1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Kızıldeniz krizi konteyner taşımacılığı pazarını sarsıyor
Kızıldeniz krizi konteyner taşımacılığı pazarını sarsıyor

Kızıldeniz krizi konteyner taşımacılığı pazarını sarsıyor

Son zamanlarda Kızıldeniz ve Panama Kanalı'nda yaşanan krizler, denizcilik endüstrisinde konteyner taşımacılığı pazarını derinden etkiliyor.

A+A-

Bu krizler, kapasite eksikliği ve sevkiyatların sıkışması gibi sorunlara neden olarak, tonajda bir sıkıntı yaratmış durumda. Ancak, yeni gemi inşaatlarının devreye girmesiyle birlikte piyasada bazı değişiklikler gözlemleniyor.

Alphaliner tarafından sunulan en son denizcilik piyasası raporu, atıl konteyner gemisi filosunun en az 22 aydır en düşük seviyede olduğunu gösteriyor. Rapora göre, şu anda sadece 84 gemi atıl durumda bulunuyor ve bunların hiçbiri 18.000 TEU'dan büyük değil. Bununla birlikte, onarım tersanelerinde bulunan gemi sayısı da önemli ölçüde azaldı ve 12 Şubat itibariyle 99 gemiye, yani toplamda 236.266 TEU'ya düştü.

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, boşta kalan gemiler ve "arazideki gemiler" kapasitesi toplu olarak konteyner filosunun %6,2'sini temsil ederken, bu oran şu anda %1,5'e geriledi. Bu önemli düşüş, sektördeki dinamiklerin Kızıldeniz kriziyle değiştiğini gösteriyor.

Alphaliner analisti Stefan Verberckmoes, krizin sektör üzerindeki etkisini değerlendirirken, "Kızıldeniz krizinin sektörün dinamiklerini değiştirdiğini kesinlikle söyleyebilirsiniz. Çok fazla ekstra tonaj gerekiyor ve tüm yeni inşalar (ki şu anda bunlardan çok sayıda var) hemen Doğu-Batı döngülerine dahil ediliyor." şeklinde konuşuyor.

Bu süreçte, gemi kiralama da zorlayıcı bir hal aldı. Alphaliner'a göre, faaliyet dışı büyük gemi sahibi (NOO) olan Danaos, "Kırmızı gemiler nedeniyle 'çok sağlıklı seviyelerde' gemiler için ek kiralamaları güvence altına aldığını" belirtiyor. Bu durum, denizcilik endüstrisindeki talep artışının yarattığı tonaj kiralama baskısını gösteriyor.

Ancak, piyasada bazı taşıyıcılar özel seferler sunarak bu duruma çözüm bulmaya çalışıyor. Örneğin, Maersk, CMA CGM, Hapag-Lloyd, HMM, Evergreen ve Cosco gibi şirketler, planlamadaki boşluğu doldurmak için 1.800 ila 20.000 TEU arasında değişen gemilerle özel seferler düzenliyor.

Kızıldeniz krizinin, denizcilik endüstrisindeki dengeleri geçici olarak değiştirdiği ifade edilse de, gelecekte Cape Town çevresinde tonaj yönlendirmelerinin artması bekleniyor. Ancak, uzmanlar, Kızıldeniz rotasının tekrar güvenli hale gelmesiyle birlikte birçok geminin gereksiz hale gelebileceğini öngörüyor.

(Nick Savvides'in Sea Trade Maritime News'te 22 Şubat 2024'te yayınlanan yazısından tercüme edilmiştir.)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.