1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Yaptırımlara Rağmen Rus Tankeri Çin'e Demirledi
Yaptırımlara Rağmen Rus Tankeri Çin'e Demirledi

Yaptırımlara Rağmen Rus Tankeri Çin'e Demirledi

Yaptırımların gölgesindeki Rusya'nın Çin'e yönelen petrol ihracatı, jeopolitik denklemlerdeki kartları yeniden karıştırıyor.

A+A-

Yaptırımlara uğramış olan ikinci Rus tanker, Krymsk adlı gemi, 700.000 varil Rus Sokol ham petrolünü boşaltmak üzere Çin'in Dongying limanına yanaştı. LSEG ve Kpler nakliye verilerine dayanan bu bilgi, bölgedeki hareketliliği artırıyor.

Geçtiğimiz haftalarda benzer bir durum yaşanmış, Liteyny Prospect adlı başka bir Rus tankeri, 700.000 varil Sokol ham petrolünü Çin'in Huanghua limanına boşaltmıştı. Bu durum, Rusya'nın yaptırımların gölgesinde yeni pazarlar arayışında olduğunu gösteriyor.

Ancak, bu hamleler sadece nakliyat ve ticaretin ötesinde derin siyasi ve ekonomik anlamlar taşıyor. Yaptırımların etkisiyle Rusya'nın Hindistan'a petrol sevkiyatlarında yaşanan düşüş, Çin'in bu tür ham petrol ithalatına yönelmesini hızlandırdı. Kpler'in tahminlerine göre, Sokol ham petrolünün Çin'e olan ithalatı bu ay rekor seviyelere ulaşabilir. Ancak, yaptırımlar nedeniyle bu tahminlere iki Rus tankeriyle gerçekleşen sevkiyatlar dahil edilmedi.

Sokol ham petrolü, Rosneft'in kontrolündeki Sakhalin-1 LLC tarafından ihraç edilen hafif dereceli bir petrol. Ancak, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC), geçtiğimiz ayın sonlarında Sovcomflot'a yaptırımlar uygulayarak bu akışı sınırladı. OFAC'ın bu yaptırımları, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarını finanse etme potansiyelini sınırlamayı hedefliyor.

Ancak, OFAC'ın ham petrol gemilerine yönelik yaptırımları belirli bir esneklik de sunuyor. Genel lisanslar aracılığıyla, belirli koşullarda ham petrol veya diğer kargoların boşaltılmasına izin veriliyor. Bu, Rusya'nın yaptırımların getirdiği kısıtlamaları aşmak için yeni stratejiler geliştirebileceği anlamına geliyor.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.