1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Konteyner Gemilerinin Boyu Büyüyor, Taşımada Rekor Artışlar Yaşanıyor
Konteyner Gemilerinin Boyu Büyüyor, Taşımada Rekor Artışlar Yaşanıyor

Konteyner Gemilerinin Boyu Büyüyor, Taşımada Rekor Artışlar Yaşanıyor

Konteyner taşımacılığında devrim niteliğinde bir değişim yaşanıyor. Son yıllarda gemi boyutları giderek artıyor ve bu taşınan yük miktarında muazzam bir artışa yol açıyor.

A+A-

BIMCO'nun Baş Nakliye Analisti Niels Rasmussen, sektördeki bu değişimin sadece başlangıç olduğunu belirtiyor.

2006'dan bu yana, ortalama konteyner gemilerinin boyutu ikiye katlanarak 4.580 TEU'ya yükseldi. Ancak gerçek devrim, 12.000 TEU'dan fazla kapasiteye sahip dev gemilerin sahneye çıkmasıyla başladı. Bu devasa gemiler, filonun kapasite artışının %51'ini temsil ediyor. Rasmussen'a göre, bu eğilim büyük gemilerin sipariş defterine hakim olmasıyla devam edecek.

Emma Maersk, 2006'da devrimin ilk işaretini verdi. Dünyanın en büyük konteyner gemisi olarak hizmete giren Emma Maersk, 17.800 TEU kapasitesiyle sektörü baştan aşağı değiştirdi. Ancak bugünün en büyüğü 24.000 TEU kapasitesiyle öne çıkıyor.

Bu büyük gemilerin getirdiği bir diğer yenilik ise Neo Panamax ve Post Panamax gemileri olarak bilinen yeni kategorilerin ortaya çıkması. Bu gemiler, daha küçük gemilere kıyasla maliyet ve sera gazı emisyonlarında önemli ölçüde azalmaya katkıda bulunuyor. Rasmussen'a göre, bu gemilerin inşa maliyeti ve yakıt tüketimi, daha küçük gemilere göre önemli ölçüde daha düşük.

Ancak bu dev gemilerin getirdiği bir zorluk da var: Servis sıklıkları normalde olduğu gibi değil. Ancak filo genelinde gemi sayısındaki artış, hat operatörlerinin hizmet sıklığını ve kapsama alanını genişletmeyi başarmasına imkan tanıyor.

Rasmussen'e göre, Neo Panamax ve Post Panamax gemileri filodaki büyümeye devam edecek. 2025 yılına gelindiğinde, ortalama bir konteyner gemisinin 5.000 TEU'dan daha büyük olacağı ve bu iki segmentin filo kapasitesinin %40'ından fazlasına katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.
 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.