1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Amerika kıtası hariç hemen hemen tüm kıtalarda faaliyet göstermekteyiz”
“Amerika kıtası hariç hemen hemen tüm kıtalarda faaliyet göstermekteyiz”

“Amerika kıtası hariç hemen hemen tüm kıtalarda faaliyet göstermekteyiz”

Denizcilik sektörü için mobil uydu haberleşme sistemleri üzerine faaliyet gösteren IEC Telekom...

A+A-

AhmetAYBAR - IEC Telecom Türkiye Genel Müdürü

Denizcilik sektörü için mobil uydu haberleşme sistemleri üzerine faaliyet gösteren IEC Telekom, 2016’da kurulmuş olmasına rağmen kısa sürede sektörde kendine iyi bir yer edinmeyi başardı. Özellikle kara ve denizde uydu çözümleri üzerine yoğunlaşan firma ile ilgili Genel Müdür Ahmet Aybar ile söyleştik.

IEC Telekom’un kuruluş süreci nasıl oldu, geçmişi hangi tarihlere dayanmak­tadır?

IEC TELECOM Global şirketimiz Türkiye’nin dünyada eşi benzeri olmayan hem kıtaları hem denizleri hem de kültür­leri birleştiren stratejik konumu nedeniyle Türkiye’de faaliyet göstermek isteğiyle aylar süren araştırmalar yaptı. Uluslara­rası uydu haberleşme sektör fuarlarında, Türkiye ziyaretlerinde hem Türkiye ile iş yapan yabancı firmalarla hem de Türk firmaları ve profesyonelleri vasıtayla incelemelerde bulundu. Daha önceki benzer yatırımlarında olduğu gibi önce­likle sektördeki lokal firmalardan biriyle iş ortaklığı düşündü. Ancak sonrasında firma kurucularıyla bir referans vasıtasıyla tanıştık ve yeni bir firma kurarak başla­manın daha uygun olacağına karar verdik. 2016 Ağustos ayında Istanbul ofisimizle Türkiye’deki faaliyetlerimize başladık.

IEC Telekom çözümleri dünyaya da dağılmış durumda. Global pazardaki yeriniz nedir?

IEC Telecom olarak Amerika kıtası hariç hemen hemen tüm diğer kıtalarda kendi lokal firmalarımızla veya iş ortakları­mızla faaliyet gösteriyoruz. Mobil uydu haberleşme alanında tüm uydu sahibi firmalarla direkt anlaşmalarla distribü­tör olarak çalışıyoruz. Uydu haberleşme sektörü çok segmentli bir yapıya sahip. En tepede uydu ve frekans sahibi olan firmalar var, onların altında firma satın alarak büyüyen birkaç tane büyük dist­ribütör firma var. Bu firmalar genellikle son kullanıcılara bayi kanalları üzerinde ulaşıyorlar. Bir alt segmentte bizim gibi uydu sahibi firmalarla direkt distribütör olarak çalışan orta ölçekli ve genellikle son kullanıcılarla da direk temas halinde olan firmalar var. IEC TELECOM olarak global pazarda bazı spesifik marketlerde sektörün lider firmalarından biri olmakla birlikte bizim amacımız özellikle mobil uydu çözümlerinde sektörün en iyi servis veren firmalarında biri olmak.

Faaliyet alanlarınız nelerdir? Özellikle denizcilik alanında ne tür hizmetler vermektesiniz?

Biz genel olarak tüm uydu haberleşme alanında faaliyet gösteriyoruz. Özellikle de kara ve denizde mobil uydu çözümle­rinde uzmanlaştık. Ayrıca haberleşme hiz­metlerimizle birlikte IEC TELECOM grup içinde uydu haberleşme hizmetlerimize değer katan yazılım ve donanım geliştiren firmalarımız da var. Genel olarak uydu ve alt kategoride mobil uydu çözümlerine odaklandığınızda doğal olarak birinci önceliğiniz deniz olmak durumunda ka­lıyor. Hem deniz de başka bir haberleşme olanağı olmadığından hem dünyanın 4‘te 3’ünün deniz olmasından dolayı uydu ha­berleşme sektörünün ilk hedefi hep deniz firmaları olmuştur. Denizcilik alanında taşımacılık faaliyetinde bulunan firma­ların yanı sıra eğlence ve hobi maksatlı yatlar ve balıkçı tekneleri için de çözümler içeren geniş bir ürün yelpazemiz var.

Deniz üzerinde sesli iletişim ile ilgili çeşitli alternatifler sunuyorsunuz... De­taylandırabilir misiniz?

Deniz üzerinde sesli iletişim 20 yılı aşkın süredir mevcut. Sesli iletişim için artık çok büyük antenlere veya sistemlere ihtiya­cınız yok. El telefonları bazı aparatlarla harici anten, docking unit gibi aksesuar­larla denizde de çok kolaylıkla kullanıla­biliyor. Ayrıca özellikle denizde sesli ve veri haberleşmesinin en popüler ve stabil çözümü olan L band çözüm sağlayan tüm operatörlerin (Inmarsat, Iridium, Thuraya, Globalstar) çok küçük marine tipi anten­leri ve mesafe bağlılığını ortadan kaldıran RF kablo alternatifleri var. Şu an herhangi bir uydu antenini isterseniz gemi içinde 200m uzaklıktaki bir uydu telefon cihazına veya modeme bağlayabilirsiniz. Klasik kablonun çözümlere alternatif wifi veya bluetooth la çalışan uydu telefon sistem­leri de mevcut. Bu tarz cihazlar kendi cep aplikasyonları sayesinde telefonunuzu bu sistemlere kablosuz bağlayarak kullanım imkânı da veriyor.

Tabi artık sadece ses haberleşmesi özellikle gemiler için zaten standart hale gelen bir servis olarak görülüyor. Artık veri haberleşmesi genellersek internet ihti­yaçları uydu haberleşme sistem çözümle­rinde daha önemli ve belirleyici olmaya başladı. Denizde internet ticari ve özel ihtiyaçları için olmazsa olmaz hale geldi. Sadece belirli sayıda ve kısıtlı kotalarla da olsa her gemi için uydu üzerinde e-mail kullanımı neredeyse zorunlu. Bazı gemiler kısa rotaları veya kıyıya yakın zamanlarda GSM kullanma seçeneği ile uydu ihtiyaçla­rını azaltsalar da, gemilerin çoğu bir uydu internet sistemini iş ve can güvenliği için bulunduruyor.

Diğer taraftan sektörün operasyonel ve navigasyonel ihtiyaçlar için, personel ailevi ve sosyal haberleşme talepleri de uydu üzerinde yüksek kotalı veya kotasız ve yüksek hız seçenekleri de birçok deniz firmaları için öncelikli olmaya başladı.

VSAT teknolojisinin gelişmesiyle eskiye göre daha uygun fiyat ve ebatlı antenlerle hizmet verilebilme olanakları da gemide sınırsız daha doğrusu kotasız internet hizmeti trendinin hızlanmasına yardımcı oluyor.

Ses ve veri bağlantısı hizmetinin yanın­da, iletişimler üzerinde en iyi kontrolü sağlayan özel hizmetleriniz de var. Özellikle mürettebata yönelik çözümle­riniz de ilgi çekici. Bunlardan bahseder misiniz?

Gemi mürettebatı artık denize çıktığında eskiden olduğu gibi kendisini ailesinden, güncel haberlerden, sosyal medyadan uzakta hissetmek istemiyor. İnternetin normal yaşamda her konuda çok kullanılır olması, denize çıkan kişilerin talepleri­ni de değiştirdi. Eskiden sadece telefon haberleşmesi çok büyük bir olanak iken, artık görüntülü haberleşme yapılmak isteniyor. Haber ve sosyal medya takibi de artık daha çok görsel verilerle yapılıyor.

Bu uygun internet kullanım ihtiyacı iki açıdan bize çözüm bulmaya itiyor:

1. Düşük hızlarda bile bu talepleri karşıla­yabilmek

2. Siber güvenlik çekinceleri çare bulmak.

Bizde bu doğrultuda uydu haberleşme servislerimizle beraber bu ihtiyaçlara cevap verecek çözümler geliştiriyoruz. Ha­lihazırda internet hızı içim optimizasyon, kesintisiz gemi içi haberleşme için wifi ağ yönetimi, mürettebat hesap yönetimi, an­tivirüs, siber saldırı koruma çözümlerimiz var. Biz bu alanlarda her çözümü kendimiz geliştirmiyoruz. Kendi alanında en iyi olan firmalarının çözümlerini bizim servisleri­mize ve çözümlerimize entegre ediyoruz. Yakın zamanda geliştirdiğimiz “OneGate” isimli yeni platformumuz var. OneGate bize halihazırda veya gelecekte ihtiyaç olacak birçok çözümü aynı platformda toplama ve yönetme kolaylığı veriyor. Sadece gemi personeli değil, kara persone­li için de platforma web erişim olanağı var. Denizcilik firmaları bu platforma isterlerse kendi operasyonel yazılımlarını entegre edebilirler.

Peki, bu hizmetleri yalnızca büyük çapta deniz araçları için mi veriyorsunuz yoksa balıkçı tekneleri, yatlar vs için de çözümleriniz var mı?

Aslında açık denize çıkan herkesin uydu haberleşme ihtiyacı var. Herkes için de­nizde kotasız hızlı internet sağlanmasına gerek yok. Düşük hızlarda çok düşük kota­lı uydu servisleri de yeri geldiğinde hem iş hem can güvenliği çok önemli hale geliyor. Zaten uydu haberleşme ve cihaz sağlayıcı firmaları her türlü ihtiyaç için çözüm sağ­lıyorlar. Sadece telefon ve SMS’den Mbit kotasız internete kadar tüm çözümleri balıkçı tekneleri ve yatlara sağlıyoruz.

IEC Telekom Türkiye’de hizmet verebil­mek için bir anlaşma yaptı. Detayların­dan bahseder misiniz?

Biz çalıştığımız uydu firmalarının hepsiyle uzun yıllara dayanan iyi ilişkilerimiz var. Ancak Dubai ofisimiz nedeniyle özellikle Thuraya ile çok özel ilişkilerimiz var. Thu­raya ile kurulduğu tarihten beri iş ortaklığı yapıyoruz. Birçok ürün ve serviste ürün gelişimlerine sektör ihtiyaçlarını bildirerek ve saha denemelerinde katkıda bulun­duk. Son olarak Thuraya Ku Band VSAT çözümünü geliştirirken de tüm sürece katkıda bulunduk. Gemi yönetim sistem­lerinde bizim çözümlerimizle denemeler yaptık. Thuraya yeni global VSAT servisi VSAT+ için bizi tek distribütör olarak seçti. Bu ürün için dünya genelinde son kullanıcılara IEC TELECOM’un kendi ofisleri ve partner kanalı üzerinden servis vereceğiz. Nisan ayında hem Türkiye Exposhipping’de hem de Singapore Sea Asia fuarlarında bu iş ortaklığını duyuru­larını yaptık.

Son olarak Türkiye pazarı ile ilgili özel bir değerlendirme yapmanızı rica ediyoruz.

Türkiye pazarı, IEC TELECOM için önemli bir pazar, çünkü dünya genelin­de Türk şirketlerinin sahibi olduğu veya işlettiği 3.000’den fazla gemi var. Türkiye, Avrupa, Asya ve Akdeniz’i Karadeniz ile birleştiren coğrafi olarak kilit bir konuma sahiptir. IEC TELECOM, Türkiye’deki Thuraya, Inmarsat ve Iridium gibi büyük uydu sağlayıcılarıyla doğrudan iş birliği yapan tek Dağıtım Ortağıdır ve amacımız bölgemizdeki Türk ve yabancı denizcilik firmalarına daha iyi çözümler ve destek hizmetleri sunmaktır.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mayıs-Haziran 2019 - 66. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.