1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. "2021 yılı ve sonrasında gelişmekte olan pazarlarda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz"
"2021 yılı ve sonrasında gelişmekte olan pazarlarda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz"

"2021 yılı ve sonrasında gelişmekte olan pazarlarda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz"

​​​​​​​Tecrübeli bir ekiple 60 yıldan uzun bir süredir sektöre kreatif ve yenilikçi mühendislik...

A+A-

Hüsamettin ALDATMAZ - Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü

Tecrübeli bir ekiple 60 yıldan uzun bir süredir sektöre kreatif ve yenilikçi mühendislik çözümleri sunan Hareket, aynı zamanda proje taşımacılığı, ağır ve standart dışı yük taşımacılığı, vinç ve platform kiralama gibi birçok hizmeti de son teknolojiye uygun ekipmanlarla sürdürüyor. Firmanın faaliyetlerini Hüsamettin Aldatmaz ile konuştuk.

Hareket'in 60 yılı aşkın tarihçesiyle başlayalım isterseniz. Kısaca özetler misiniz?

60 yıldan uzun bir süredir, alanında uzman ve tecrübeli ekibimiz, kreatif ve yenilikçi mühendislik çözümlerimizle proje taşımacılığı, ağır ve standart dışı yük taşımacılığı, vinç ve platform kiralama, ağır kaldırma, indirme ve montaj faaliyetlerini uluslararası standartlara uygun olarak ve son teknolojiye uygun ekipmanlarla sürdürüyoruz. Ayrıca müşterilerimize proje planlama, güzergâh etütleri, yük kaldırma mühendisliği, proje yönetimi ve kurulum hizmetleri de sunuyoruz.

Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin’de bulunan bölge müdürlükleri, yurtdışında ise Dubai, Abu Dabi, Umman, Ukrayna, Özbekistan, Kazakistan ve İspanya ülke müdürlüklerinin yanı sıra Azerbaycan, Cezayir ve Güney Kore’de bulunan acenteleri vasıtasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Hangi sektörlerde ve hangi alanlarda faaliyetleriniz var?

Türkiye’nin yanı sıra Türkmenistan, B.A.E, Umman, Ukrayna, Cezayir, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Romanya ve Azerbaycan gibi 20’yi aşkın ülkede; nükleer enerji, petrokimya, petrol-gaz ve yenilenebilir enerji sektörü ile tesis taşıma, açık deniz işlerinde ve inşaat-altyapı alanlarında gerçekleştirilen birçok önemli projede yer alıyoruz. Tersane özelinde; yük indirme metodolojisi ve analizi, demirleme, balast serme, platform çekme, römorkaj hizmetleri, yük taşıma ve kaldırma hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Bu hizmetlere ek olarak rüzgâr türbin ekipmanları depolama ve Kazakistan’da ağır yük terminal işletmeciliği ile de hizmet portföyümüzü dikeyde genişleterek müşterimize entegre proje lojistiği konusunda uçtan uca hizmet sağlamaya başladık.

Ekibiniz ve makine/ekipman parkurunuz ile ilgili neler söylersiniz?

International Cranes and Specialized Transport dergisinin, her sene düzenlediği ağır taşıma ekipmanlarının, toplam taşıma kapasitelerine göre dünyanın en büyük ağır taşıma şirketleri sıralamalarında şirketimizin, Türkiye’de 1. Avrupa’da 4. ve Dünya’da 20. sırada yer aldığını belirtmek isterim. Aynı sıralamanın Vinç kategorisinde de her yıl Dünya’da ilk 50’nin içinde yer aldığımızı söyleyebiliriz.

Tecrübemizi dünya çapında önemli projelere imza atarak kanıtlayan uzman kadromuz projenin başlangıcından tamamlanmasına kadar tüm aşamaları en küçük detayına kadar planlamaktadır. Fizibilite çalışmaları, mühendislerimiz tarafından derin teknik bilgi birikimiyle dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Tam başlangıçtan itibaren yapılan teknik değerlendirme, projelere profesyonel bir hazırlık yapılmasını sağlamaktadır. Taşıma ve kurulum hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde, son teknoloji ürünü ekipman kullanılarak ve sahadaki uzmanlarımızın gözetiminde yürütmekteyiz.

Grup şirketleri arasında RENTH kiralama isimli bir firmanız daha var. Bu firma ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Müşterilerimize personel yükseltici platformlardan vinçlere, forkliftlerden jeneratörlere, konteynerlerden aydınlatma kulelerine, temizlik makinalarına hatta el aletlerine kadar aklınıza gelebilecek tüm makine ve ekipman ihtiyaçlarına yönelik kiralama hizmeti veren RENTH, en uygun makine ve ekipman seçimi, tüm periyodik bakımları, muayeneleri yapıldıktan sonra kiralama süresi boyunca takibi sürdürülmektedir. Özellikle yurtdışında Arabistan, Dubai, Umman, Kırgızistan, Kamerun, Özbekistan, Ukrayna ve Kazakistan‘da projelere destek veriyoruz.

Yurtiçi olduğu kadar yurtdışı projelerde de imzanız var. Hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?

Hareket olarak yurtdışında yıllardır global müşterilerimize büyük ölçekli projelerde başarılı bir şekilde hizmet vermekteyiz. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde yurtdışında ciddi yatırımlar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 2018 yılında Dubai’de; Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine hizmet vermek amacıyla bir operasyon merkezi kurduk. Dubai merkezimiz faaliyetlerini hedef ülkelerimizde sürdürmeye devam ediyor.

2019 yılında Ukrayna’da gerçekleştirdiğimiz yapılanma sonrasında Ukrayna’nın en büyük rüzgâr enerji santrali kurulum projesini gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte Ukrayna’da ekipman ve personel yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bunun dışında CIS bölgesinde Azerbaycan’da aktif olarak çalışıyoruz ve 2021 yılında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özbekistan’da bu yıl ciddi bir yatırım planladık ve ülke ekibimizi güçlendirmek adına atamalar gerçekleştirdik. Faaliyetlerimizi orada açtığımız şube kanalıyla sürdürmeye devam edeceğiz. Kazakistan Bautino’da Hareket Ağır Yük Terminali için ağır kaldırma kapasitemizi yıl içerisinde artırdık.

Halihazırda Afrika’da Kamerun, Nijer, Senegal, Cezayir, Fas ve Nijerya’da büyük projeler gerçekleştirdik. Yüksek potansiyele sahip diğer Afrika ülkeleri için yatırım fırsatlarını araştırıyoruz. Bu bölgelerdeki iş hacmimizi arttırmaya devam edeceğiz

Kurumsallığa önem veren bir yapısınız. Bunun meyvesi de Turquality programına dahil olmanız oldu. Süreçten bahseder misiniz?

Kurumsal yapıyı geliştirmek bizim daima en önemli önceliklerimiz arasındadır. Turquality programı da kendimizi test etmek açısından çok faydalı oldu. Programa dahil olmak isteyen şirketlerin çok ciddi kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Tüm süreç uluslararası akredite bir danışmanlık şirketi tarafından son derece ciddi bir biçimde denetleniyor. Şirketimizin finansal yapısından markalaşma stratejisine, teknolojik altyapısına birçok nokta A’dan Z’ye incelendi. Kriterleri eksiksiz biçimde sağladığımız için ilk başvurumuzda Turquality Marka Destek Programına kabul edildik. Bundan sonraki hedefimiz sürekli gelişime devam ederek Hareket’i sektöründe güçlü bir global marka haline getirmektir

Turquality ile iş yapma potansiyelinizde artış öngörüyor musunuz? Sanırım yabancı firmaların tercihinde önemli bir etken Turquality...

Bir şirketin Turquality programın kabul edilmesi, o şirketin tüm süreçlerinin belirli bir takım yüksek standartları devletimiz nezdinde sağladığı anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Bu da tercih aşamasında bizim gibi şirketlerin tercih edilmesinde önemli bir avantaj olarak ön plana çıkabilmektedir. Turquality programına dahil olan şirketlerde hizmet potansiyelindeki artışın özellikle yurtdışında olması ihracat getirisi anlamında ülkemize fayda sağlamaktadır. Bizim de hedefimiz hizmet ihracatımızı vizyonumuz doğrultusunda artırmaktır.

Pandemi sürecinde ticaretiniz nasıl etkilendi...

Pandemi, global perspektifte yatırım kararlarını yavaşlattı. Yatırımcılar pandemi sürecinde gelecek planlamalarıyla ilgili daha temkinli hareket etmeye başladılar. Bu durum büyük ölçekli projelerin bazılarının iptal olmasına, bazılarının ertelenmesine sebep oldu. Devam eden projelerde farklı ülkelere yapılan taşıma operasyonları için sınır geçişlerinde ve personellerin çalışma koşullarında çeşitli zorluklarla karşılaşıldı. Pandeminin ekonomiye verdiği zarar, müşterilerin daha maliyet odaklı hizmet beklentisine neden oldu. Bu durum proje taşımacılığı firmaları için olumsuz gibi görünse de operasyonel verimliliği artırarak maliyet azaltma çalışmaları gerçekleştirmek adına iyi bir fırsat olacağını düşünmekteyiz.

2021 ve sonrası için yurtdışında önemli hedefleriniz olduğunu görüyoruz. Bu hedeflerden ve hedef ülkelerden bahseder misiniz?

2021 yılı ve sonrasında da gelişmekte olan pazarlarda faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Özellikle pandemi etkisinin azalması global ölçekli projeleri hızlandıracaktır. Biz de planlamamızı buna göre yapıyoruz.

2019 yılında Ukrayna’da gerçekleştirdiğimiz yapılanma sonrasında Ukrayna’nın en büyük rüzgâr enerji santrali kurulum projesini gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte Ukrayna’da ekipman ve personel yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bunun dışında CIS bölgesinde Azerbaycan’da aktif olarak çalışıyoruz ve 2021 yılında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özbekistan’da bu yıl ciddi bir yatırım planladık ve ülke ekibimizi güçlendirmek adına atamalar gerçekleştirdik. Faaliyetlerimizi orada açtığımız şube kanalıyla sürdüreceğiz.

Halihazırda Afrika’da Kamerun, Nijer, Senegal, Cezayir, Fas ve Nijerya’da büyük projeler gerçekleştirdik. Yüksek potansiyele sahip diğer Afrika ülkeleri için yatırım fırsatlarını araştırıyoruz. Bu bölgelerdeki iş hacmimizi arttırmaya devam edeceğiz.

hareket-proje-gemi-insa.jpg

hareket-proje-gemi-insa-001.jpg

hareket-proje-gemi-insa-1.jpg

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Temmuz-Ağustos 2021 - 79. sayısında yayımlanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.