1. HABERLER

  2. ŞİRKET HABERLERİ

  3. Alfa Laval Sürdürülebilirlik Serisi Ekipmanlarında Yeni Bir Adım:  “OceanGlide” 
Alfa Laval Sürdürülebilirlik Serisi Ekipmanlarında Yeni Bir Adım:  “OceanGlide” 

Alfa Laval Sürdürülebilirlik Serisi Ekipmanlarında Yeni Bir Adım:  “OceanGlide” 

Alfa Laval OceanGlide, “Fluidic” teknoloji kullanılan, farklı bir havayla yağlama sistemidir.

A+A-

OceanGlide, geminin düz tabanı boyunca düzgün bir mikro hava kabarcığı tabakası üreterek, gövde ile çevresindeki su arasındaki sürtünmeyi en aza indirir. Sürtünmedeki bu azalma, daha az yakıt yakılması anlamına gelir, bu da daha az para harcanması ve atmosfere daha az CO2 salınması anlamına gelir. Bunun yanında, denize salınan gürültüyü de azaltır. %12’ye kadar varan yakıt tasarrufu ve CO2’nin azaltılması ve EEDI, EEXI ve CII değerlerinin iyileştirilmesi sonucunu getirir.

- “Fluidic” teknolojisi, az sayıda kompresörle düzgün bir mikro kabarcık katmanı üretilebilmesini sağlar. 

- Tüm düz taban alanının mikro kabarcık tabakasıyla kaplanması, sürtünmedeki azalmayı en üst düzeye çıkarır. 

- Sistemdeki her kısmın ayrı ayrı kontrol edilebilmesi, hava tabakasının tam olarak optimize edilmesini sağlar. 

- Hem yeni inşalarda projelerinde hem mevcut gemilerde kurulum oldukça kolaydır. Geniş kinistin hacimlerine veya büyük kompresör yerleşim alanlarına gerek duymaz. 

oceanglide-how-it-works.jpg

Temel olarak sistemde akışkan osilatörleri kullanarak, geminin tüm düz taban alanı boyunca bir mikro hava kabarcığı tabakası oluşturulur. Sistem saniyede ve metrede 240.000 kabarcık üreterek spesifik sürtünmeyi %75’e kadar azaltır. Bu bizi testlerle kanıtlanmış %12’ye kadar ulaşan bir yakıt tasarruf düzeyine ulaştırır ve böylece geri ödeme süresi 2-3 yıl seviyelerine kadar düşebilir. 

Geminin tabanı boyunca, abartılı olmayan metal şeritlere monte edilen OceanGlide sistemi, az sayıda kompresöre ihtiyaç duyar. Kinistin de veya geminin diğer kısımlarında büyük modifikasyonlara gerek olmadığından, yeni inşa edilen veya mevcuttaki herhangi bir gemiye herhangi bir tersanede monte edilebilir. 

Alfa Laval OceanGlide, “Fluidic Technology”’i sisteme entegre ederek, “Air Lubrication” işleminde karşılaşılabilecek geleneksel zorlukların üstesinden gelir. “Fluidic” teknoloji, akışkan basıncının ve akışının, herhangi bir hareketli parça olmadan, hassas bir yöntemle şekillendirilmiş kanallar vasıtasıyla kontrol edilmesidir. OceanGlide, geminin tabanında düz alan boyunca her biri kendi fluidic şeridine sahip seksiyonlara ayırır. Sadece 6 cm yüksekliğindeki metal şeritler, sistem kapalıyken neredeyse hiç sürtünme üretmeyen aerodinamik bir profile sahiptir. Açıldığında, akışkan osilatörler saniyede ve metrede 240.000 kabarcık üreterek tabanın tüm düz alanı boyunca homojen bir hava tabakası oluşturur. Her şerit bağımsız olarak yönlendirilebildiğinden, hava tabakası maksimum verimlilik ve minimum kompresör gücü için optimize edilmektedir. Fluidic teknolojisi verimli bir şekilde kabarcıklar üretir, böylece ortalama olarak sadece bir ile üç adet arasında kompresöre ihtiyaç duyulur. Bunlar herhangi bir yere yerleştirilebilir ve büyük bir kinistine gerek yoktur. 

oceanglide-3d.jpg

Alfa Laval OceanGlide’ın en önemli avantajlarından biri, salınım bantları aracılığıyla güç tüketimini düzenleme yeteneğidir. OceanGlide, geminin düz omurgasında, her biri kabarcıklar üreten kendi fluidic şeridine sahip ve su direncini azaltan bölümler oluşturmak için fluidic teknolojiyi kullanır. Her şeridin biri birinden bağımsız olarak kumanda edilmesi, optimum verimlilik, maksimum kapsama alanı ve daha düşük kompresör gücü sağlamak için daha kontrollü ve akıcı bir hava kabarcığı akışı sağlar. 

OceanGlide akışkan air lubrication siste¬minin kabarcık üretmedeki yüksek verimliliği, yalnızca daha az sayıdaki kompresörle etkin bir hava tabakası sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu kompresörleri gemide herhangi bir yere rahatça yerleştirme avantajı da sağlar. Sistem teknenin yapısında modifikasyon veya yeniden sertifikalandırılmasını gerektirmez, bu da onu retrofit ve yeni inşa projeleri için avantajlı kılar. Göze batmayan boyutta ve hareketli parça içermeyen fluidic şeritler, herhangi bir tersanede geminin altına kolaylıkla monte edilebilir. 

Air lubrication teknolojisi, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından karbon emisyonlarını azaltmada kullanılabilecek “Yenilikçi Enerji Verimliliği Teknolojisi” olarak kabul edilmektedir. Teknoloji, Enerji Verimliliği Mevcut Gemi Endeksi (EEXI), Enerji Verimliliği Tasarım Endeksi (EEDI) ile uyumluluğu ve IMO’nun Karbon Yoğunluğu Göstergesi (CII) gereksinimlerini karşılamak için karbon yoğunluğunun azaltılmasını destekler. Bunun yanı sıra, yenilikçi fluidic air lubrication teknolojisi CO2 emisyonlarını en aza indirir ve böylece CO2 vergisinin azaltılmasına yardımcı olur. 

OceanGlide’ın spesifik sürtünmeyi %50- 75 oranında azalttığı kanıtlanmıştır ve gerçek yaşam koşullarında %12’ye kadar güvenilir yakıt tasarrufu sağlayabilir. Elde edilen gerçek yakıt tasarrufu miktarı, gemi operasyonlarına ve operatör önceliklerine bağlı olarak değişebilir. Teknoloji aynı zamanda sera gazı emisyonlarını azaltmak için Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından belirlenen EEDI / EEXI ve CII gerekliliklerine uyumu da desteklemektedir. 

alfa-laval-tharsis.jpg

Alfa Laval Air Lubrication sisteminin ilk kullanıldığı proje, Tharsis Sea-River Shipping firmasına ait bir Koster olan M/V Tharsis gemisidir. Sistem, bu geminin %10’a kadar yakıt tasarrufu yapabilmesini sağlamıştır. Tharsis firması, Air Lubrication teknolojisinin, sürdürülebilir taşımacılık yolunda kilit bir teknolojilerden biri olacağını düşünüyor. 

Bu yıl içinde Norveç’in en köklü denizcilik firmalarından Odfjell’de, “Fluidic Air Lubrication” teknolojisini kullanarak enerji verimliliğini artırmak ve emisyonları azaltmak için Alfa Laval OceanGlide’ı seçti. 

“Şeritlerin, düzenlenebilen bir hava kabarcığı akışı için bölümlere ayrılması, OceanGlide sisteminin ayırt edici bir özelliğidir. Bu kurulum, güç tüketiminin hassas bir şekilde kontrol edilmesine ve optimizasyonuna olanak tanıyor. Kimyasal tankerlerimiz üzerindeki enerji tasarrufu etkisini belgelemeyi dört gözle bekliyoruz” şeklinde konuşan Odfjell Firması Teknoloji Başkan Yardımcısı Erik Hjortland ayrıca, “Odfjell, 2014’ten beri gemilerine 130’dan fazla enerji tasarrufu cihazı kurdu. 2023’ün 1. çeyreğinde, filomuz için IMO limitlerinin %50’den fazla altında, tarihimizdeki en düşük karbon seviyesini bildirdik. Karbonsuzlaştırma çabalarımız bu başarı ile bitmiyor, şimdi daha gelişmiş teknolojileri kullanmaya başlamanın zamanı geldi. Fluidic Air Lubrication teknolojisinin, bizim için doğal olarak bir sonraki adım olduğuna inanıyoruz ve karbon seviyemizi daha da azaltmak için OceanGlide sistemini kullanmayı dört gözle bekliyoruz.” diye ekledi. 

Alfa Laval OceanGlide sistemini seçen son firmalardan biri de Kumiai Navigation (PTE) Ltd. oldu. Firma OceanGlide’ı 54 kDWT LPG tankerlerine birine retrofit olarak kurulmak üzere seçildi. Şirketin Fluidic Air Lubrication teknolojisinden yararlanma kararı, geminin enerji tüketimini azaltma, genel performansını iyileştirme ve çevresel düzenlemelere uyma kararlılığından kaynaklanmaktadır. Böylece Alfa Laval, OceanGlide Fluidic Air Lubrication sisteminden yararlanabilecek gemi tiplerine LPG tankerlerini de ekledi. 

Kumiai Navigation Genel Müdürü Tomo Kuroyanagi, “Güç tüketimimizi azaltması ve yaklaşan çevre düzenlemelerine uymamıza yardımcı olması için yeşil nakliye uygulamalarına yatırım yapmak istiyoruz. Bu çabada, OceanGlide Fluidic Air Lubrication şu anda gemi performansını iyileştirmede ve çevresel hedeflerimizi karşılamada kayda değer kazanımlar sunan mevcut en iyi çözümlerden biridir.” diye konuştu. 

Ayrıca önceki yıllarda Torm A/S firmasının LR2 Tankerine, DFDS firmasının Ropax gemilerine, ayrıca New Castle Type Bulk Carrier gemisine sistem sağlandı. Bu gemilerde OceanGlide sistemi kuruldu veya kurulma aşamasında ya da testleri devam ediyor.

alfa-laval-denizcilik-cozumleri-001.jpg

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.