Salı günü görülen taslak belgeye göre, “AB’de Üretim (Made in EU)” başlığı altındaki bu önerilerin gelecek hafta sunulması bekleniyor.
Söz konusu girişim, AB Komisyonu’nun yerel üretimi önceliklendirmeye yönelik daha kapsamlı planını açıklamasından bir hafta önce gündeme gelecek. Ancak bu plan, üye ülkeler arasında görüş ayrılıklarına yol açmış durumda.
Taslak belgeye göre Komisyon, gemi veya ekipman satın alan kamu otoritelerini tedarikçi seçiminde yalnızca fiyat kriterine değil; sürdürülebilirlik ve ürünün AB içinde üretilmiş olması gibi fiyat dışı unsurlara da önem vermeye teşvik edecek.
Bu yaklaşımın, feribotlar, araştırma gemileri, buz kırıcılar ve römorkörler gibi gemilerin AB içindeki üretimini artırabileceği belirtiliyor.
Özel sektörde ise AB’de üretilen gemilere olan talebin, armatörlere daha kolay finansmana erişim imkânı sağlanarak teşvik edilmesi öngörülüyor. Bu süreçte Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) önemli bir rol üstlenebileceği ifade ediliyor.
Avrupa Komisyonu’nun, 10 Şubat’ta gemi inşa ve denizcilik sektörlerini güçlendirmeye, limanların güvenliği ve sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik önerilerini açıklaması bekleniyor. Bu adımlar, AB’nin genel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen kapsamlı stratejinin bir parçası olacak.