1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Çok kısa süre içerisinde pazarda liderliğe yürüyeceğimize hiç şüphemiz yok”
“Çok kısa süre içerisinde pazarda liderliğe yürüyeceğimize hiç şüphemiz yok”

“Çok kısa süre içerisinde pazarda liderliğe yürüyeceğimize hiç şüphemiz yok”

1965 yılında kurulan ve Türkiye’de sessiz boruyu ilk üreten firma olarak büyük...

A+A-

Murat ÜÇER - GF+ Hakan Plastik Satış Direktörü

1965 yılında kurulan ve Türkiye’de sessiz boruyu ilk üreten firma olarak büyük başarılara imza atan Hakan Plastik, kuruluşundan beri gelişime ve değişime verdiği önemi ürün ve hizmetlerine de yansıtıyor. 2013 yılında İsviçre merkezli Georg Fischer markasını Türkiye’ye taşıyan firma ile ilgili Murat Üçer ile konuştuk.

GF Hakan Plastik firmasının yarım asrı geçen geçmişinden bahseder misiniz?

1965 yılında kurulan Hakan Plastik, Türkiye’de sessiz boruyu ilk üreten firma olarak büyük başarılara imza atmış, kuruluşundan beri gelişime ve değişime verdiği önemi ürün ve hizmetlerine de yansıtmıştır.

2013 yılında İsviçre merkezli Georg Fisc­her Corporation’ın Piping Systems (boru sistemleri) bünyesine katılım ile birlikte, tüm dünyada geçerli olan global GF ürün ve süreç standartları uygulanmaya baş­lanmıştır. 1802 yılında kurulmuş İsviçre merkezli Georg Fischer Corporation 3 ana iş kolunda faaliyet göstermektedir; GF Piping Systems (Boru sistemleri), GF Cas­ting Solutions (Hafif Döküm Çözümleri) ve GF Machining Solutions (Talaşlı İmalat Çözümleri).

Plastik ve metalden yapılmış boru sistem­leri konusunda dünyadaki lider kuruluş­lardan biri olan GF Piping Systems, 30’dan fazla üretim tesisi ile 100’ü aşkın ülkeye, su ve gazın sanayi, kamu hizmetleri ve yapı teknolojisi içinde güvenli bir şekilde taşınması için sistem çözümleri ve yüksek kaliteli bileşenler üretiyor.

GFPS bünyesine dahil olan GF Hakan Plastik de kendi kanallarının yanı sıra GF satış kanalları aracılığı ile gerek yurt içi gerekse yurt dışı projelerde büyük başarılara imza atıyor. 70’den fazla ülkeye ihracat yapan GF Hakan Plastik, Çerkez­köy ve Şanlıurfa’da bulunan 2 üretim tesi­si, İstanbul-Kağıthane’de yer alan Eğitim ve Teknoloji Merkezi, 3 bölge müdürlüğü ve 2020 yılında açılan Dağıtım Merkezi ile alt yapı, üst yapı ve endüstriyel yapılara yönelik ürün ile hizmet sunuyor.

GF Hakan Plastik yapı sektörüne yönelik alt yapı ve üst yapı ürün gruplarına 2020 yılında denizcilik sektörüne hitap eden GF Marine ürünlerini dahil etti. GF’in iddialı alanlarından biri olan Marine ürün grubu, 20 yılı aşkın bir süredir gemi inşa endüstrisine özel teknolojileri ve yüksek kaliteli ürünleri ile komple sistem çözüm­leri sunuyor. GF Hakan Plastik de yeni ürün grubu ile deniz taşıtlarının her türlü sıvı transferinde güvenli, uzun ömürlü, dayanıklı sistem çözümlerini Türkiye pazarında müşterileri ile buluşturmayı hedefliyor.

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kurulu­şundan birisiniz. Sertifikasyon konu­sunda neler yaptınız bahseder misiniz?

GF Hakan Plastik olarak yönetim sistem­leri sertifikalarımız ve ürün sertifikas­yonlarımız kalite seviyemizi doğrulayan kanıtlarıdır. Yönetim Sistemleri kapsamında; TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yöne­tim Sistemi, TS ISO EN 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi, TS ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi, TS EN ISO/IEC 17025:2017 Deney Laboratuvarlarının Yetkinliği Akreditasyon Sistemi sertifika­larına akredite bir şekilde sahibiz. Ürün sertifika ve akredite test raporları kapsa­mında ise dünyanın çeşitli yerlerinden alınmış 154 adet sertifikamız mevcut.

GF Marine ürün grubunu destekleye­bilmek adına öncelikli olarak GF Hakan Plastik PE100 borularımız kapsamında; DNV GL, Lloyd’s Register, Rina, Nippon Kaiji Kyokai (Class NK) kuruluşlarından Marine sektörü için alınmış akredite serti­fikalarımız bulunuyor. Müşterilerimizden gelecek taleplere ve piyasa ihtiyaçlarına göre de diğer ürün gruplarımızda da ser­tifika çeşitliliğimizi arttırmayı ve müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz.

Dağıtım ve satış ağınız nasıl? Satış son­rası teknik hizmetler veriyor musunuz?

GF Marine ürünlerimizin dağıtımını ve satışını kendi ekibimiz ve bayii kanalımız aracılığıyla başarı ile sürdürüyoruz. GF Marine özelinde ve diğer ürünlerimiz ile alakalı hem satış öncesinde hem de satış sonrasında müşterilerimize teknik destek veriyoruz. Satış öncesinde mevcut sistemlerine entegre olabilmek için veya yeni sistemleri için montaj ve kullanım koşullarını anlatıyoruz. Satış sonrasında belirli aralıklar ile ziyaretler gerçekleşti­rerek uygulamalarına destek oluyoruz. Böylelikle ürünlerimizi kullananların, beklenmedik durumlarla karşılaşmala­rının önüne geçiyor, uygulama sırasında karşılaşacakları durumlar için hızlı bir şekilde destek sunabiliyoruz. Ayrıca GF Marine ürünlerimizi kullananlar, dünya­nın neresinde olurlarsa olsunlar, global bir şirket olmamız sebebiyle aynı kalitede ve ürün ve hizmetlerimize kolaylıkla ulaşa­biliyorlar.

gf-hakan-plastik.jpg

GF Marine ürünlerinden de bahseder misiniz? Türkiye’de ilk projeyi Tersan ile yaptınız sanırım...

Georg Fischer Corporation 1802 yılında kurulmuş, plastik boru sistemleri konu­sunda uzman bir firma. GF Piping Systems işkolu altında, 20 yılı aşkın bir süredir gemi inşa endüstrisine özel teknolojileri ve yüksek kaliteli ürünleri ile komple sistem çözümleri sunan GF Marine ürün grubu, uluslararası platformda önemli bir yere sahip bulunuyor. GF Marine ürün grubu, geminin balast tesisatları, arıtma uygula­maları, ısıtma-soğutma suyu, sıcak-soğuk kullanım suyu ve gri su sistemleri dahil olmak üzere plastik borunun kullanılabile­ceği tüm uygulamalar için sistem çözüm­lerini içeriyor.

INSTAFLEX, iFIT, SEADRAIN başta olmak üzere, PE100, C-PVC, U-PVC gibi birçok polimer grubundan komple sistem çözümleri sunuyor.

GF Marine ürünleri Tersan’ın yapımını üstlendiği Havila Kystruten AS’nin 4 adet gemisinin sıcak ve soğuk su boru uygu­lamaları ve vakum hatlarına uygulanıyor. Tersan için INSTAFLEX, iFiT, C-PVC PE100 ürün gruplarımızda ürün tedariği sağlıyoruz.

GM Marine ürünlerinin avantajlı yönleri nelerdir?

Temel avantajarını, hafiflik, esneklik, korozyona / kimyasallara dayanıklılık, di­namik yükler altında sorunsuz çalışması, uzun ömürlü olması şeklinde sayabiliriz.

Denizcilik sektöründe karşılaştığınız güçlükler var mı?

Georg Fischer, plastik boru sektöründe çok çeşitli polimer gruplarını işleyip komple sistem çözümü sunan (borular, ek parçalar, vana, sensörler, kontrol cihazları vs) bir firmadır. Denizcilik sektöründe, özellikle deniz taşıtlarının dizaynında dikkate alınması gereken temel unsurlar vardır. Bunlardan bir tanesi statik ağırlık­tır. Dizayn aşamasında mümkün olduğu kadar hafif ama bir o kadar da mukavim sistemler tercih edilmesi gerekiyor. Bu noktada GF, marine sektörü için çelik veya düktil sistemlere kıyasla polimer­lerin bu üstün özelliklerini denizcilik sektöründe avantaja çevirecek sistemler üretmiştir.

Benzer şekilde, hareket titreşim, çoğa­lan-azalan dinamik gerilmeler ve yükler, deniz araçlarınıda kullanılan tüm sistem­lerde yüksek deformasyon ve malzeme yorulmalarına sebebiyet vermektedir. GF marine ürünleri yine esnek yapıları sayesinde oluşan dinamik yüklere yüksek mukavemet gösterebilmektedir. Statik ağırlık, dinamik yükler, korozyon ve dizayn sıkıntıları dışında; sunduğumuz sistem çözümlerinin sertifikasyonları da oldukça önem arz ediyor. Denizci­lik sektörüne ürün tedarik edebilmek için tüm dünyada geçerliliği olan ABS, BV, DNV-GL, LR, RINA, RMROS gibi kuruluşlardan onay ve sertifikalara sahip olmak gerekiyor. GF Marine ürünleri sunduğu tüm sistem çözümleri için gerekli sertifikalara sahiptir.

GF Piping Systems’ın marin ürünlerini ülkemize taşıyorsunuz. Talep ve ilgi nasıl?

Tersan ile ilk adımı attık. Özellikle SODEX gibi sektörel yapı fuarlarında sergiledi­ğimiz GF marine ürünlerinin, çok fazla ilgi topladığını gördük. Bu süreçte diğer tersaneler de ürünlerimize oldukça ilgi duydu. Sürekli olarak eğitimler veriyoruz, projeleri üzerinde çalışıyoruz.

Dünyanın en büyük yolcu gemisi şir­ketlerinden Royal Caribbien Cruise sizi tercih ediyor. Ne tür hizmetler veriyor­sunuz?

Royal Caribbien Cruise gemisinin GF Marine ürünlerini tercih etmesi tabii ki tesadüf değil. Gemi içerisinde sıcak/soğuk/atık suyun taşınması kapsamında gereken tüm sistemler için çözümlerimiz mevcut. Isıtma&soğutma tesisatları, sıcak su& soğuk su tesisatları, atık su tesisatları, su dozajlama & arıtma sistemleri, balast hatları gibi çok çeşitli sistemler için çeşitli çözümlerimiz bulunuyor.

GF Hakan Plastik olarak bir Eğitim ve Teknoloji Merkezi’ne sahipsiniz. Neler yapılıyor bu merkezde?

Eğitim ve Teknoloji Merkezimiz seminer salonu, atölye ve showroom’dan oluşuyor. Misafirlerimiz Showroom’da tüm ürünle­rimizi montajlı halde inceleme fırsatı bu­labiliyor. Yine bu alanda inovasyon ekranı ile GF Hakan Plastik ve ürünleri hakkında birçok bilgiye erişim sağlanabiliyor.

Seminer salonumuzda firma içi eğitimleri yanı sıra, ağırlıklı olarak iş ortaklarımıza ve çalışanlarına ürün eğitimleri veriliyor.

Son kullanıcı olan tesisat ustalarına da uygulamalı ürün montaj eğitimleri verdi­ğimiz donanımlı bir atölyeye sahibiz.

Denizcilik sektörü dışında inşaat gibi alanlarda geçmiş yıllarda sürekli bir bü­yümeniz olduğunu biliyoruz. Denizcilik sektöründe durum nedir?

Hiçbir başarının tesadüf olmadığı aşikâr. Denizcilik sektöründe Türkiye pazarına yeni girmiş olmamıza rağmen karşılaş­tığımız ilgi ve talep yoğunluğu, aslında ileriki süreç için bir gösterge niteliğin­de. Bilgi ve tecrübelerimizi paylaştıkça paydaşlarımız da artıyor. Çok kısa süre içerisinde pazarda liderliğe yürüyeceği­mize hiç şüphemiz yok.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2020 - 73. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.