IMO'da sera gazı azaltma stratejileri masaya yatırılıyor
Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) Deniz Çevre Koruma Komitesi (MEPC), 82. oturumunu Londra'da gerçekleştiriyor.
30 Eylül - 4 Ekim 2024 tarihleri arasında sürecek olan bu kritik toplantı, denizcilik sektörü açısından büyük önem taşıyan çevresel konulara odaklanacak.
Toplantının ana gündem maddesi, gemilerden kaynaklanan sera gazı (GHG) emisyonlarının azaltılmasına yönelik orta vadeli önlemler olacak. IMO, uluslararası deniz taşımacılığının net sıfır emisyon hedefine ulaşması amacıyla, MARPOL Ek VI'ya yapılacak değişiklikleri tartışacak. Bu önlemler, enerji verimliliğini artırmayı ve 2050 yılına kadar deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonları sıfıra indirmeyi hedefliyor.
IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, oturumu Kızıldeniz’deki güvenlik tehditlerine dikkat çekerek açtı. Dominguez, bu saldırıların denizcilerin güvenliği kadar, uluslararası nakliye zincirine de zarar verdiğini belirterek, "Bu tür olayların küresel deniz taşımacılığı üzerindeki yıkıcı etkilerini ciddiyetle ele almalıyız." dedi.
MEPC, karbon yoğunluğu düzenlemeleri gibi kısa vadeli sera gazı azaltım önlemlerini de gözden geçirecek. Özellikle, Ocak 2023’te yürürlüğe giren Karbon Yoğunluğu Göstergesi (CII) düzenlemelerinin sonuçları değerlendirilecek. Bunun yanı sıra, Kanada Arktik Suları ve Norveç Denizi gibi bölgelerde yeni Emisyon Kontrol Alanları oluşturulması da toplantının önemli başlıklarından biri.
Dominguez, konuşmasında işbirliği ve uzlaşının önemine vurgu yaparak, “Gelecek yıl alınacak kararlara odaklanarak, farklılıklarımızı bir kenara bırakmalıyız. Deniz taşımacılığında daha sürdürülebilir bir gelecek için çözümler bulmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Toplantının sonuçlarının, denizcilik sektörü için yalnızca sera gazı emisyonlarını azaltmakla sınırlı kalmayıp, çevresel koruma çabalarına da ivme kazandırması bekleniyor. Özellikle Endonezya'nın Lombok Boğazı'ndaki Nusa Penida Adaları'nın ve Gili Matra Adaları'nın "Özellikle Hassas Deniz Alanı" olarak belirlenmesi önerisinin, deniz ekosistemlerinin korunması yönünde atılacak önemli bir adım olacağına dikkat çekiliyor.
MEPC 82’nin denizcilik sektöründeki çevresel sorunlara karşı alınacak önlemler açısından tarihi bir öneme sahip olması bekleniyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.