1. HABERLER

  2. ŞİRKET HABERLERİ

  3. Deniz Endüstri dergimizin 92. sayısı çıktı
Deniz Endüstri dergimizin 92. sayısı çıktı

Deniz Endüstri dergimizin 92. sayısı çıktı

Deniz Endüstri dergimizin Eylül-Ekim sayısının dağıtımına başlandı.

A+A-

Editörden,

Tüm dünyada Covid 19’un yeni varyantı Eris’in yarattığı tedirginlik konuşuluyor. Ülke ekonomileri yeni bir kapanmanın ve olası etkilerinin endişesini taşıyor. Karbon emisyonu azaltımı ve sürdürülebilirlik mevzuatının hem kurumsal hayata hem de bireylere getireceği ekstra yükler de tedirginliği artıran başka bir etmen. Umarız pandemi sürecinde yaşanan sıkıntılı günlere tekrar dönmeyiz.

2023 Eylül ayında Gemi ve Yat İnşa Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nı açıklayan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, 5 temel bileşen altında 40 adet stratejik hedef belirledi. Birlik Başkanı Cem Seven ile hem insan sağlığına ve çevreye duyarlı teknolojileri, birliğin kısa ve orta vadeli planlarını ve ülkemiz gemi inşa sanayiinin güncel durumunu konuştuk. Türk denizciliğinin dünyaya açılan kapısı sayılan Türk koster gemilerinin temsil edildiği Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği, Onursal Başkan Salih Zeki Çakır’ın gayretleriyle 2014 yılında kuruldu. Derneğin kuruluşundan bugüne kadar yaptığı çalışmaları ve sektörle ilgili gelişmeleri Hakan Çendik ile konuştuk.

Prof. Dr. Adnan Parlak “AB Karbon Borsası (EU ETS) ve AB Limanları Arasında Ticaret Yapan Denizcilik Şirketlerine Etkileri” başlıklı yazısında girişte bahsettiğimiz karbon emisyonu azaltımı mevzuatının şirketlere yükleyeceği ek maliyetleri ele alıyor.

“Denizcilikte Çinlilerin Avrupa İstilası” başlıklı yazısında Umur Uğurlu, Çin Halk Cumhuriyeti’nin hemen sektörde olduğu gibi denizcilik sektöründe de büyük bir güç olarak hem bölgesinde hem de Avrupa’da adeta bir istilaya başladığına vurgu yapıyor.

Sürdürülebilirlik konusunu ele alan yazarlardan biri de Doç. Dr. Hakan Arıdemir... “Denizcilikte Sürdürülebilir Gelecek: Türkiye’nin Vizyonu ve Sivil Toplumun Rolü” başlıklı yazısında denizcilik sektöründeki sorunlarla başa çıkmak için atılacak adımların neler olduğuna değiniyor.

Ömür Karataş da “Gemilerin Emisyon Karnesi” başlıklı yazısıyla armatörlerin emisyonu düşürecek balastsız seyir planlamasını yapabilecek yük bağlantılarını öncelik olarak belirlemesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Cem Devrim Yaylalı, uydu üzerinden kara ile iletişim kurmanın denizdekiler için günümüzde vazgeçilemez bir imkan olduğundan bahisle denizcilik sektörünün iletişim için faydalandığı uydu teknolojilerini kaleme alıyor.

“Deniz Ticaret Yolları Tarihi” başlıklı yazısıyla Sabri Çağrı Sezgin sizi yine keyifli bir deniz tarihi yolculuğuna çıkarıyor.

deniz-endustri-92-sayi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.