
DARPA, tamamen insansız savaş gemisi Defiant'ı tanıttı
ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ve Serco, tamamen mürettebatsız...
ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ve Serco, tamamen mürettebatsız deniz operasyonları için tasarlanmış yeni bir insansız yüzey gemisi olan Defiant'ı suya indirdi. Gemi, insan yerleşimi için herhangi bir düzenleme içermeyen ilk savaş gemisi prototipi olma özelliğini taşıyor.
Maliyet ve Verimlilik Avantajı
180 fit uzunluğunda ve 240 ton ağırlığındaki otonom Defiant, ilkbaharda deniz testlerine başlayacak. DARPA'ya göre, mürettebatsız tasarımın önemli avantajları bulunuyor. İnsanlar için yaşam alanı ayırma gerekliliği ortadan kalktığı için geminin yapısında daha dar bir kiriş kullanıldı. Bu tasarım, daha düşük inşaat maliyeti, azaltılmış ağırlık, gelişmiş hidrodinamik verimlilik, daha iyi gizlilik performansı ve sert deniz koşullarında daha uzun çalışma süresi gibi avantajlar sağlıyor.
NOMARS Programının Ürünü
Defiant, DARPA'nın Manning Gerektirmeyen Gemi (NOMARS) programının bir parçası olarak geliştirildi. Program kapsamında, Defiant büyüklüğündeki bir geminin denizde yakıt ikmali de dahil olmak üzere operasyonel verimliliğini test etmek amacıyla çeşitli denemeler gerçekleştirildi. ABD Donanması'nın USV Squadron 1 birliği, DARPA ile iş birliği yaparak bu testlerde mürettebat destekli Ranger ve Mariner adlı iki deneysel insansız gemiyi kullandı.
Hedef: Minimum İnsan Müdahalesi ile Maksimum Güvenilirlik
Defiant'ın tasarım hedeflerinden biri, asgari insan müdahalesiyle bir yıl boyunca denizde %90 güvenilirlikle görev yapabilmesi. DARPA'nın NOMARS programı kapsamında SERCO Deniz Mühendisliği Müdürü Ryan Maatta, Naval News'e verdiği demeçte, bu yeni tasarımın "görev saati başına maliyeti büyük ölçüde azaltabileceğini" belirtti.
Maatta, "Bu gemi, Deniz Kuvvetleri'nin geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha düşük maliyetle daha fazla yük ve görev sistemini okyanusa taşımasını sağlayacak." dedi.
Bu yeni otonom savaş gemisi, ABD'nin insansız deniz teknolojileri alanındaki çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.