1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Bavul açma-kapama derdi olmadan birçok şehri ve ülkeyi ziyaret edebilirsiniz.”
“Bavul açma-kapama derdi olmadan birçok şehri ve ülkeyi ziyaret edebilirsiniz.”

“Bavul açma-kapama derdi olmadan birçok şehri ve ülkeyi ziyaret edebilirsiniz.”

1987 yılında İtalya’da Starlauro SpA adıyla kurularak, lüks deniz yolu ulaşımı alanında...

A+A-

Necla TUNCEL - MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü

1987 yılında İtalya’da Starlauro SpA adıyla kurularak, lüks deniz yolu ulaşımı alanında faaliyet göstermeye başlayan Mediterranean Shipping Company’e ait MSC Cruises, son yıllarda Türk tatilcisinin de gözde tercihlerinden biri olmaya başladı. Gemide turistik amaçlı seyahat etmenin sağladığı kolaylıkları, dünyada ve ülkemizde gemi turizmine olan ilgiyi MSC Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel ile konuştuk.

Öncelikle uzun zamandır MSC Cruises Türkiye'nin Genel Müdürü olarak bildiğimiz Necla Tuncel hakkında bilgi alabilir miyiz?

2005 yılında MSC Cruises Türkiye ofisinin kurulduğundan beri, şirketin Genel Müdürü olarak görev yapmaktayım. Uzun yıllar kaldığım Amerika’da eğitim hayatımı tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüm ve havayolu, otel, kongre turizmi de dâhil olmak üzere, sektörün birçok dalında çalıştım.

MSC firması ülkemizde son yıllarda tanınmaya başladı fakat geçmişi daha eskiye dayanıyor. Firma hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Mediterranean Shipping Company’e ait MSC Cruises, 1987 yılında İtalya’da Starlauro SpA adıyla kurularak, lüks deniz yolu ulaşımı alanında faaliyet göstermeye başlamıştır. 1995 yılında ise şimdiki ismi MSC Cruıses ile devam etmiş ve 2005 yılında turizm faaliyetlerine Türkiye’de başlama kararı alarak, acente hizmetlerini yürütmek için Arkas Holding ortaklığı ile MSC Cruises Türkiye kurulmuştur. MSC Cruises, Akdeniz, Güney Afrika ve Brezilya’nın pazar lideri cruise şirketi olup, dünya çapında 47 farklı ülkede faaliyet göstermektedir. MSC Cruises, Ege-Adriyatik’te ve Akdeniz’de yıl boyunca, Güney Afrika, Kuzey Avrupa, Atlantik Okyanusu, Karayipler, Fransız Antilleri, Güney Amerika, Kızıldeniz ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise mevsimsel güzergâhlar ile geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. 2005 yılından bu yana, haftalık olarak düzenlenen İzmir ve İstanbul hareketli Ege & Adriyatik turu ile onbinlerce Türk yolcu ağırlamaktadır. Şirketin modern filosunda 12 gemi bulunmaktadır: Fantasia sınıfı gemilerimiz; MSC Preziosa, MSC Divina, MSC Splendida ve MSC Fantasia; Musica sınıfı gemilerimiz; MSC Magnifica, MSC Poesia, MSC Orchestra ve MSC Musica; Lirica sınıfı gemilerimiz ise; MSC Sinfonia, MSC Armonia, MSC Opera ve MSC Lirica’dır. Ayrıca yine belirtmek isterim ki, Lirica sınıfı gemilerimizin tümü bu sene rönesans programına girmiş, iç mekânları yenilenmiş ve boyutları büyütülerek daha fazla yolcu kapasitesine ulaşmışlardır.

Cruises seyahati tam olarak nedir ve neleri kapsar? Sadece rıhtımda demirlemiş kocaman gemileri gören ama içerisi ile ilgili hiç bir fikri olmayanlar açısından biraz anlatır mısınız?

Cruises yani gemi seyahatleri, dünyadaki tüm limanlara yüzer bir lüks otel içerisinde yolculuk etmenizi sağlayan bir tatil şeklidir. Gemi ile tatil yapmanın birçok artısı ve imkânları vardır. Bir kez gemi turu deneyimi yaşayan seyahat severler, bundan böyle sürekli yeni gemiler ve yeni rotaların peşine düşerler, yani gemi yolculuğu bağımlılık yaratır.  Gemi turlarını cazip hale getiren avantajların başında bavul açma-kapama derdi olmadan birçok şehri ve ülkeyi ziyaret edebilmektir. Gemi seyahatinin en önemli avantajlarından biride yol yorgunluğunun olmamasıdır. Gemi siz uyurken yol aldığından dolayı, odanızda dinlenip, sabah keşfedilmemiş bir limanda güzel bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz. Uğranan şehri gün boyu gezip, keşfettikten sonra, gemiye dönülür ve gece siz akşam yemeğinizi yerken, gemide sunulan eğlence ve aktivitelerle keyifli vakit geçirirken, geminiz sizi bir sonraki limana ulaştırmak için yol almaya başlamış olur. 1 haftalık turlarda, 5-6 ülkeyi ziyaret etme imkânı sunar.

Gemide her şey bir sistem içinde yürütüldüğünden, yolcular için her şey önceden düşünülmüştür. Gemilerimizde 20 saat boyunca yemek sunulmaktadır. İtalyan firması olması sebebiyle ağırlıklı Akdeniz mutfakları ön planda olsa da, farklı ülkelerden gelen misafirler için de, dünya mutfaklarından örnekler sunulmaktadır. Hatta buna bir kaç çeşit Türk yemekleri de dâhildir. Her gün ve her öğün için ayrı seçenekler sunulmaktadır. Hatta özel durumlar için, (diyabet - vejetaryen, vs.) rezervasyon esnasında belirtildiğinde, o misafirler için ayrı yemekler hazırlanır.  Gemilerimizde farklı ülkelerden oluşan profesyonel ve iyi eğitimli personelden hizmet alırsınız. Biz de Türk yolcularımızı rahat ettirebilmek için birçok gemimizde Türk personel çalıştırmaktayız.

Geminin içinde, havuzlar, güneşlenme alanları, jakuzi, sauna, Türk hamamı, deniz manzaralı spor salonları, koşu pisti, cafe, bar ve disco, 4 boyutlu sinema keyfi, animasyon gösterileri, bilgi yarışmaları, çocuklar için mini club ve oyun alanlarında aktiviteler mevcuttur. … Akşam yemekten sonra, misafirlerimiz, profesyonel ekiplerin hazırladığı şov, konser ve çeşitli gösterileri seyrederek keyifli vakit geçirirler arzu edenler ise casino’da şanslarını deneyebilirler. Gemilerde, odalara dağıtılan günlük bültenler sayesinde her türlü aktivitelerden haberdar olur, 1 gün sonra uğrayacağınız liman ile ilgili ayrıntılı bilgi edinirsiniz. Gemilerimizde bu hizmet de Türkçe sunulmaktadır.

Gemilerimiz her yaşta çocuklar için de birçok imkân sunduğundan,  çocuklu aileler için de en uygun seyahat şeklidir. Birçok programımızda çocuklar sadece vergi ödediğinden dolayı aileleri için de tercih sebebidir.

Balayı seyahati için ise eşi olmayan bir alternatiftir. Hatta özel balayı paketleri ile Kaptan tarafından sembolik nikâhınız kıyılır, özel pastanın da sunulduğu kokteyl partisi ile unutulmaz bir balayı deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kaç adet gemi ile hizmet vermektesiniz ve kapasite durumları nedir?

Toplamda 4 farklı sınıfta 12 adet gemi ile hizmet vermekteyiz. Lirica sınıfında 4 adet gemimiz bulunmaktadır, bunlar sırasıyla MSC Lirica, MSC Opera, MSC Armonia ve MSC Sinfonia gemileridir. Bu sınıftaki gemilerimiz bu yıl rönesans programı ile birlikte hem kapasiteleri artmış hem de yenilenmiştir. Yenilenmeden önce toplam yolcu kapasiteleri 2199 olan bu gemiler, yenilendikten sonra 2679 yolcu kapasitesine ulaşmışlardır. Personel sayısı ise yaklaşık 893 kişiye yükselmiştir. Musica sınıfı olarak yine 4 adet gemimiz bulunmaktadır, bunlar sırasıyla MSC Musica, MSC Orchestra, MSC Poesia ve MSC Magnifica gemileridir. Bu gemilerin yolcu kapasiteleri 3013, personel kapasiteleri ise 987 kişidir. En büyük sınıftaki gemilerimiz ise Fantasia sınıfı gemilerimizdir, bu gemiler sırasıyla MSC Fantasia, MSC Splendida, MSC Divina ve MSC Preziosa gemileridir. Bu gemilerin yolcu kapasiteleri 3959, personel kapasiteleri ise 1275 kişidir

Cruises seyahatleri konusunda pazar payınız nedir? Her geçen gün artan bir talep var galiba.

MSC Cruises olarak, 5 yıldızlı gemiler standardını baz alırsak, Türkiye’deki pazar payımız %70 civarındadır. 10 yıl önce başladığımızda tüm yıl boyunca 1,500 yolcuya hizmet verdik. Geçen yıl ise bu sayı 20.000 yolcunun üzerindeydi.

Önce seyahatlere dünyadaki ilgiyi soracağım. Takip ettiğimiz kadarıyla büyük bir ilgi var. Ülkemizdeki durum nasıl peki?

Dünyada kruvaziyer gemi seyahatlerine oldukça yüksek düzeyde bir ilgi var. 2014 yılı verilerine göre, geçen yıl 22 milyon kişi cruise seyahati yapmıştır. Bu yolcu sayısı içinde en fazla yolcu toplamda 11 milyon ile Amerika’da bulunmaktadır. Amerika’yı yaklaşık 1,8 milyon yolcu ile Almanya, 1,6 milyon yolcu ile İngiltere -İrlanda, 1 milyon yolcu ile Avustralya - Yeni Zelanda, 840.000 yolcu ile İtalya, 714.000 yolcu ile Kanada,

700.000 yolcu ile Çin, 600.000 yolcu ile Fransa, 480.000 yolcu ile Brezilya, 450.000 yolcu ile İspanya takip etmektedir. Ülkemizdeki duruma bakacak olursak, ülke nüfusumuza göre, cruise yolcu sayımız daha başlangıç noktasındadır. 3-4 günlük Yunan adaları turları ve nehir turlarını da dâhil ettiğimizde, toplam sayı ancak 75.000 kişi civarındadır. Ancak gerçekten büyük bir ilgi var ve aynı şekilde tekrar yolcularımızın sayısının da bir hayli yüksek olduğunu göz önünde bulundurursak, kısa zamanda daha yüksek sayılara ulaşabiliriz.

Gemiler sadece tatil amacıyla kullanılmıyor galiba. Kongreler, toplantılar gibi organizasyonlar da yapılıyor.

Aslında Amerika ‘da ve Avrupa da, şirketler gemileri uzun yıllardır kongre ve toplantı organizasyonları için kullanmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda bu yöndeki çalışmalarımızda gözle görülen bir artış vardır. Özellikle MSC olarak gemilerimizin İzmir ve İstanbul’dan yüksek sayıda yolcu alabilme imkânından dolayı, firmalar açısından tercih edilmektedir.

Bu alanda tercih edilmenizin ana sebepleri neler? Yani bir firma organizasyonunu neden bir gemide yapsın?

Öncelikle firma açısından hem maddi avantajları vardır hem de organizasyonun çoğu zaten gemi içinde mevcut olduğundan, firma sadece kendi özel taleplerini iletir ve bunlarda gemilerde bulunan ilgili bölüm ve personel tarafından organize edilir. Örneğin, bir firma gezimizde, firma amblemi ile özel menüler hazırlandı, firmanın lansman gecesi için, firma bayrakları ile donatılan özel salonda, firmaya özel gece düzenlendi.

Gemilerde ayrıca toplantı odası olarak kullanılan birçok mekân vardır ve otellerin aksine bu salonlar, teknik ekipmanlar için şirket ayrıca bir ücret ödemez.  Takım çalışmaları imkânları, Kaptan’ın Gala gecesi gibi, gemide mevcut olan organizasyonlar sayesinde de, firmanın misafirlerine sunmak isteyeceği birçok organizasyon hali hazırda gemide mevcut olduğundan, firmaya hem maddi hem de kolaylık açısından avantaj sağlar.

Peki, sizler gerek tatilciler olsun gerek kurumsal firmalar, bu tür organizasyonlara nasıl hazırlanıyorsunuz?

Tüm talepler alınır ve Napoli Merkez ofisimizin ilgili birimleri ile koordineli olarak öncesinden hazırlığımızı yaparız. Daha sonrasında gerek Türkçe rehberler, gerek ofisimizden operasyon personeli tarafından, gruplara eşlik eder ve tatil veya toplantı gruplarının keyifli ve başarılı bir seyahat geçirmeleri için gerekeni yaparız.

Bu noktada yetişmiş eleman istihdamı önemli bir etken olarak karşınıza çıkıyor olmalı. Bu konuda durum nedir? Mesela ülkemizde ilgi var mı çalışmak konusunda?

Sizin de belirttiğiniz gibi, yetişmiş eleman çok önemli. Maalesef Türkiye’ye ait bir cruise firması olmadığından, MSC Cruises Türkiye ofisi olarak, gemilerimize Türk eleman yerleştirme konusunda ciddi çaba sarfediyoruz. Gerek ilan ile gerekse web sitemizde bilgilendirme yaparak, özellikle Türk yolcularımızın yoğun olduğu gemilerde Türk personel bulunduruyoruz. Aslında gemide çalışmak için başvurularda alıyoruz. Genelde Turizm alanında tecrübeli elemanlara öncelik veriyoruz. Bu kişileri, gemide çalışmak için gerekli olan belgeleri alabilmek için, Denizcilik İşletmeleri tarafından sunulan kurslara yönlendiriyor, evrakları temin ettiklerinde de gemilerimize yerleştiriyoruz.

Son olarak bu yaz boyunca Türk tatilcisine de hitap edecek tur programınız konusunda bilgi alabilir miyiz?

Özellikle ilk gemi seyahati yapacak olan yolcularımız, her hafta İzmir ve İstanbul’dan hareket eden Ege & Adriyatik turumuza ilgi göstermektedir. Daha önce de belirttiğim gibi, gemi yolculuğu bağımlılık yarattığı için, bu yolcularımız bir sonraki seyahatlerinde Batı Akdeniz, Kuzey Avrupa Başkentleri ve Norveç Fiyorları programlarımız tercih etmektedirler. Özellikle son 3 yıldır ise, 20-28 gün arası süren, genelde İstanbul’dan başlayan ve Miami veya Rio’da son bulan Transatlantik seyahatlerimize ciddi bir talep var. Bu programlarımızda 500 - 700 arası Türk yolcumuzu misafir etmekteyiz. Son olarak’ta bu Yıl’ın Kasım ayında başlayacak olan ve ilk defa MSC Cruises tarafından organize edilen Küba turumuza ciddi talep olacağını düşünüyoruz.

msc-musica.jpg

msc-musica-001.jpg

msc-musica-1.jpg

msc-musica-2.jpg

msc-musica-3.jpg

msc-musica-4.jpg

msc-musica-8.jpg

msc-musica-5.jpg

msc-musica-6.jpg

msc-musica-7.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2015 - 43. sayısında yayımlanmıştır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.