Norveç’in Fredrikstad kenti açıklarında seyreden kimyasal tanker Bergstraum’da patlama meydana gelmesinin ardından yangın çıktı. Olay, 28 Temmuz Salı günü Oslo Fiyordu’nun girişinin güneyinde yaşandı.
9 bin 494 dwt taşıma kapasitesine sahip tankerin sülfürik asit taşıdığı bildirildi. Patlamanın ardından çevreye tehlikeli yük sızıntısı yaşanması ihtimali nedeniyle geniş çaplı müdahale başlatıldı. Norveç kurtarma teşkilatına ait iki kurtarma botunun yanı sıra polis botları, itfaiye gemisi, sahil güvenlik unsurları ve İsveç’ten gelen kurtarma araçları bölgeye sevk edildi.
Norveçli yetkililer ve geminin işletmecisi Utkilen, müdahalenin ardından gemideki durumun istikrara kavuştuğunu açıkladı. İlk belirlemelerde sülfürik asit yükünün denize karıştığına ilişkin doğrulanmış bir bilgi paylaşılmadı. Bununla birlikte geminin yük tankları, makine bölümü ve çevresindeki deniz alanında kontrollerin sürdüğü bildirildi.
Kimyasal tankerlerde meydana gelen yangınlar, taşınan yükün özelliklerine bağlı olarak mürettebat, çevre ve müdahale ekipleri açısından yüksek risk oluşturuyor. Sülfürik asit yanıcı bir madde olmamasına rağmen metallerle ve bazı kimyasallarla tepkimeye girerek zehirli veya yanıcı gazlar üretebiliyor. Bu nedenle müdahalede yangının kaynağının belirlenmesi ve yük sistemlerinin bütünlüğünün korunması büyük önem taşıyor.
Bergstraum olayında Norveç ve İsveç makamlarının koordineli müdahalesi, kıyı devletleri arasındaki ortak acil durum kapasitesinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Geminin güvenli bir bölgeye alınması, hasar tespiti yapılması ve patlamanın nedeninin belirlenmesi için teknik inceleme başlatılması bekleniyor.
Olay ayrıca kimyasal yük taşımacılığında gemi bakım standartları, yük operasyonlarının izlenmesi ve acil durum hazırlıklarının sektör açısından taşıdığı önemi yeniden gündeme getirdi. Yetkililer, nihai çevresel değerlendirmenin gemi ve deniz yüzeyindeki kontroller tamamlandıktan sonra açıklanacağını bildirdi.