöründe limanlar ve tersaneler için uygun aydınlatma çözümlerimizi geliştirmekteyiz. Özellikle bu tür ortamların oldukça zorlu çalışma şartlarına sahip olduğunu düşünürsek, bu şartları sağlayacak ürünleri üretmekte ciddi bir emek ve bilgi gereksinimi istemektedir. EAE Aydınlatma bünyesinde bulunan liman ve tersane ekibi, sadece bu zorlu alanlara hizmet verecek şekilde çalışmakta ve her geçen gün hem pazar payını hem de bilgi, tecrübe ve referans sayılarını arttırmaktadır.

Türkiye’nin ilk DIAL partneri olarak profesyonel DiaLux eğitimleri veren şirketsiniz. Bize “Aydınlatma Akademi” adı altında verdiğiniz eğitimlerden bahseder misiniz?

EAE bünyesinde bulunan alanında uzman ekibimiz ile DIALux aydınlatma tasarım yazılımı ve profesyonel aydınlatma tasarımlarının nasıl uygulayacağınızı sizlere aktarıyoruz. DIALux EVO-Revit Model - İçe Aktarma - Aydınlatma Hesabı ve Sertifikalı DIALux EVO olmak üzere iki farklı şekilde eğitim düzenliyoruz. Son teknolojiler ve güncellemeler hakkında bilgilendiriyor, otomasyon sistemlerinin planlanması, projelendirilmesi ve devreye alınmasında rehberlik ediyoruz. Eğitimlerimizi, köklü bir teknoloji ve tasarım anlayışı sunuyoruz. Aslında teori ve pratiğe bağlı görevlerin bir araya gelmesiyle, aydınlatmayı nasıl planlayacağınızı “Aydınlatma Akademi” aracılığı ile uygulamalı olarak öğretiyoruz.

Sertifikasyon konusunda önemi çalışmalarınız bulunuyor. Işık mühendisliği de bu kapsamda yürüttüğünüz çalışmalar arasında mı?

Evet, EAE Aydınlatma olarak; “Işık Mühendisliği” alanındaki tüm çalışmalarımızı kendi laboratuvarlarımızda gerçekleştirdiğimiz ölçme ve değerlendirmeler ile sağlıyoruz. EAE laboratuvarları, hem yüksek kalite aydınlatma gereçleri tasarlamak, hem de ürün güvenliği özelliklerini kullanmak üzere tasarlanmıştır. Özellikle 2011 yılında Gonyofotometri ölçümleri olarak bildiğimiz hassas ışık ölçümlerini de yine şirket bünyemizde yapmaya başladık. Yaptığımız bu testlerin tamamı EN (CIE) ve IESNA standartlarına göre yapılmaktadır. EAE Aydınlatma laboratuvarları; KEMA’dan aydınlatma armatürlerine ilişkin güvenlik standardı EN60598 için akredite olmuş ve resmi olarak tanınmıştır.

Avrupa kuralları EN 60598-1, EN 60598-2 altında toplanan bu testler ile EAE armatürleri; fiziksel darbe, elektrik şoklarına dayanım ve korozyon gibi 20’nin üzerinde farklı konuda testlerden geçmektedir. Elektronik sürücülerin güvenlik testleri, Driver güvenlik standardı EN 61347-2-13 kapsamında ve DEKRA’nın gözetiminde kendi laboratuvarlarımızda yapılmaktadır. Ayrıca CE-LVD ‘Alçak Gerilim Direktiflerine’ ait yapılan bütün testler, Avrupa sertifikasyonu için direkt altyapı oluşturmaktadır.

Geleneksel yöntemler ile yapılan projelerde birçok koordinasyon ve dokümantasyon sorunları ile karşılaşmak mümkün. Peki EAE Aydınlatma tarafından da kullanılan BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) nedir? Projelerdeki rolü nedir?

BIM; varlıkların tasarlanması, yaratılması ve sürdürülmesi için daha verimli yöntemlerin kilidini açan dijital teknolojilerin desteklediği erken tedarik zinciri katılımını kolaylaştıran işbirlikçi bir çalışma şeklidir. BIM, yaşam döngüsü boyunca güvenilir karar verme ve bilgi yönetimini desteklemek için bir varlığın fiziksel ve işlevsel özelliklerinin dijital bir temsilini sağlar. Tüm tedarik zincirinin tek bir bilgi kaynağından çalışmasına yardımcı olarak, hata riskini azaltan BIM ve ekiplerin yenilik yapma kabiliyetini en üst düzeye çıkarır. EAE Aydınlatma olarak bizler; tüm projelendirme altyapınızda kullanacağınız BIM objelerinizde size gerekli olan tüm desteği sağlıyoruz.

AR-GE çalışmalarına ayrı bir önem verdiğinizi görüyoruz. Bu kapsamda ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz?

Çevreci bir düzende, müşteri memnuniyetinin küresel rekabetin sert koşulları altında sağlamanın yolu AR-GE faaliyetlerine kaynak ayırmaktan geçiyor. Biz EAE Aydınlatma olarak; uzun yıllardan beri, bu temel üzerinde kurgulanan bir iş modeli benimsemekteyiz. Bugün ulaştığımız noktada, AR-GE çalışmaları zemininde gelişen Ürün Geliştirme ve Tasarım (ÜR-GE) departmanımızın, başta optik tasarım ve ısı yönetimi olmak üzere, mekanik-ergonomik tasarımda edindiği geniş deneyim ve beceri sayesinde enerji tasarrufu sağlayan özgün tasarım armatürlerle, iç piyasada oynadığı öncü ve lider rolümüzü, Avrupa pazarında da hedefliyoruz.

Enerji tasarrufunda yakın geleceğin vazgeçilmez çözümü olarak gördüğü LED aydınlatma imalatına, 2008 yılından itibaren doğrudan yatırıma başlamış bulunmaktayız. Söz konusu tarihteki altyapımıza ek olarak, kısa sürede elektronik donanım-yazılım AR-GE/ÜR-GE ve imalat altyapısını da kurduk. 2014 yılı ilk yarısında da tüm LED ürünlerinin Avrupa kalite sertifikasyonunu tamamladık. AR-GE ve ÜR-GE altyapısı ve hepsinden önemlisi müşterilerimizin profesyonel aydınlatma ihtiyaçlarına odaklı özel ürün tasarım ve imalatında geldiğimiz noktadır. Bu tür siparişleri, oldukça makul süreler ve seri imalat ürünlerin taşıdığı kalite belgeleri ile karşılayabilmekteyiz.

Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu çevre odaklı bir yaklaşım sergiliyorsunuz. Bu konudaki şirket politikalarınız nedir?

Bizlerin en önemli amacı; daha yaşanılabilir bir dünya için, tüm paydaşlarımız ile harekete geçerek bu yolda kalıcı değişim ve dönüşümler gerçekleştirebilmektir. Bu amaç doğrultusunda çevresel etkilerin gözetildiği bir yaklaşım sunmak için birçok adım atıyoruz. Biliyoruz ki sürdürülebilir bir gelecek imkânsız değil. Sürdürülebilirlik kavramlarını kendimize rehber edinerek, tüm projelerimizde enerji verimliliği, tasarruf ve karbon salınımını azaltılmasına yönelik yenilikçi ürünlerimi müşterilerimizi ile buluşturmaktayız.

EAE Aydınlatma olarak; geliştirdiğimiz ve sektöre sunduğumuz akıllı kontrol sistemleri ile bütünleşmiş inovatif aydınlatma çözümlerimiz ile verimli, güvenli ve insan ile uyumlu ortamların yaratılmasına katkı sunduk. Uzun ömürlü ve bakım gerektirmeyen LED armatürlerimiz, aydınlatma ihtiyaçlarını karşılarken, karbon emisyonunu minimum seviyeye düşürüyor.

Üniversitelerle İş birliği üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor musunuz?

Elbette. AR-GE faaliyetimizin bir diğer kolu da geleceğin teknolojilerini yaratma idealine dönük olarak, Üniversite-Sanayi iş birliği çerçevesinde sürdürülen LED/OLED odaklı projelerimizdir. Bu faaliyetimizi ile EAE Grubu'nun genel yaklaşımına uygun olarak, ülkemiz adına katma değer yaratma hedefinin verdiği heyecanla sürdürmekteyiz.

Son olarak dünyada yaşanan son gelişmeler ve enerji alanındaki sıkıntılı süreçleri de göz önüne alırsak, gelecek ile ilgili neler söylersiniz? Tasarruf her zamankinden daha elzem hale gelecek sanki?

Dünyanın bizlere sunduğu kaynaklar, insan faaliyetleri sonucunda her geçen gün azalarak tükenmektedir. Bugün dünya geneline de baktığımızda milyonlarca insan enerji yoksulluğundan mustarip. Biliyorsunuz ki dünyada ve ülkemizde enerji ihtiyacı giderek önem kazanıyor. Yakın dönemdeki veriler, Türkiye’de tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık olarak yüzde 20’si sadece aydınlatma için kullanılıyor. Bu rakam azımsanmayacak düzeyde. Haliyle aydınlatmada yapacağımız enerji tasarrufu, ülke ekonomisine uzun vadede katkı sağlayacaktır. EAE’nin enerji verimliliği sunan aydınlatma çözümleri ile aydınlatma kalitesini düşürmeden daha az enerji harcayabiliyorsunuz.

eae-aydinlatma.jpg

eae-aydinlatma-1.png

eae-aydinlatma-001.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mart-Nisan 2022 - 83. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.