1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Alanında dünya çapında en yeni teknolojiyi kullanan bir şirket olarak tanınıyoruz.”
“Alanında dünya çapında en yeni teknolojiyi kullanan bir şirket olarak tanınıyoruz.”

“Alanında dünya çapında en yeni teknolojiyi kullanan bir şirket olarak tanınıyoruz.”

1976 yılında Pire Yunanistan’da bir grup mekanik ve deniz mühendisi tarafından...

A+A-

Antoinos KALAMPOKAS - INJEGOV Ltd. Genel Müdürü

1976 yılında Pire Yunanistan’da bir grup mekanik ve deniz mühendisi tarafından kurulan Injegov, gerçekleştirdiği başarılı büyüme stratejisiyle bugün yerel ve uluslararası deniz taşımacılığı şirketleri, enerji santralleri, rafineriler ve endüstriyel birimler tarafından tercih edilen lider bir mekanik servis sağlayıcı haline gelmiş durumda. Şirketin başarı öyküsünü Antonios Kalampokas ile konuştuk.

Bize şirketinizi kısaca tanıtır mısınız?

Injegov 1976 yılında Pire Yunanistan'da, bir grup deneyimli mekanik ve deniz mühendisleri tarafından içten yanmalı motorlar için Yakıt Pompaları, Enjektörler ve Hız Governörleri hizmetleri veren bir atölye olarak kuruldu. Şirketin kurucuları ve teknisyenlerinin bilgi birikimi ve yüksek hizmet kalitesi sayesinde, faaliyet ve hizmet alanlarımız kısa bir süre içerisinde hem denizde hem de karada faaliyet gösteren makina ve türbinlerin her türlü mekanik onarım, işleme, yenileme ve yedek parça temini uygulamaları ile genişletilmiştir.

Injegov, 2011 yılında Türkiye, Tuzla'da yerel ve uluslararası şirketlerin ihtiyaçlarını daha iyi cevaplayabilmek için işinde uzman, yüksek kalitede makina parça yenileme ve bakım hizmetleri verebilen ikinci bir atölye kurarak faaliyet alanını genişletmiştir.

Sürekli devam eden faaliyet, ekipman ve know-how yatırımlarının yanı sıra Türkiye’de gerçekleştirilen başarılı bir büyüme, Injegov’u kuruluşundan 40 yıl sonra, yerel ve uluslararası deniz taşımacılığı şirketleri, enerji santralleri, rafineriler ve endüstriyel birimler tarafından tercih edilen lider bir mekanik servis sağlayıcı haline gelmiştir.

Türkiye'de yedi yıllık bir çalışmanın ardından, buradaki en büyük başarınız ve daha başka neleri geliştirebileceğinizi düşünüyorsunuz?

Bugüne kadar elde ettiğimiz en büyük başarıdan ziyade, elde ettiğimiz başarıların anahtarı olarak mekanik onarımı ve makina bileşen parçalarının yenilenmeleri konularında uzman ve kaliteli hizmetlerimizin, yerel armatörler, yöneticiler ve tersaneler tarafından değerlendirildiğinde Türk Denizciliği pazarına bir değer kattığımızı görmekteyiz.

Gemi sahiplerinin daha önceleri edindiği kötü deneyimlerden, doğruluğu kanıtlanmamış ve sonuçları sorgulanır tamir yöntemlerinden dolayı, Türk pazarına makina parçalarının yenilenmesi işlerini tanıtmamız pek kolay olmadı. Diğer taraftan Injegov, otomatik kaynak üniteleri, tavlama fırınları, cnc tornalar ve krom kaplama banyoları gibi makinelerde en son teknolojiyi kullanarak armatöre yenileme prosedürü doğru uygulandığında parçaların hızlı teslimat süreleri, rekabetçi fiyatlar ve yenileri kadar iyi binlerce saat çalışma süreleri ile ne kadar faydalı olabileceğini kanıtlamıştır.

Tabii ki her zaman iyileştirme için bir yer var ve hala kalitemizi sürekli olarak geliştirmeye ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. İşimizde en önem verdiğimiz şeylerden birisi, yeni teknolojilere ve yenilikçi prosedürlere yatırım yapmayı asla bırakmamak. Başarımızın ana sebebi inovasyondur. Bu sebeple, hızımızı yavaşlatmadan, Türkiye’de müşterilerimize daima en son ve en iyi ürünleri sunmaya devam etmek bizim için hayati önemdedir.

marecon-injegov.jpg

Geçen yıl Tuzla atölyenizdeki en önemli gelişmeler nelerdi?

Son iki yıl Injegov için çok yoğun geçti. Faaliyetimizin ilk yıllarından sonra, hizmetlerimize yönelik artan talebe cevap verebilmek için kapasitemizi arttırmanın zamanının geldiğini hissettik.

Bu yüzden yeni atölyemize taşındık. Yeni atölyemiz, eskisine oranla yaklaşık 2 katı büyüklüğe sahip, 1500 m2'lik bir alanı kaplayan ve operasyonlarımızın hızını artırmak için birçok yüksek kapasiteli tavan vinçleri ile donatılmıştır. Bu yeni atölyemizde yeni yatırımlarımızdan olan otomatik yıkama makinesine ve otomatik yüksek kapasiteli kumlama makinesini de faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. Bu ekipmanlarımız sayesinde hizmetlerimizin hızı ve kalitesi önemli ölçüde arttı.

Bir başka önemli makina ilavemiz, 2016 yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz, piston kafasının kanallarının taşlama makinesi yatırımı oldu. Bu makina sayesinde 0.001mm'den daha az sapma ile sert krom kaplamalı piston kafası kanallarının işlevselliğini geliştirmeye başlamış olduk. Bu sayede, yenilenmiş pistonlarımızın çalışma ömrü daha da uzun oldu aynı zamanda piston ve segmanlarının daha rahat çalışmasını sağladı.

En önemli yatırım ilavemiz, 2018'in başında gerçekleşti. Yeni lazer kaplama makinamızı hizmete sokmuş bulunmaktayız. Şirketimiz, özel yazılımlarla kontrol edilen yüksek teknoloji ürünü bir robotik lazer kaplama tezgahını büyük bir yatırım olarak gerçekleştirdi. Bu yeni makinanın benzersiz yetenekleri sayesinde, bileşen parçaların kaplamalarının yapılmasında ve yenileme işlerinde gerçek bir oyun değiştirici olarak sektördeki pazarda yerini alacak ve daha fazla geliştirebileceğimiz kaplama prosedürleri ile teknik yöneticilerin ve enspektörlerin hayatını gerçekten çok daha kolaylaştıracağız.

marecon-injegov-1.jpg

Yeni Lazer Kaplama makinenizi pazarınız için bir “Oyun Değiştirici” olarak belirttiniz. Bu söyleminizi daha fazla açıklayabilir ve bize bu yeni makine ve süreç hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Lazer kaplama, yüksek güçlü bir lazer kaynağı hassas optik ve genellikle bir robotik istasyonu içeren çok yeni bir kaynak yöntemidir.

Bu kaynak yönteminin en büyük avantajı, minimum distorsiyona neden olan çok düşük ve hassas kontrollü ısı girdisi iken, kaynak parametrelerinin genel kontrolü, daha önce kaynak yapılması çok zor olan malzemelerin %100 metalürjik bağa sahip mükemmel bir kaynak oluşturmasıdır.

Injegov lazer kaplama ünitemiz, 6 eksenli robotik kol, 2 eksenli servo kontrollü bir manipülatör, eksen hareketlerini koordine eden bir bilgisayar, kaynak ve sertleştirme için özel hassas optikler ile yüksek güçlü bir lazer kaynağından oluşuyor. Tezgâhımız 6 metreden uzun parçaları işleyebilecek imkana sahiptir.

Onarımı veya kaplaması yapılabilecek, yenilenebilecek özelliklere sahip parçaları, 4 zamanlı çelik ve dökme pistonları, 4 zamanlı dökme demir silindir kafaları, kaverleri ve layner ceketleri, turbochargerları ve elektrik motoru rotorlarını, kargo pompası millerini ve tabii makina ve hidrolik piston rodlarını işleme kabiliyetine sahiptir.

Lazer kaplama ile armatörlere ve yöneticilere zaman ve para tasarrufu sağlayan, mekanik bileşenlerin ömrünü uzatan yüksek sertlik, korozyon ve darbe direncine dayanıklı işler yapılabiliyor.

Mevcut olan metal kaplama tozlarının çeşitliliği ve makinemizin yetenekleri bize sonsuz olanaklar sunmaktadır, bu nedenle müşteriler en zorlu uygulamaları ve karmaşık geometrileri için bile hiç çekinmeden en üst düzeyde bizlerle kolaylıkla iletişim kurabileceklerdir.

Türk gemi tamiri pazarı hakkında fikriniz nedir ve şirketinizi gelecekte bu pazarda nerede görüyorsunuz?

Son yıllarda Türk tersaneleri, tesislerine yatırım yapmaya devam ediyor ve Türkiye'de faaliyete başladığımızdan bu yana yüzer ve kuru havuz kapasiteleri neredeyse ikiye katlandı ve bu da Türkiye'ye onarım için gelen gemilerin adedinin artmasında önemli bir etken oldu.

Daha fazla gemi özel ilgi gerektiren hizmetler için daha fazla talep anlamına gelmekte ve bu da yüklenicilerin bu talebi karşılaması için daha hazır olması gerekmektedir. Şu anda odaklanması gerekilen şey sadece düşük fiyatlar değil, daha önemlisi kaliteli hizmet ve yeniliklerdir.

Alanımızda dünya çapında en yeni teknolojiyi kullanan bir şirket olarak tanınıyoruz ve bu nedenle Türkiye'de daha fazla gemi onarımının gelmesinde önemli bir rol aldığımızı düşünmekteyiz.

marecon-injegov-001.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mayıs-Haziran 2018 - 60. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.