1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Konteyner taşımacılığının yanında proje taşımacılığına da büyük önem veriyoruz”
“Konteyner taşımacılığının yanında proje taşımacılığına da büyük önem veriyoruz”

“Konteyner taşımacılığının yanında proje taşımacılığına da büyük önem veriyoruz”

​​​​​​​Denizcilik sektöründe konteyner hat taşımacılığı alanında yoğunlaşmış olan Medkon Lines...

A+A-

Mahmut IŞIKMedkon Lines CEO

Denizcilik sektöründe konteyner hat taşımacılığı alanında yoğunlaşmış olan Medkon Lines, geride bıraktığı 10 yılda başarılı işlere imza attı. Yurtiçi konteyner taşımacılığı, konteyner hizmetlerini içeren depoculuk faaliyetleri, proje yük taşımacılığı, kabotaj konteyner ve açık yük taşımacılığı, forwarding hizmetleri ve gemi işletmeciliği alanında da hizmetler veren firmanın faaliyetlerini Mahmut Işık ile görüştük.

Medkon Lines olarak 10 yılı geride bırakmış bir firmasınız. Bugün itibarıyla hangi alanlarda ne tür hizmetler veriyorsunuz?

Konteyner Hat Taşımacılığı alanında yoğunlaşmış olan firmamız aynı zamanda yurtiçi konteyner taşımacılığı, konteyner hizmetlerini içeren depoculuk faaliyetleri, proje yük taşımacılığı, kabotaj konteyner ve açık yük taşımacılığı, forwarding hizmetleri ve gemi işletmeciliği alanında faaliyetler göstermektedir. 

Filonuzda kaç gemi var ve hangi amaçlarla kullanılıyor? Kiraladığınız gemiler de oluyor galiba...

Mart ayı itibarı ile filomuza katacağımız son gemimizin anlaşmasını yaptık. İkisi Türk bayraklı olmak üzere toplam 12 adet çok amaçlı konteyner taşımalarına uygun gemimiz bulunmaktadır.

Bunun yanında 1 adet de kiralık olmak üzere filomuzda çalıştırdığımız gemimiz ile beraber halihazırda toplam 13 adet geminin düzenli olarak ticari işletmesi yapılmak ile beraber, bu sene hedeflenen uygun gemilerin bulunmasına, vabeste gemi ve kapasitemizin artışı planlanmaktadır.

Bugün için her ne kadar ana işimiz konteyner taşımacılığı olsa da gemilerimizin özelliklerinden dolayı proje yük taşımacılığı, açık yük ve dökme gemi taşımacılığı konularında da güzel işlere imza atmaktayız. 

Yeni gemi edinme konusunda sıkıntılı bir dönemdeyiz denebilir. Ama siz filonuza yeni gemiler ekliyorsunuz.

Pandemi ile birlikte baş gösteren liman yoğunlukları ve supply chain’deki aksaklıklar piyasada gemi arzını ortaya çıkardı ve geçen süreçte gemi fiyatlarının iki sene içerisinde 8-10 kat arttığını gördük ancak artan ihracat arzına karşın, talebi karşılayacak şekilde yatırımlarımıza odaklandık.

Bu süreçte maalesef uzun dönem hizmet edeceği düşünülmeden birçok gemi değerinin çok üzerinde olduğuna inandığımız fiyatlar ile piyasada alıcılar bulmaya devam ediyor. Bu sebeple Medkon kalitesine uygun gemilerin bulunması halinde satın alma süreçlerimiz devam edecektir.

Bilgisi ve tecrübesine çok inandığımız kendi bünyemizde bulunan gemi teknik işletme şirketimiz olan Okyanus Ege Denizcilik ile değerlendirmelerini çok sıkı yaparak bizlere uygun olması halinde yatırımlarımıza devam etmekteyiz. Ama herkes açısından çok dikkatli olunması gereken bir sürecin içinde olduğunun bilinci ile hareket ediyoruz.

Pandemi süreci sizin açınızdan nasıl geçti? Küresel ticarette etkisi çok büyük oldu malumunuz...

Pandemi süresince özellikle Uzakdoğu ve Amerika navlunlarının keskin bir şekilde yükselmesi Türkiye ihracatçılarına aynı zamanda fırsat doğurdu. Bugün Çin’den bir konteyner ithal eden Avrupa & Akdeniz ülkeleri firmaları kapıdan kapıya 15.000 USD seviyesinde navlun ederken, Türkiye’den ithal ettikleri ürüne USD 3000-4000 seviyelerinde mal edebildiler. Bu da Türkiye ihracatının önünü büyük ölçüde açtı. Medkon Lines olarak çalıştığımız ülkeler itibarı ile büyük oranda ihracat yaptığımız ülkeler olduğundan bizlerin de taşıma adetleri %40 seviyesinde bir artış gösterdi. Diğer taraftan da her ne kadar navlunların yüksekliğinin konuşulduğu bu dönemdeki maliyet artışlarımız navlun artışlarının çok fazla gerisinde kaldığını söyleyebilirim. Nitekim bu dönemde gemi kiraları 4-5 kat; petrol fiyatları ise 5 kat seviyesinde artış gösterdi.

Bu süreçte teknoloji kullanımı konusunda ne tür yenilikler yaptınız. Yatırımlarınız oldu mu?

Pandemi süreci teknolojik yatırımları da yanında getirdi. Pandeminin başladığı dönemde evden çalışma sistemine gecen ilk firmalardan biriyiz.

Şu an için kurmuş olduğumuz sistemimiz ile personellerimiz ofis dışında rahatlıkla çalışabilmektedir. Bunun yanında şu an internal olarak kullandığımız programımızı enternasyonal olarak kullanıma açacak yatırımlar üzerinde de çalışmalar yapmaktayız. 

Yurtiçi ve yurtdışı hangi lokasyonlarda hizmetleriniz var? Yurtdışında ofisleriniz var mıdır?

Medkon Lines, Karadeniz ve Akdeniz ülkelerinde hizmet veren bir armatör şirketidir. Bu doğrultuda tüm kontrolleri kendimize ait olan 13 ülkede 24 ofis ile hizmet vermekteyiz.

Bu yurtdışı ofislerinin birçoğunun Medkon ofisi olması bir Türk armatör ve konteyner hat işletmesi olan Medkon için ayrı bir gurur kaynağı olmaktadır.

Bugün için Karadeniz’de Rusya, Ukrayna ve Romanya’da; Akdeniz’de ise İsrail, Beyrut, Mısır, Tunus, Libya, Cezayir, Fas, İspanya, Arnavutluk ve Yunanistan’da ofislerimiz bulunmaktadır. Yurtiçinde ise İstanbul genel merkezimizin olmasının yanında, Mersin, İzmir, Bursa ve Gemlik’te ofislerimiz bulunmaktadır. 

Proje taşımacılığı yapan az sayıdaki firmadan birisiniz. Bu konuda biraz bilgi alabilir miyiz?

Konteyner taşımacılığının yanında proje taşımacılığına da büyük önem vermekteyiz. Bu konuda gerek kendi gemilerimizle gerekse piyasadan proje bazlı kiraladığımız gemilerle proje taşımalarını organize edebilmekteyiz.

Merkez ofisimizde proje işlerinin bağlanması ve opere edilmesi konusunda sektörde uzun dönem deneyimlere sahip olan bir ekibimiz bulunmakta olup buna göre çok verimli işlerin bizim tecrübemiz ve kalitemiz ile bu yolda en efektif çözümleri müşterilerimize sunmaya devam etmekteyiz.

Aynı zamanda kara taşımacılığı hizmetleriniz de var değil mi?

Konteyner taşımacılığında ön ve son taşımalar işimizin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bu nedenle yine Medkon güvencesi altında iş ortaklarımıza sunmuş olduğumuz kara nakliye hizmetlerimiz bulunmaktadır.

Yatırımlarımız devam etmekte ve bugün için filomuzda 150 adedin üzerinde özmal çekici ve dorsemiz bulunmakta olup kısa zamanda buraya yapılan yatırımlar ile bu sayının 200’ün üzerine çıkması için çaba göstermekteyiz.

İnsan kaynakları politikanızdan söz eder misiniz? Medkon Akademi adı altında yapılan çalışmalar nelerdir?

Medkon Lines yaptığı işler ile bugüne kadar geçen her bir seneyi, bir önceki senenin üzerinde kapatarak hatırı sayılır bir büyüme gerçekleştirmiştir.

Bu büyümenin en önemli kaynağının da doğru ve eğitimli personellerle olacağının farkında olan bir firmayız. Maalesef pandeminin getirdiği bilinmezlik ile geçen iki sene içerisinde eğitimlere biraz ara vermek zorunda kalmış olsak da genel merkezimizde personel eğitimi ve sosyalleşmesi amacıyla yeni “Medkon Akademi” ofisimizi restore ettirmekteyiz.

Nisan ayı itibarı ile de gerek iç gerekse dış eğitimlerle kaldığımız yerin çok daha fazlası ile yolumuza devam edeceğiz. Medkon Akademi ofisinin bir özelliği de sosyalleşmenin ön planda olacağı bir ofis olacak olmasıdır. Bizim için birçok aset yatırımı dışında en önemli yatırımın beraber hareket ettiğimiz Medkon çatısı altındaki tüm personelin önemi olduğu bilinci ile öğrenmenin aynı zamanda dinlenme ve beraberce eğlenme seklinde çok daha verimli olacağına inandığımız, takım ruhunun pekişeceği bir çatıda gerek kendisini sektörel anlamda yetiştirecek gerek ise kariyer planlamasını beraber organize ettiğimiz takım arkadaşlarımızın değeri her şeyin üstünde yer almaktadır. Bu bilinç ile hareket ederek süreçlerimizin devamın sağlamaktayız.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekâtı, bir dünya savaşı riskini de beraberinde getirdi. Siz bu gelişmeler ışığında ticaretiniz açısından nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?

Maalesef gelişmeleri üzülerek takip etmekteyiz. Her ne kadar sürecin bir an önce olumlu olarak sonuçlanmasını umut etsek de biraz vakte ihtiyaç olacağını öngörüyoruz.

Sonrasında ise gerek Türkiye’nin süreçteki tarafsız ve çözümcü politikası gerekse Türk firmalarının güçlü yapısıyla birlikte, savaş sonrası Türkiye-Ukrayna ticaretinin yoğun ve artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bizim için Ukrayna’nın yeri biraz daha farklı. Yaklaşık bir sene önce başlattığımız servis ile birlikte gecen ay itibarı ile Medkon Ukrayna’yı kurmuştuk ancak ofisimizi açmak nasip olmadı. Ofisimizde çalışan arkadaşlarımızın aileleri ile birlikte sağlıklarının yerinde oluyor olması yüzümüzü güldüren tek şey diyebilirim. 

Son olarak eklemek istedikleriniz…

Sürecin tüm camiamız açısından çok fazla değişikliği beraberinde getirdiği ve çok temkinli hareket edilmesi gereken bir süreç olduğunun bilinci ile her zaman ayakları yere sağlam basan ve nitelikli işler ile kaliteden ödün verilmeden devam etmesi gerektiği bilinci ile hareket etmekte olup bu şekilde yolumuzun daha çok uzun olduğu, gidilecek yerlerin çok fazla olduğu bilinci ile bir Türk Armatör ve Gemi İşletme firması olarak hep daha iyiye ve daha güzele, nitelikli çalışma arkadaşlarımız ile kaliteli işlerin üstesinden gelerek devam etmekteyiz. Umarım süreç tüm denizcilik camiası ve sektöre gönül vermiş her çalışan açısından çok güzel şeyler getirir, bunun Türk denizcilik ve taşımacılık camiasının hak edildiğine inanıyoruz.

medkonlines-3.jpg

medkonlines-2.jpg

medkonlines-1.jpg

medkonlines-4.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mart-Nisan 2022 - 83. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.