1. HABERLER

  2. LOJİSTİK

  3. Başkan Kıran,“Geleceğe Giden Yol, Bağlanabilirlik, Dijitalleşme, Yeşil Lojistik” te konuşma yaptı
Başkan Kıran,“Geleceğe Giden Yol, Bağlanabilirlik, Dijitalleşme, Yeşil Lojistik” te konuşma yaptı

Başkan Kıran,“Geleceğe Giden Yol, Bağlanabilirlik, Dijitalleşme, Yeşil Lojistik” te konuşma yaptı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası...

A+A-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, International Road Transport Union’un (Uluslararası Karayolu Taşımacılık Birliği) 75. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde organize edilen, “Geleceğe Giden Yol, Bağlanabilirlik, Dijitalleşme, Yeşil Lojistik” başlıklı etkinlikte bir konuşma yaptı.

tamer-kiran-006.jpg

Tamer Kıran, konuşmasına yurt dışındaki bir toplantıya katılan ve IRU etkinliğine katılamayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını ileterek başladı. IRU’nun 75. yıl dönümünü kutlayan Başkan Kıran, TOBB olarak geride bırakılan 57 yılda IRU ile ortak çalışmalar yürüttüklerini, karayolu taşımacılık sektörüne yönelik çalışmaları yakinen takip ettiklerini söyledi. “Bu süreçte IRU’nun tır sisteminin sağlıklı bir şekilde işletilmesi, güvenilir ve sürdürülebilir taşımacılığın tesis edilmesi, taşımacılığın ve ticaretin geliştirilmesi yoluyla refah artışının sağlanması yolundaki faaliyetlerine katkı sağladık.” diyen Kıran, kamu-özel sektör işbirliğine güzel bir örnek teşkil edecek şekilde Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarıyla yürütülen ortak faaliyetlerle tır sisteminin gelişimine destek olduklarını ifade etti. IRU Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreteri ve çalışanlarına teşekkür eden Kıran, “75 yıldır gösterilen çaba ve yürütülen çalışmalar nedeniyle kutlamak istiyorum.” diye konuştu.

TEKNOLOJİ HAYATIMIZIN HER ALANINDA
Konuşmasında teknolojinin geldiği noktaya ve yaşanan değişime dikkat çeken Tamer Kıran, “Yaşadığımız dönem çeşitli isimlerle adlandırılıyor, içinde bulunduğumuz döneme, uzay çağı, teknoloji çağı, bilgi çağı deniliyor. İsim konusundaki bütün bu çeşitliliğe rağmen, daha önce örneği görülmemiş bir hızla değişim dönemi bu yaşadığımız... Anadolu’da yaşamış olan filozof Herakles, ‘Her şey değişir, değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’ der. Ancak bu günlerde yaşadığımız değişimin hızı farklı.” dedi. 

Ekonomiden siyasete, kültürden sosyal hayata, çevreden sanata kadar şimdiye kadar görülmemiş bir değişimin içerisinde olunduğuna vurgu yapan Kıran, teknoloji ve dijital dönüşümün hayatı tümüyle değiştirdiğini, değiştirmeye de devam edeceğini söyledi. 

“30 yıl öncesine kadar hayatımızda olmayan cep telefonları artık vazgeçilmez bir parçamız haline dönüştü.” diyen Kıran, medyadaki dönüşüme, geleneksel medya ve eğlence sektörünün yerini artık yenilerine bıraktığına işaret etti.

Dünyanın en büyük 10 şirketinden altı tanesinin teknoloji şirketi olmasının, teknolojinin önemini çok güzel özetlediğini ifade eden Kıran, “Bu teknolojik gelişmelerle son yıllarda karşılaştığımız pandemi, ekonomik krizler, savaş ve doğal afetler eklenince, toplumların sosyoekonomik yapısı da değişti. Daha çok üretebilmek için, tüketimi teşvik eden ekonomik sistemler, yerlerini paylaşım ekonomilerine bıraktı. Verimlilik ve sürdürülebilirlik temel amaca, çevre ve güvenlik ise öncelikli kaygıya dönüştü. Bu arada iklim değişikliğinin etkisini de daha fazla hissetmeye başladık. Bilim adamları yaptıkları çalışmalarla bizleri, dünyanın sonuna hızla yaklaştığımız konusunda ciddi ciddi uyarıyorlar. Çevre kaygısıyla yeşil dönüşüme hız verildi.” diye konuştu. Almanya’da 2050 yılı için sıfır emisyon hedefi konduğundan bahseden Kıran, bütün bu değişikliklerin ve dönüşümün taşımacılığa yansımamasının düşünülemeyeceğini söyledi.

TAŞIMACILIKTA YENİ TRENDLER
Tüm taşımacılık modlarının bu değişimden etkilendiğini ve etkilenmeye devam edeceğini söyleyen Kıran, intermodal, multi model, kombine taşımacılık gibi kavramların, artık ideal olmaktan çıkıp zorunluluk haline dönüştüğünü vurguladı.

Verimli ve sürdürülebilir taşıma için akıllı araçlara, akıllı araçlar için akıllı yollara, akıllı ulaşım sistemlerine gerekliliğin her geçen gün arttığına işaret eden Tamer Kıran, “Fosil yakıtlı taşıtlar yerini giderek artan bir hızla farklı yakıt yakan araçlara bırakıyor. Tedarik merkezleri çeşitlendi ve yakınlaştı. Yeni güzergahlar, yeni koridorlar, yeni modlar kullanılarak mesafeler ve süreler kısaltılmaya çalışılıyor.” dedi. 

Karayolu taşımacılığı konusundaki güncel duruma da değinen Kıran, dünyadaki tüm bu değişimlere rağmen karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığında karşılaşılan temel sorunların devam ettiğini, bu yöndeki çalışmalara ve çabalara karşın araçların sınır kapılarında hala günlerce beklemeye devam ettiğini ifade etti. 

AVRUPA’YA GİRİŞTE VİZE SORUNU
“Karayolu taşımacılığımızda özellikle AB’ye giriş noktalarında sorunlar yaşıyoruz.” diyen Kıran, Sırbistan-Macaristan geçişindeki beklemeler dolayısıyla yük tesliminde gecikmeler yaşandığından bahsetti. 

Avrupa ile Türkiye arasında en önemli sınır kapısı olan Kapıkule-Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda özellikle hafta sonlarında yığılmalar yaşandığını belirten Kıran, “Pandemi ve Rusya-Ukrayna krizi sonrasında Avrasya ticaretinde odak noktası haline gelen Sarp-Sarpi ve Venhilars geçişlerinde uzun kuyruklarla karşılaşıyoruz. Geçiş belgesi kotalarımıza ulaştığımızda ve Altyapı Bakanlığımızın özellikle son yıllardaki kazanımlarını takdirle karşılıyor teşekkür ediyoruz. Ancak bazı ülkelerde uzun yıllardır yaşadığımız sorun devam ediyor.” dedi.

Uluslararası alanda rekabet halinde olunan ülkelerin araçları hiçbir engel ile karşılaşmadan taşımacılık yaparken, Türk araçlarının birçok engeller neticesinde sınır kapılarında bekletildiğini ifade eden Tamer Kıran, “Şoförlerimizin yaşadığı vize sorunu bütün girişimlere rağmen hala çözülemedi. Vize sorunu nedeniyle Avrupa’ya yönelik taşımalarda şoförlerimizin ancak yarısını kullanabilir haldeyiz. Bütün ülkelerin ortak sorunu olan sürücü yokluğu ile değerlendirdiğimizde vize sorununun ülkemiz taşımacılığı açısından yarattığı sorunun büyüklüğünü hepiniz takdir edersiniz.” diye konuştu.

DÜNYADAKİ DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMAK GEREKİR
Dünya ticareti yaşanan değişikliklerle bambaşka bir evreye evrilmişken, karayolunda halen yirmi otuz yıldan beri devam eden sorunlara çözüm bulunamamış olmasının üzücü olduğunu ifade eden Kıran, “Değişimin çok hızlı yaşandığı bugünlerde yeni değişimler ve gelişmeler uyum sağlamamız, yenilikçi yaklaşımları yakından takip edebilmemize ve yönetebilmemize bağlıdır. İşletmelerin, kurum ve kuruluşların ve hatta ülkelerin mevcut değişim ortamında varlıklarını devam ettirebilmeleri ancak değişime uyum sağlamaları ve kendi hedeflerine ilerlemeleriyle sağlanabilecektir. Bu noktada bize düşen görev kurumlarımızın yenilikçi ve bilimsel yaklaşımları takip ederek bu hızlı değişim çağına uyum göstermesini sağlamaktır.” diye konuştu. 

Konuşmasına Mevlana’nın “Dün akıllıydım dünyayı değiştirmek istedim, bugün bilgeyim kendimi değiştiriyorum” sözleriyle son veren Tamer Kıran, etkinliğin hayırlara vesile olması temennisini dile getirdi. 

Konuşmaların ardından IRU Başkanı Radu Dinescu ve Genel Sekreteri Umberto de Pretto, Tamer Kıran’a plaket takdim etti. 

tamer-kiran-2.jpg

tamer-kiran-1-001.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.