1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Amacımız, bölgedeki lojistik üstünlüğümüzü ileri seviyelere taşımak”
“Amacımız, bölgedeki lojistik üstünlüğümüzü ileri seviyelere taşımak”

“Amacımız, bölgedeki lojistik üstünlüğümüzü ileri seviyelere taşımak”

Suvari Gemi, Hazar bölgesi başta olmak üzere niş bölgelere düzenli hat...

A+A-

İsmail TERZİ - SUVARİ Shipping Genel Müdürü

Suvari Gemi, Hazar bölgesi başta olmak üzere niş bölgelere düzenli hat işletmeciliği ile beraber proje kargo taşımacılığı, genel ve dökme yüklerin taşınması, gemi acenteliği, çoklu modlu taşıma hizmetleri veriyor. Firmanın faaliyetlerini ve gelecek planlarını Genel Müdür İsmail Terzi ile konuştuk.

Süvari gemi hangi amaçlarla ne zaman kuruldu?

Suvari gemi kiralama 2005 yılında gele­neksel gemi brokerliği ve gemi kiralama yapmak amacı ile kurularak ticari faali­yetlerine başladı. Gelişen süreç içerisinde hizmet alanlarını çeşitlendirerek gemi acenteliği, proje kargo taşımacılığı ve multimodal taşımacılık faaliyetlerini de bünyesine ekleyerek entegre taşıma hizmetleri vermeye başladı. Bugün şirket yurtdışı ve yurt içi 6 ofisi, 5 farklı ulustan çalışanı ile beraber lojistik servis sağlayıcı­lığı faaliyetleri icra etmektedir.

Hangi alanlarda hizmet veriyorsunuz?

Suvari gemi Türkiye’de İstanbul merkez ofis olmak üzere Kocaeli, Karadeniz Ereğli ve İskenderun bölgelerinde olmak üzere yurtdışında ise Türkmenistan başkenti Aşkabat ve Türkmenbaşı’nda da kendi ofis ve personeli ile faaliyet göstermekte­dir. Başlıca hizmet verilen alanlar Hazar denizi düzenli hat işletmeciliği ile beraber proje kargo taşımacılığı, genel ve dökme yüklerin taşınması, gemi acenteliği, çoklu modlu taşıma hizmetleri sayılabilir.

suvari-gemi.jpg

Ekibinizden bahseder misiniz? Ulusla­rarası hizmetlerde yetkin bir ekibe sahip olmak önemli olsa gerek...

Suvari gemi son dönemde yaptığı insan kaynakları yatırımları ile farklı uluslar­dan kendi alanında uzman iş gücünü bir araya getirerek modern denizcilik anlayışı ile hizmet vermektedir. Tercih edilme nedenlerimizin başında konuya hâkim, donanımlı ve özverili yöneticilerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın olması sayı­labilir. Bizi bu açıdan piyasadan ayıran en temel özellik ekibimizin birden fazla konuda uzmanlık sahibi olmasıdır. Ge­leneksel denizcilik şirketlerinden ziyade müşterilerimize bu sayede -all in one hand- çözümler sunabilmekteyiz.

Özel bilgi ve birikim gereken bazı böl­gelerde güçlü bir firmasınız. Bunu biraz açabilir misiniz?

Suvari gemi kiralama kendi deyimi ile coğrafi olarak niş bölgelerde hizmet vermektedir. Hazar denizi bu bölgelerin başında geliyor. Seyir yapılan rota gereği Rusya iç sularının kullanılması aynı za­manda bu rotanın (Volga Don Nehirleri) Hazar denizine deniz yolu ile bağlanan tek güzergâh oluşu gerek Rusya’daki regülas­yonlar gerek ise coğrafi ve teknik konulara hâkim olmayı gerektirmektedir. Hazar orta koridorunun önemli bir parçası olan bu güzergâh son yıllarda teknolojinin gelişimi ile beraber gabari dışı yüklerin üretimi ve başka bir noktaya taşınabilmesi ile ilgili gelişmeler göz önünde bulundu­rulduğunda Orta Asya ülkelerine standart dışı yüklerin taşınabilmesi açısından önem arz etmektedir.

Aynı zamanda bölge ülkelerinin zengin yeraltı kaynaklarına sahip olması ve orta uzun vadede uyguladıkları kalkınma planları yerli yabancı lojistik şirketlerinin de bölgeye olan ilgisini arttırmıştır. Suvari gemi kiralama olarak gerek yerli milli üreticiler ve alt yapı ve üst yapı üstlenici müteahhit gruplar gerekse yerli ve yabancı lojistik şirketler ile güçlü iş birlikleri ya­parak bölgedeki lojistik üstünlüğünü ileri seviyelere taşımaktadır.

Entegre lojistik kavramını kullanıyorsu­nuz. Biraz açar mısınız?

Türkiye coğrafi konumu gereği Orta Asya ülkelerine yapılan taşımalarda aktar­ma bölgesi olarak da kullanılmaktadır. Suvari gemi kiralama olarak Uzak Doğu ve Avrupa’dan gelen yüklerin consolide edilerek Orta Asya ülkelerine birbirinden bağımsız taşıma modları ile teslimatlarını gerçekleştiriyoruz.

Entegre taşıma servisimizde denizyolu+demiryolu kullanılarak Gür­cistan üzeri Orta Asya ülkelerine -door to door- olarak entegre servis sağlıyoruz. Yine mevsimsel şartlar gereği Rusya iç sularının kullanılmadığı dönemlerde demiryolu aktarmalı olarak C.I.S bölgesi­ne taşımalarımız kesintisiz olarak devam etmektedir.

Barge Servisinizden söz eder misiniz? Tam olarak ne yapıyorsunuz?

Standart gemiler ile taşıma yapmanın mümkün olmadığı nehir ve iç su yolla­rında özellikle Tuna Nehri ve Volga Don Nehri olmak üzere barge servisi veriyoruz.

Aktarma hizmeti verdiğiniz bölgeler nereler?

Türkiye C.I.S ülkeleri için çok önemli bir aktarma ülkesi konumundadır. Bu bölgeye yapılan taşımalarda aktarmalarımızın bü­yük bir çoğunluğunu Mersin, İskenderun ve Marmara limanlarında gerçekleştiriyo­ruz. Yük ve ana geminin uğrak limanları doğrultusunda Köstence gibi ekipman ve elleçleme imkanları geniş Karadeniz’e kı­yısı olan diğer ülkeleri de aktarma yapmak için kullanıyoruz.

Hazar bölgesine yaptığınız nehir yolu ta­şımalarında kış koşullarını nasıl aşıyor­sunuz? Alternatif güzergahlar var mı?

Hazar denizine mevsimsel şartlara bağlı olarak nisan-kasım ayları arasında deniz-nehir yolu seyri yapılabilmekte­dir. Volga Don Nehri ve bağlantılı nehir yollarının donması ile birlikte Gürcistan üzeri demiryolu güzergahını kullanmaya başlıyoruz.

Buna bağlı olarak demir ipek yolu olarak da bilinen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı da alternatiflerimiz arasında bulun­maktadır. Son dönemde Çin’in inisiyatifi ile güçlendirilmeye çalışılan bir kuşak bir yol (one belt one road) projesi kapsamında BTK bağlantılı demiryolu taşımaları yine Trans-Hazar orta koridor kullanımı açısın­dan mevsim etkisinden bağımsız olarak bir alternatif oluşturmaktadır.

Uluslararası üyesi olduğunuz kurumlar ve aldığınız sertifikalardan bahseder misiniz?

Suvari Gemi Kiralama Bimco, Fiata üye­sidir. Ayrıca ISO 9001-9005 sertifikaları Bureau Veritas tarafından sağlanmıştır.

Son olarak eklemek istedikleriniz.

Suvari Gemi Kiralama yüzde 100 milli ve yerli sermaye ile modern deniz işletmecili­ği anlayışı çerçevesinde sektöre yön veren atlımlar ile son teknoloji araç gereçleri kullanarak gerçekleştirdiği projeler ile adından söz ettirmeye devam edecektir.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mayıs-Haziran 2021 - 78. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.