1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “İşimizi kurallara uygun ve düzgün bir şekilde yapmanın gayesindeyiz”
“İşimizi kurallara uygun ve düzgün bir şekilde yapmanın gayesindeyiz”

“İşimizi kurallara uygun ve düzgün bir şekilde yapmanın gayesindeyiz”

Denizcilik sektöründe en önemli konulardan biri güvenlik sistemleri. Her armatör...

A+A-

Murat KİLİM - SHM Safety Genel Müdürü

Denizcilik sektöründe en önemli konulardan biri güvenlik sistemleri. Her armatör gemisinin ve personelinin açık denizlerde güvende olmasını ister. 12 yıldır gemilerdeki yangın söndürme ve can kurtarma sistemlerinin, gaz ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarını, yük vinçlerinin bakım, tutum, tamir, test ve satışlarını yapan SHM Safety’nin faaliyetlerini Genel Müdür Murat Kilim ile konuştuk.

SHM Safety olarak 12 yıllık bir geçmi­şe sahipsiniz. Kuruluş hikayenizden başlayalım isterseniz.

Mevcutta ve halen sahibi olduğumuz Trimola Deniz Malz. Ltd. ve Seaman Deniz Malz. San. Tic. Ltd. şirketlerimiz ile yerli ve yabancı armatörlerimizin gemilerinin yurtdışı safety servis ve malzeme tedariği olsun gerek yurti­çindeki servis ve talepleri olsun biz bu işleri 2008 yılından beri yapıyoruz. Bütün faaliyetlerimizi tek bir marka altında toplamak için 2010 yılından bugüne kadar SHM Safety markası ola­rak devam etmekteyiz. Yerli ve yabancı armatörlerimize uygun fiyat ve kaliteli hizmet anlayışımız ile dünyanın birçok bölgesinde çözüm ortaklığı sunuyoruz.

Ne tür hizmetleriniz mevcut?

SHM Safety ailesi olarak hizmetlerimiz;

• Gemilerde bulunan cansalı satış ve servisleri

• Gemilerde bulunan yangın söndürme sistemleri kurulum ve servisleri

• Gemilerde bulunan filika ve indirme donanımları bakım tutum yıllık ve 5 yıllık testleri

• Gemilerde bulunan yük vinçleri ba­kımları ve testleri

• Gemilerde bulunan gaz ölçüm cihazla­rı kalibrasyonları

• Gemilerde bulunan can güvenliği ekipmanları bakım tutum ve satışı

• Gemilerin ihtiyacı olan pyroteknik malzeme vb. malzemelerin satışı

Bizim işimiz aslında risk analizidir. Biz ekip olarak bir gemiye servis verdiğimiz zaman verdiğimiz bütün servisi kayıt al­tına alır ve biz bu kayıtlar sayesinde ar­matörümüze gemisindeki ekipmanların durumunu fotoğraflı bir kontrol raporu ile kendisine sunarız. Ve yaptığımız ser­vis görüntülerini de kontrol raporumuz ile beraber iletiriz. Bu kontrol raporu­muz da gemide bulunan kurallara veya kullanıma uygun olmayan ekipmanların ayrıca fiyatlı bir listesi de müşterimize iletiriz. Dediğim gibi bizim işimiz risk analizidir aslında; hem gemide çalışan kardeş ve ağabeylerimizin olası kötü bir durumda (geminin batması, gemide yangın çıkması vb.) bakım tutumunu yaptığımız ekipmanların kullanılabilir ve kondisyonlarının çok iyi olması bizim için çok önemlidir. Armatör­lerimiz içinde bu eksikleri Türkiye de uygun fiyata tedarik edip yurt dışında olası bir PSC kontrolünde gemilerin eksiksiz geçmesi bizim için çok güzel bir kazançtır. O yüzden bu riskleri minimize etmek bizim işimizdir.

Kaç kişilik bir ekiple hizmet veri­yorsunuz?

13 kişilik bir ekip ile hizmet ve­riyoruz. Ayrıca dünyanın birçok yerinde ve Türkiye de İskenderun, Samsun, Trabzon ve İzmir de iş birliği yaptığımız bu işte tecrübe sahibi arkadaşlarımız vardır.

Güvenlik alanında uzman bir kadro şart. Siz çalışanlarınızın eğitimi konu­sunda çalışmalar yapıyor musunuz?

Birincisi bu işi kurallara uygun ve kaliteli yapacağım diyorsanız uzman bir kadronuzun olması şarttır. Bizim personellerimiz gemide çalışmış kaptan arkadaşlardan ve bu sektörde en az 10 yıl çalışmış arkadaşlardan oluşmaktadır. Firmamızın kalite sistemi gereği kendi bünyemizde yıllık eğitim planlamamız vardır. Bu planlamaya istinaden gerek yurt içi gerek ise yurt dışı üretici eğitim­lerini personelimize veriyoruz. Benim kendilerine özellikle bahsettiğim husus şudur ki; önce siz sevdikleriniz için em­niyetli çalışınız. Ve kontrol ettiğiniz her ekipmanın kaydı olsun biz müşterileri­mize DOĞRU BİLGİYİ iletebilelim.

Portföyünüzü oluşturan firmalar yurtiçinden mi, yurtdışı hizmetleriniz de var mı?

Bizim portföyümüzü oluşturan firmalar hem yurtiçi ve yurtdışı firmalarıdır. De­diğim gibi dünyanın birçok noktasında müşterilerimize daha iyi hizmet vermek için anlaşma yaptığımız çözüm ortak­larımız mevcut. Onlarla olan karşılıklı güven ve güzel ilişkilerimizin neticesin­de bizde müşterilerimize yurt dışında da uygun fiyata kaliteli hizmet verebi­liyoruz. Yurt dışı servislerde raporlama için mutlaka bir teknisyen arkadaşımızı gönderiyoruz.

Proje tasarımlarını da firma olarak siz yapıyorsunuz sanırım.

Proje tasarımlarını bizzat kendim üst­lenmiş durumdayım. 2020 yılı için yurt dışında bir projemiz vardı ama corona virüs nedeni ile maalesef bu pro­jemizi askıya almak zorunda kaldık.

Sertifikasyon konusunda ne durumda­sınız?

Firmamız, TSE hizmet yeterlilik belge­sinin yanında, Türk Loydu, Rus Klası (RMRS), Kore Klası (KR) sertifikaları ve Denizcilik Müsteşarlığı onay sertifi­kalarımız mevcuttur. Ayrıca; Panama, Liberya gibi diğer bayraklardan ve DNVGL, RINA, NK gibi klas kuruluş­larından da başvuru onay süreçlerimiz devam etmektedir. Cansalı servisi nokta­sında ise SAFINDO markasının Türkiye servis ve satış distribütörüyüz. Servis verdiğimiz diğer cansalı yetkilerimiz ise CRV, NINGBO ASIA, HYF markalarıdır. Filika ve indirme donanımlarında yet­kilisi olduğumuz üreticilerde aşağıdaki gibidir.

Yüksel Makine

YMV Crane

Ningbo Asia FRP

Wuxi Haihong

Denizcilik sektöründe güvenlik alanındaki bilinç ne durumda?

Çok güzel bir soru üzülerek cevap veriyorum çünkü; 2008’de baş­layan global krizin değiştirdiği piyasa şartları yüzünden mevcut gemilerdeki personel kaliteleri de düşmüştür. Armatörlükte iyi gelir olduğunu düşünen diğer meslek grubu sahipleri bu işlere son 10 yılda girdiler. Fakat gerekli donanıma sahip insan kaynak­ları kullanmadığından gemile­rine gerekli bakımları ve gemideki personelin ihtiyaçlarını tam olarak ön görememişler ve anlayamamışlardır, bu birçok mağduriyet doğurmuştur. Biz Shm Safety olarak gemisini ve gemideki personelini düşünen armatörler ile çalışmaktayız. Çok iş yapmak bizim için inanın önemli değil, bizim için önemli olan işimizi kurallara uygun ve düzgün bir şekilde yapmanın gayesindeyiz. Bunu bilen yerli ve yabancı armatörlerimiz de bizim ile uzun soluklu çalışmaktadır. Şahsım olarak işimizi düzgün yapmada bize katkısı olan değerli armatörlerimize gönülden teşekkür ederim.

Corona Virüsün firmanıza ve denizci­lik sektörüne etkisi hakkında görüşle­rinizi alabilir miyiz?

Corona virüsü, bildiğiniz üzere dünya da hayatı durdurma noktasına getirdi. Çok sayıda insan hayatını kaybetti, insanlar işlerine gidemez oldu. Bizde gemilere servis verirken gerekli izolas­yonumuzu sağlayıp öyle servis vermek­teyiz. Bu virüs sebebi ile sektörümüzde durma noktasına geldi. Corona virüsün 1-2 ay içinde aşısının bulunup tamamen ortadan kalkacağına inanıyorum. İn­şallah bir an önce bütün dünyada hayat normale döner tüm temennim budur. Gün birlik ve beraberlik günüdür.

shm-safety.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mart-Nisan 2021 - 71. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.