1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM "SAFER FSO" isimli tankerdeki 1,1 milyon varil petrolü taşımak için adım attı
BM "SAFER FSO" isimli tankerdeki 1,1 milyon varil petrolü taşımak için adım attı

BM "SAFER FSO" isimli tankerdeki 1,1 milyon varil petrolü taşımak için adım attı

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen kıyısı açıklarında 2015'ten bu yana terk edilen petrol tankerindeki petrolü taşımak için çok büyük bir ham petrol gemisi satın alma konusunda anlaşma sağladı.

A+A-

BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Achim Steiner'ın konuya ilişkin New York'ta düzenlediği basın toplantısına, BM Yemen Koordinatörü David Gressly de video konferans yoluyla bağlandı.

Steiner, UNDP'nin BM koordinasyonunda yürütülen operasyon kapsamında ham petrol tanker şirketi Euronav'dan çok büyük ham petrol gemisi satın alma konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Satın alma için halihazırda fon bulma işlemenin tamamlanmadığına dikkati çeken Steiner, "Bu operasyon çok büyük boyutta olası bir çevresel ve insani felaketi önlemeyi amaçlıyor. Bunun çok karmaşık ve riskli bir operasyon olduğunu kabul etmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Steiner, UNDP'nin birçok BM kuruluşu ve deniz hukuku alanında uluslararası danışma şirketleriyle birlikte çalıştığını, tankerdeki petrol transferinin operasyon başladıktan itibaren en az iki ay sürebileceğini ifade etti.

BM Yemen Koordinatörü Gressly ise "UNDP'nin çok büyük ham petrol gemisi satın alma anlaşması çok büyük bir adım. Bu, cömertçe bağış yapan kişiler, özel sektör ve küresel vatandaşlar sayesinde sağlandı. Ancak, planı uygulamak ve bir felaketi önlemek için daha fazla fonlamaya ihtiyacımız bulunuyor." uyarısını yaptı.

BM'nin operasyonun ilk etabı için bütçesi 129 milyon dolar civarında. BM halihazırda söz konusu miktarın 95 milyon dolarını toplamış bulunuyor.

Petrolün Kızıldeniz'e dökülme tehlikesi sürüyor
Operasyon, 2015'ten bu yana Yemen kıyısı açıklarında terk edilmiş durumdaki "SAFER FSO" isimli tankerdeki 1,1 milyon varil civarında olduğu tahmin edilen petrolü taşımayı hedefliyor.

Yemen'in Ras Isa limanı yakınlarına demirleyen ve bakımsız halde bırakılan petrol yüklü tankerin çürümeye devam ettiği belirtiliyor.

Petrolün Kızıldeniz'e dökülme tehlikesi bulunmakla beraber, geçen yıllara ve su akımlarına bağlı olarak tankerden bir sızıntının, Babu'l Mendeb Boğazı'ndan Süveyş Kanalı'na kadar ulaşabileceği uyarısı yapılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.