1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Ekonomik kriz dönemini yumuşak bir geçişle atlattık.”
“Ekonomik kriz dönemini yumuşak bir geçişle atlattık.”

“Ekonomik kriz dönemini yumuşak bir geçişle atlattık.”

Kocaeli Serbest Bölge’de yaklaşık 45 bin metrekarelik alanda hizmete alınan Selah Tersanesi, her türlü modern tanker...

A+A-

Erkan SELAH - SELAH Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı

Kocaeli Serbest Bölge’de yaklaşık 45 bin metrekarelik alanda hizmete alınan Selah Tersanesi, her türlü modern tanker, kuruyük, konteyner ve çimento gemileri ile özel maksatlı askeri ticaret gemilerinin, mega yatların, balıkçı teknelerinin, açık deniz platformlarına destek sağlayan gemilerin bakım ve onarımını başarıyla yerine getiriyor. Tersanenin çalışmalarını Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Selah ve Yönetim Kurulu Üyesi Emirhan Selah ile konuştuk.

selah-tersanesi-tuzla.jpg

Selah Tersanesi'nin faaliyet alanları ile ilgili bilgi verir misiniz?

Erkan Selah:Ağustos 2014 ayında Tersane kapasitesini iki katına çıkaracak şekilde Kocaeli Serbest Bölgesi’nde 44.700 m²  alana sahip ikinci bir tersane daha alınarak Selah Körfez adı altında hizmete girmiştir. Selah Tuzla ve Körfez tersanelerimiz birbirinin benzeri modern imkanlara sahip olup, bilgisayar destekli dizayn ve imalat (CAD/CAM) yöntemleri, 160-200 tonluk kreynleri, donatım ve tamir iskeleleri, kapalı imalat alanları ve atölyeleri ile müşterilerin isteklerine ve uluslar arası klas kuruluşlarının kurallarına uygun olarak 30.000 DWT’a kadar her türlü modern tanker, kuruyük, konteyner ve çimento gemileri ile özel maksatlı askeri ve ticaret gemilerinin, barç ve dubaların, mega yatların, balıkçı teknelerinin ve açık deniz petrol platformlarına destek sağlayan gemilerin (OSV/PSV) , en yüksek standartlarda tadil ve onarımını gerçekleştirmektedir.

Son yıllarda denizcilik sektöründe yaşanan ekonomik krizler en çok tersaneleri vurdu. Bu sıkıntılı dönemler sizi ne oranda etkiledi?            

Erkan Selah: Selah Tersanesi, ekonomik krizin ortaya çıkması ile birlikte en azından kriz döneminde büyük kayıplar vermemek üzere gemi inşa faaliyetlerini Açık Deniz Platform Destek Gemileri (OSV/PSV) üzerinde yoğunlaştırmıştır. Mevcut müşterimiz olan Marnavi firması ile iş ortaklığımızı devam ettirerek yeni PSV projeleri imzalamış ve bu sıkıntılı dönemi yumuşak bir geçişle atlatmış bulunmaktayız.

Yurtdışı siparişler ne durumda? Bildiğimiz kadarıyla İtalya pazarına sürmekte olan işleriniz var?

Erkan Selah: İtalyan Marnavi firması ile hâlihazırda Selah Tuzla Tersanesi’nde inşası devam etmekte olan H69/70 Platform Destek Gemilerinin yanı sıra H72/73 Canlı Balık Taşıma Gemisi ve H75 Araç ve Yolcu Feribotu projelerinin inşasına Norveç’li müşterimiz Fiskerstrand için Körfez Tersanemizde başlamış bulunmaktayız. Tüm yurtdışı siparişlerimizin inşaları 2016 yılı dâhilinde tamamlanarak müşterilerimize teslim edilecektir.

Savunma sanayiine yönelik projeleriniz de var sanırım. Bunlardan bahseder misiniz?

Erkan Selah: Lojistik Destek Gemisi (LDG) Projesi kapsamında 2 adet geminin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine kazandırılması maksadıyla 17 Temmuz 2012 tarihinde SSM tarafından başlatılan ihale süreci 24 Kasım 2014 günü Selah Tersanesi ile SSM arasında imzalanan Tedarik Sözleşmesi ile sonuçlanmıştır. Bu gemiler ile Dz.K.K.lığı’nın denizdeki unsurlarının akaryakıt , içme suyu , yiyecek ve mühimmat/malzeme ikmalleri sağlanacak olup , gemilerin  bünyesinde her hava şartında iniş/kalkışa elverişli helikopter pisti bulunacaktır. İlk geminin 2016 yılı içerisinde, ikinci geminin ise, 2017 yılı ilk yarısında teslimi planlanmaktadır. Bahse konu gemilerin dizaynı milli olup, inşasında % 70 oranının üzerinde yerli yan sanayi ürünleri kullanılacaktır.

Bu projemizin yanı sıra Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Dz.K.K.lığı’nın duyurmuş olduğu Araştırma Gemisi Projesi ihalesi için de Platform Destek Gemilerinden  gelen tecrübelerimizi de arkamıza alarak ciddi hazırlıklar içerisine girmiş bulunmaktayız.

Esline markasıyla son teknoloji donanımlı yatlar da üretiyorsunuz. Bu alandaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Emirhan Selah: Üretimimize 6 sene önce Renny modelimiz ile başlamıştık. 2.80 metre uzunluğunda ki bu minik botumuzu zaman içinde geliştirdik. Her aşamanın ardından süreç içindeki gözlemlerimizi ve edindiğimiz tecrübeyi daha büyük modellerimiz için kullanmaya başladık. 9 metre uzunluğundaki Lobster modelimizin ardından 10.80 Tender modelimizi ürettik. Geçen sene ise İtalyan bir müşterimize16 metre uzunluğundaki Es Line 55 modelimizin teslimini yapmış bulunmaktayız. Şu an üretim bandımızda 55 modelimizin daha sportif ve modern hatlarına sahip 55S modelimiz bulunmakta. 2016/2017 yılları içinse 24 metre ve 32 metre uzunluğunda ki projelerimizin anlaşmalarını yapmış bulunmaktayız. Bu teknelerimizin her metrekaresi müşterilerimizin taleplerinin eksiksiz karşılanacağı şekilde projelendirilmektedir. 

rhythm.jpg

Yurt içi ve yurtdışı pazarda ne durumdasınız. Talepler nasıl?

Emirhan Selah: Yurtdışı pazarına ilk teslimatımızı Rhythm modelimiz ile Dubai’ye yapmıştık.  Rhythm 4.30 metre uzunluğunda, 4 kişilik taşıma kapasitesine sahip mini bir katamaran. 42 Knot gibi yüksek performanslara çıkabiliyor. İkinci teslimatımızı ise İtalyan müşterimize Es Line 55 modelimiz ile gerçekleştirdik.  Özel yapım yat/tekne isteyen yerli ve yabancı müşterilerimiz ile çalışmalarımız sürmekte. Gelecek sene Dubai Boat Show ve Cannes Boat Show’da iki yeni modelimizin Lansmanlarını yapma hedefindeyiz.

Yat üretimi konusunda özellikle Körfez ülkelerinden beklentileriniz vardı. İlgi beklenen düzeyde midir?

Emirhan Selah: Aslında evet ve daha da geliştirilebilecek bir potansiyel gözlemliyoruz. Biz yerli üreticiler olarak, onların taleplerini eksiksiz karşılayabilecek üretim gücüne sahibiz. Bunu yaparken de diğer batı ülkelerinin standartlarını yakalayabiliyoruz. Tarihsel ve kültürel olarak bir yakınlık var. Bu karşılıklı güven açısından önemli bir husus. Gelecek sene içerisinde daha önce gerçekleştirdiğimiz çalışmaları da göz önünde bulundurarak pazara önemli, kalıcı ve uzun yıllara dayanacak bir giriş yapmak istiyoruz.

es-line-55.jpg

Dünya yat pazarında ülkemizin durumu nedir ve geleceği nasıl görüyorsunuz? 

Emirhan Selah: Esasında Türkiye kendini bu alanda dünyaya kanıtlamış durumda. İrili ufaklı birçok tersane ve atölye; gerek ahşap gerekse komposit veya çelik; çeşitli boyutlarda ve tiplerde birçok tekneyi müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.  Türkiye’de yat sektörü, değişen denizcilik kuralları ve gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan müşteri taleplerine cevap verebildiği sürece gelişmeye devam edecektir.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mart-Nisan 2016 - 47. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.