1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “İhracatta yeni pazarlara açılabilmek için kalite olmazsa olmaz.” 
“İhracatta yeni pazarlara açılabilmek için kalite olmazsa olmaz.” 

“İhracatta yeni pazarlara açılabilmek için kalite olmazsa olmaz.” 

Elektra Elektronik yaklaşık 43 seneden bu yana denizcilik sektörüne çözümler sağlayan...

A+A-

İlker ÇINAR - Elektra Elektronik Satış Direktörü

Elektra Elektronik yaklaşık 43 seneden bu yana denizcilik sektörüne çözümler sağlayan köklü bir firma. Transformatör ve sarımlı elemanlar üreterek sektöre giriş yapan firma ilerleyen yıllarda teknolojinin gelişime ve sanayinin ilerlemesine paralel olarak reaktörleri, sonrasında ise enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümlerini de ürün yelpazesine ekledi. Firmanın faaliyetlerini İlker Çınar ile konuştuk.

Öncelikle okurlarımıza Elektra Elektronik ve kendiniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Tabii ki, ben İlker Çınar. Elektra Elektronik Satış Direktörüyüm. 2002 yılından bu yana Elektra Elektronik bünyesinde çalışıyorum. Elektra Elektronik ülkemiz sanayisinin gelişmeye başladığı 1980 yılında kuruldu. O dönemin ihtiyaçları doğrultusunda transformatör ve sarımlı elemanlar üreterek sektöre giriş yaptı. İlerleyen yıllarda teknoloji geliştikçe ve sanayi ilerledikçe reaktörleri ürün yelpazemize ekledik. Sonrasında enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümlerimizi de ürün yelpazemize ekleyerek; raylı sistemler, elektrik, elektronik, otomasyon, robotik, demir çelik, makine, vinç sanayi, asansör, aydınlatma, sağlık, savunma sanayii ve denizcilik başta olmak üzere pek çok farklı sektörün önde gelen projelerinde enerji kalitesi için hizmet vermeye başladık. 

Denizcilik sektörüne hangi çözümlerle nasıl bir katma değer sağlıyorsunuz? 
Türkiye’den 6 kıtada 60’ı aşkın ülkeye trafo ve enerji kalitesine yönelik elektronik ürünler ihraç eden Elektra Elektronik olarak hem izolasyon transformatörlerimiz hem de pasif ve aktif harmonik filtre ürünlerimiz ile dünya genelinde denizcilik sektörüne de yüksek katma değer sunuyoruz. Sektörde değişken enerji yüklerinden yoğun olarak etkilenen birçok farklı alanda akım ve gerilim kirliliklerini ortadan kaldırarak elektrik enerjisinin sürekli ve güvenli olmasına olanak tanıyoruz. Yeni nesil elektronik ürünlerimizin mühendisliğini, tasarımını ve üretimini şirket bünyemizdeki uzman mühendis kadromuzla gerçekleştiriyoruz. Denizcilik sektöründe rezonans korumasına sahip ve üç seviyeli evirici topolojisiyle yüksek verim ve performans sunan çözümlerimizle fark yaratıyoruz.

elektra.jpg

Gemilerde kısa devre, kablo erimesi ve yangına neden olan yüksek gerilimi önlemek için neler önerirsiniz?
Gemi standartları gereği düşük olması gereken harmonikler, enerjisini jeneratörle sağlayan gemilerde yüksek gerilim yaratıyor. Bu yüksek gerilim sebebiyle gemi kablolarında titreme, tehlikeli seviyelere kadar ısınma ve gemi içi elektrik sisteminde rezonans gibi istenmeyen sonuçlar oluşabiliyor. Gemi içinde kablolarda erime, kısa devre sorunu ve yangın riskine de sebep olabilen bu yüksek akım yüklerinin temizlenmesi oldukça önemli. Bu noktada Elektra Elektronik olarak aktif harmonik filtrelerimiz ile harmonik akım yüklerini düşürmek için yüksek filtreleme performansı sunuyoruz. Elektra Elektronik olarak biz, Türkiye’de ilk ve tek yerli üretim olan aktif harmonik filtrelerimiz ile denizcilik sektörüne güven sunuyoruz. Akım ve gerilim kirliliklerini ortadan kaldırarak elektrik enerjisinin sürekli ve güvenli kullanımını mümkün kılan aktif harmonik filtrelerimiz ile gemilerde harmonik akım sebepli oluşan yüksek gerilime bağlı riskleri önlüyoruz. Gemilerde ve tersanelerde yüksek gerilimin oluşmasını engelleyen aktif harmonik filtrelerimiz aynı zamanda pasif filtrelerden çok daha az yer kaplıyor ve daha hafif. Bu filtrelerimiz düşük maliyetle performansı yüksek bir deneyim sunuyor. Yanı sıra akım harmoniklerini düşürmenin en etkili yolu olarak denizcilik sektöründe dünya genelinde sıklıkla tercih ediliyor.

Gemilerde Harmonik akım sorunları çözülmezse ne olur?
elektra-dynamix.jpgDynamiX aktif harmonik filtre ürünümüz ile özellikle harmonik üreten yükleri filtreleyerek gemi içi enerji sisteminin harmonik akımlardan kaynaklı harmonik gerilimlere maruz kalmasını önlemeye yardımcı oluyoruz. Harmonik akım çeken yükler, bu jeneratör ünitelerinin iç empedansları sebebiyle harmonik gerilimlere yol açarak gemi içi enerji sisteminde rezonanslar oluşmasına, yangın ve enerji kesintisi risklerine yol açabiliyor. Denizcilik sektörü bu gibi bozucu etkilerden kurtulmak için DVN tarafından yayınlanan standartlara tabidir. Bu standartlar gemi içerisinde en kötü harmonik yük koşulları altında bara gerilimi harmoniğinin toplamda yüzde 8, her bir harmonik için ise ayrı ayrı yüzde 5’i geçmemesini zorunlu kılıyor. Aksi durumda, kablolarda ve baralarda aşırı ısınma, izolasyon malzemelerinin erimesi, kısa devre ve enerji kesintisi gibi sonuçlar doğabiliyor. Biz de DynamiX ile tüm bu sorunları önlüyoruz. Bu sayede gerilim harmoniğinin düşürülmesini sağlayarak gemi içi elektrik sisteminin DNV standartlarına uyumluluğunu sağlıyoruz.

Denizcilik sektöründe rakiplerinizin önüne nasıl geçiyorsunuz? En çok hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz?
Rezonans korumasına sahip ve üç seviyeli evirici topolojisi ile yüksek verim ve performans sunan ürünlerimizle denizcilik sektöründe rakiplerimizden farklılaşıyoruz. DynamiX aktif harmonik filtreler ülkemizin yanı sıra tersane ve gemi inşasının endüstri olarak geliştiği Norveç, Çin ve Hollanda gibi ülkelerde de yoğun talep görüyor. 

Denizcilik sektöründe aktif harmonik filtre seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Denizcilik sektöründe aktif harmonik filtre boyutlandırması yapılabilmesi için gemi içi enerji sisteminin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Bu noktada enerji sistemi kararlılığı, kısa devre akım ve sistem empedansı gibi hesapları doğru yapabilmek çok önemli.  Aktif harmonik filtrenin gücü ve hangi noktaya nasıl uygulanacağı bu analizler sonucunda ortaya çıkıyor. Dolayısıyla gemi içi enerji sistemini iyi analiz edebilecek, uygun AHF boyutlandırması yapabilecek ve mühendislik hizmeti verebilecek firmalarla çalışılması gerekiyor.

Denizcilik sektörü açısından 2023 yılında yeni ihracat hedefleriniz bulunuyor mu? İhracattaki gücünüzü nereden alıyorsunuz?
Elektra Elektronik olarak denizcilik sektörüne transformatörler, sinüs filtreler, alçak gerilim ekipmanları ve güç kalitesi alanında tamamlayıcı çözümler sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde hedefimizde entegratör firmalara çözüm sunmak da yer alıyor. Ayrıca hedef denizcilik pazarlarımız olan Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya’yı da portföyümüze eklemek 2023 yılı planlarımız arasında yer alıyor. İhracatta yeni pazarlara açılabilmek için kalite olmazsa olmaz. Ülkeler ve firmalar kalitenizden dolayı sizinle çalışıyorlar. Kalite olmadığında bir sonraki aşamaya geçmeniz mümkün değil. Firmamız ilk günden beri kaliteden ödün vermeden yoluna devam ediyor. Üzerinde Elektra Elektronik etiketi bulunan bir üründe kalitesizliğe asla tahammülümüz yok. Kısaca kalite, şirket bünyemizde bulunan herkesin değer verdiği önemli bir alan. Bu anlamda ihracattaki gücümüzü de kaliteden aldığımızı söyleyebilirim. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.