
Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye 'Gölge Filo' yaptırımı iddiası
2027 yılının sonuna kadar Rusya'dan doğal gaz alımını sonlandırmanın planlarını yapan Avrupa Birliği'nin (AB), Moskova'ya karşı yaptırımlarda Türkiye, Vietnam ve Sırp şirketleri hedef alacağı iddia edildi.
AB, 20'den fazla şirketi ambargoları delmekle suçluyor. önerilen yaptırımlar Kremlin'in "gölge filosunda" bulunan 149 petrol tankerini ve Rusya ile Çin'deki yaklaşık 60 kişi ve şirketi de hedef alıyor.
Avrupa Birliği (AB), Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'yı işgal eden Moskova'ya karşı 17'inci önlem paketini hayata geçiriyor. Bu kapsamda Rusya'nın ambargoları delmesini sağladığı iddia edilen Vietnam, Türk ve Sırp şirketlerine yaptırımlara hazırlanıyor.
Financial Times gazetesinde yer alan iddiaya göre, önerilen yaptırımlar Kremlin'in "gölge filosunda" bulunan 149 petrol tankerini ve Rusya ile Çin'deki yaklaşık 60 kişi ve şirketi de hedef alıyor.
AB'nin son yaptırım paketleri esas olarak mevcut ekonomik kısıtlamaları sıkılaştırmayı ve bu önlemlerden üçüncü ülkeler aracılığıyla kaçınma yollarını kapatmayı amaçlıyor.
Yetkililer, 17'nci paketin Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olduğu düşünülen 20'den fazla yeni şirketi hedef aldığını söyledi. Yaklaşık bir düzinesi Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Sırbistan, Vietnam ve Özbekistan dahil olmak üzere üçüncü ülkelerde. Bu, Brüksel'in Kremlin'e yardım ettiği için bir Vietnam şirketine yaptırım uyguladığı ilk sefer olacak.
AB'ye katılım sürecindeki Sırbistan, Rusya'ya yönelik yaptırımlara uymayı reddettiği için Brüksel ve birçok üye ülke tarafından sert bir şekilde kınandı.
Paket ayrıca kimyasallar ve makine aracı bileşenleri gibi potansiyel askeri uygulamaları olan birkaç çift kullanımlı malı Rusya'ya yasaklı ihracat listesine ekliyor. Japonya için hayati önem taşıyan bir petrol ve gaz tedarikçisi olan Rusya'nın Sakhalin Projesi için muafiyetin Haziran 2026'ya kadar uzatılmasını talep ediyor.
AB ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın ateşkes sağlama çabalarında bugüne kadar başarılı olamaması nedeniyle Ukrayna'dan çekilmesinden endişe ediyor.
Bazı üst düzey AB yetkilileri öneriyi, Macaristan'ın Rusya yanlısı başbakanı Viktor Orban'ın, Budapeşte'nin Moskova'ya karşı tüm ekonomik önlemleri sonlandırabileceği temmuz ayındaki kritik oylama öncesinde ek yaptırımları kabul etmesini test etmenin bir yolu olarak görüyor.
Macaristan, daha önce Moskova'ya karşı tüm AB yaptırımlarının iki yılda bir yenilenmesini veto etmekle tehdit etmiş ancak sonunda yaptırımların devamını kabul etmişti. Ancak diplomatlar, ABD başkanının Ukrayna'da barış ve Rusya ile yenilenen ekonomik bağlar çağrısı yapmasının ardından Trump'ın Orbán'ın veto kullanma kararlılığını güçlendirdiğini söylüyor.
Salı günü AB başkentleriyle paylaşılan ve çarşamba günü büyükelçiler tarafından görüşülecek olan paketin, AB'nin 27 üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.