
TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni
Türkiye'nin 2024'te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 32. Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Törende konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin 2024’te yaklaşık 262 milyar dolarlık mal, 115 milyar dolarlık da hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatarak, hem mal hem de hizmet ihracatında en yüksek değerlere ulaşıldığını vurguladı.
İhracattaki sınırlı artışın bu yıl da devam ettiğini belirten Gültepe, "5 aylık ihracatta yüzde 3,5, son 12 aylık ihracatta ise yüzde 1,9 artıdayız. Jeopolitik belirsizliklerin artmasına, yakın coğrafyamızda sıcak çatışmaların devam etmesine, pazarlarda talebin yavaş seyretmesine, tarife savaşlarına ve korumacılık önlemlerine rağmen artıda olmamız büyük bir başarı." ifadelerini kullandı.
"Tüm sektörlerimizden pozitif katkı almak istiyoruz"
Mustafa Gültepe, bununla beraber son 2,5 yıldır hedeflerinin gerisinde kaldıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birçok sektörde fiyat tutturamıyoruz. Fiyat tutturamayınca müşteri ve pazar kaybediyoruz. 27 sektörümüzün yarısı hemen hemen her ay eksi yazıyor. İhracattaki artış birkaç sektörün katkısıyla devam ediyor. Oysa biz tüm sektörlerimizden pozitif katkı almak istiyoruz. Çünkü biz, 2028’de 375 milyar dolarlık mal, 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefinin sorumluluğunu taşıyoruz. Türkiye’yi en çok ihracat gerçekleştiren 10 ülkeden biri yapmak istiyoruz. Orta ve uzun vadeli hedeflerimiz için ihracatımızı her yıl en az yüzde 10 artırmak zorunda olduğumuzu biliyoruz."
Gültepe, Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir büyümenin ancak üretim ve ihracatla sağlanabileceğinin altını çizerek, son iki çeyrekte ihracatın büyümeye katkısının negatif olduğunu söyledi.
İhracatın yeniden büyümenin lokomotifi olacağı günlere dönmeyi istediklerini vurgulayan Gültepe, şu ifadeleri kullandı:
"Bir yandan konjonktürel sorunlarımıza çözüm üretmeye çalışırken bir yandan da ihracatımızı geleceğe hazırlayan stratejiler üretiyor, politikalarımızı devreye alıyoruz. Katma değeri artırmak için yüksek teknolojiye, AR-GE’ye, inovasyona, tasarıma, ikiz dönüşüme odaklanıyoruz. Pazar çeşitliliğimizi artırmak için yoğun çaba harcıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 350 fuara katılıp, 135 heyet programı gerçekleştirdik. Bu yıl da yaklaşık 400 fuara katılıp, 158 heyet programı düzenleyeceğiz."
"Türk Ticaret Bankasının bu yıl ihracatçılarımıza 62 milyar liralık destek sağlamasını hedefliyoruz"
TİM Başkanı Gültepe, ihracatçı için finansmana erişimin kritik önem taşıdığının altını çizerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) aracılığıyla ihracat ailemize kazandırdığımız Türk Ticaret Bankası faaliyetlerine başladı. Bankamızın yıl sonuna kadar 15 şubeye ulaşmasını ve ihracatçılarımıza 62 milyar liralık finansman desteği sağlamasını hedefliyoruz. Türk Ticaret Bankası, hem ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştıracak hem de stratejik bir çözüm ortağı gibi çalışacak. Finansman konusunda devletimizin sağladığı destekleri de unutmuyoruz."
Gültepe, döviz dönüşüm desteğinin yüzde 2'den yüzde 3'e yükseltilmesi, reeskont kredilerinde maliyetin düşürülmesi ve günlük limitin 4 milyar liraya çıkarılmasının son derece önemli olduğunu anlattı.
Mustafa Gültepe, "Ancak ihracatı arzu ettiğimiz büyüklüğe ulaştırmak için döviz dönüşüm desteğinin artırılması, reeskont kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesi ve limitlerin yükseltilmesi, firmalarımızın düşük faizli ve uzun vadeli krediye erişimine imkan verecek yeni projelerin mutlak suretle devreye alınması büyük önem arz ediyor." diye konuştu.
Belirsizliklerin arttığı dönemlerde fırsatlar olduğunu unutmadıklarına işaret eden Gültepe, fırsatlardan yararlanabilmek için her şeyden önce rekabetçiliği kaybetmemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Törende konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, büyük bir heyecan ve umutla başlayan 2000'li yılların dünya finans krizi, küresel salgın, sıcak savaşlar ve enerji savaşları gibi büyük çatışmalar ve krizlere maruz kaldığını söyledi.
Türkiye'nin, bu krizlerin ve ateş çemberinin ortasında yer almasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde siyasi istikrarını koruduğunu anlatan Bolat, ekonomideki reformlar, dış politikadaki başarılar ve hayata geçirilen büyük projelerde sanayide, tarımda, hizmetlerde ve ticarette büyük gelişmelere imza atıldığını bildirdi.
Bolat, bu sayede Türkiye'nin bölgede hem lider olduğunu hem de küresel bir oyuncu konumuna ulaştığını kaydederek, "Bugün Türkiye adeta barışın sembolü haline geldi ve ülkemiz bu dönemde terör belasını da defetti ve huzur içinde vatandaşlarımızın refahını, satın alma gücünü ve gelirini artırma yolunda ekonomik gelişmesine devam etti." diye konuştu.
Son 22 yılda Türkiye'nin milli gelirinin dolar bazında 6 kat artarak 1 trilyon 371 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Bolat, kişi başına düşen milli gelirin 4 kat yükselişle 16 bin dolara yaklaştığını ve Türkiye'nin Dünya Bankasına göre üst gelire sahip ülkeler ligine yükseldiğini anlattı.
"İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam ediyor"
Ticaret Bakanı Bolat, bu ekonomik büyüme ve gelişmede sanayinin, tarımın, ulaştırmanın, hizmetlerin ve ihracatın çok büyük payının bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhracatımız mal bazında mayıs sonu itibarıyla yıllık seviyede 7,5 kat artışla 265,5 milyar dolara ulaştı ve yükselişine devam etti. Hizmetler ihracatı da 8 kat artışla 115 milyar dolara yükseldi. Toplamda 377 milyar dolar geçen yıl döviz kazanmıştık ülke olarak. Bu yıl için Sayın Cumhurbaşkanımız en az 390 milyar dolar hedefi bize öngördü ve bunu da Allah'ın izniyle yıl sonuna kadar başarıyla tamamlayacağız. Az önce bahsettiğim büyük krizler ve küresel sınamaların ortasında olmamıza rağmen başarılı bir kaptanlıkla gemimiz Allah'a şükür istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmekte."
Bolat, dünyada birçok sektörde ilk 5 ya da ilk 10'da yer aldıklarını kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Bu yıl da ihracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5'inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekteyiz. Son 24 ayın 14'ünde aylık ihracat rekorları kırıldı. İlk 5 ay itibarıyla yıllık mal ihracatında 265,5 milyar dolarla rekor kırdı. Hizmet ihracatında ilk 4 ay sonunda yıllık bazda 116,5 milyar dolara yükseldik."
"Uluslararası temaslarda Türkiye'nin artan itibar ve saygınlığını görüyoruz"
Bakan Bolat, bu başarıların devam edeceğinin altını çizerek, cari işlemler açığındaki düşüşten ve milli gelirdeki artıştan bahsetti.
İhracatı her kademede desteklemeye devam ettiklerini dile getiren Bolat, "Geçen yıl 24,7 milyar liralık hibe destekleri sağladık ihracatçı firmalarımıza. Bu yıl da 33 milyar liralık hedefimiz var ve bu hedef doğrultusunda ilerliyoruz." diye konuştu.
Bolat, ihracatçılara sunulan hibe destekleri ve finansman imkanlarına ilişkin örnekler vererek, ihracatın artırılması hedefiyle ortaya konulan stratejileri ve programları dile getirdi.
Türkiye'nin uluslararası arenada öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Bolat, "Bu noktada şunu iftiharla belirtmek istiyoruz ki Türkiye olarak bütün uluslararası zirvelerde G20, Türk Devletler Teşkilatı, Afrika Ticaret Zirvesi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, D8 (Gelişen 8 Ülke), Avrupa Birliği ve ABD ile yürütülen temaslarda Türkiye'mizin artan itibar ve saygınlığının büyük katkısını görmekteyiz." dedi.
Bolat, son dönemde uluslararası alanda gerçekleştirdikleri görüşmeler ve düzenledikleri zirvelerden bahsederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bütün dünyayı tarıyoruz. 'Ulaşamadığınız yerler sizin değildir.' anlayışı gereği bütün dünyada ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmaya gayret ediyoruz. Türkiye Yüzyılı hedefi bizler için sadece bir yön değil, aynı zamanda ilham kaynağıdır. Türkiye Yüzyılı'nı ticaretin yüzyılı yapmak hedefimizdir. Aldığımız mesafeyle Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını üretimde, yatırımda, ihracatta ve her alanda kırmaya devam ediyoruz."
Mal ve hizmet ihracatı şampiyonları ödüllerini aldı
Etkinlikte, geçen yıl Türkiye'nin toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllerini aldı. İlk 10 firma ile e-ihracatta ilk sırayı alan şirketin ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.
Hizmet ihracatında ilk 10 şirket, "Türk Hava Yolları, Pegasus, Güneş Ekspres Havacılık AŞ, İGA Havalimanı İşletmesi AŞ, TAV Havalimanları Holding AŞ, Odeon Turizm İşletmeciliği, Anexservices Turizm, Corendon Airlines, Fraport Tav Antalya Terminal İşletmeciliği AŞ, GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret AŞ" şeklinde sıralandı.
2024'te en çok mal ihracatı gerçekleştiren ilk 10 şirket ise "Ford Otomotiv, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Kibar Dış Ticaret AŞ, Star Rafineri, TGS Dış Ticaret AŞ, Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, Vestel, Arçelik ve Baykar Makina" oldu.
En yüksek e-ihracata imza atan ilk 3 firma ise "Trendyol Dsm Grup", "Asır Group İhracat AŞ" ve "Modanisa Elektronik Mağazacılık ve Ticaret AŞ" şeklinde sıralandı.
Etkinlikte açıklanan diğer ödüller ise Ticaret Bakanı Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Bak ile TİM Başkanı Gültepe tarafından verildi.
Sanmar Denizcilik, 2024 yılı Gemi, Yat ve Hizmetleri sektör şampiyonu oldu
Sektörlerinde birinci olan firmalar
Törende ödül alan ve sektörlerinde birinci olan firmalar ise şu şekilde:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.