1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Kızıldeniz Krizi, Küresel Yakıt Talebinde Yükselmeye Yol Açtı
Kızıldeniz Krizi, Küresel Yakıt Talebinde Yükselmeye Yol Açtı

Kızıldeniz Krizi, Küresel Yakıt Talebinde Yükselmeye Yol Açtı

Deniz ticaretindeki dengeler, Kızıldeniz'deki gerginlikle bir kez daha sarsılıyor.

A+A-

Vitol İcra Kurulu Başkanı Russell Hardy'nin son açıklamalarına göre, Kızıldeniz'de yaşanan kriz, gemilerin güvenli rotalardan kaçınması nedeniyle küresel yakıt talebinde önemli bir artışa neden oluyor.

Hardy'nin verdiği bilgilere göre, denizcilik sektörü Kızıldeniz krizinden kaçınmak için daha güvenli rotaları tercih ederek günde 100.000 varil daha fazla yakıt tüketiyor. Bu durum, gemilerin daha uzun mesafeler kat etmesine neden oluyor ve Yemen'deki Husi gruplarının gemilere yönelik tehditleri sonrasında yaşanan bir değişikliği yansıtıyor.

Özellikle, Kızıldeniz'deki tanker trafiğinin beş yıl öncesine göre arttığına dikkat çekiliyor. Ancak, bu artışın arkasında yatan temel neden, küresel çatışmaların küresel ticaret akışını nasıl etkilediğidir. Hardy, Houston, Teksas'taki CERAWeek konferansında yaptığı konuşmada, "Her yerde pek çok şeyi yeniden yönlendirmek zorunda kaldık." diyerek durumu özetliyor ve ekliyor: "Bugün 2019'da yaşananlardan çok daha sıra dışı bir hareket görüyoruz."

Krizin etkisi sadece denizcilik sektörüyle sınırlı değil. Kızıldeniz'deki gerilim, küresel ekonomik dengeleri de etkiliyor. Daha uzun rotaların tercih edilmesi, nakliye maliyetlerinin artmasına neden olurken, bu da tüketici mallarına yansıyabilir. Ayrıca, krizin jeopolitik sonuçları da belirsizliğini koruyor.

Bu gelişmeler, deniz ticaretindeki güvenlik endişelerini ve enerji tedarik zincirlerinin karmaşıklığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

(Reuters'ten Liz Hampton'un haberinden tercüme edilmiştir.)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.