1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Panama Kanalı'nda konteyner trafiği yükselişte
Panama Kanalı'nda konteyner trafiği yükselişte

Panama Kanalı'nda konteyner trafiği yükselişte

Panama Kanalı'ndaki konteyner gemisi geçişleri, diğer gemi türlerinin su yolunu tercih etmemesi dolayısıyla adeta bir patlama yaşadı.

A+A-

Son raporlara göre, Panama Kanalı'ndan geçen gemi sayısında genel bir azalma olmasına rağmen, konteyner geçişlerinde etkileyici bir yükseliş gözlemleniyor.

Drewry Shipping danışmanları tarafından yapılan son değerlendirmeye göre, Ekim ayında 1.002 olan geçiş sayısı, Aralık 2023'te %25'lik bir düşüşle 746'ya geriledi. Ancak, su yolundaki yıllık geçiş sayısında ise Aralık 2022'ye göre %42'lik bir artış yaşandı ve toplamda 1.281 geçiş kaydedildi.

Kanaldan geçiş sayılarının daha da düşmesi bekleniyordu, ancak Panama Kanalı İdaresi (ACP), aldığı bir kararla Ocak ve Şubat aylarındaki transit sayılarını günlük 20 ve 18'e düşürme planını iptal etti ve bunun yerine günlük geçiş sayısını 24'e çıkardı.

Panama Kanalı'nda günlük 24 geçişle, 2022 ortalaması olan günlük 34-40'ın altında bir genel trafik görülüyor. Ancak, sektörlere göre bakıldığında kuru yük ve LPG taşımacılığında önemli düşüşler yaşanırken, konteyner gemilerinin sayısında artış gözlendi. Aralık ayında, transit geçişleri Ekim ayına göre %5 ila %30,6 oranında arttı.

Drewry danışmanı Simon Heaney yaptığı açıklamada, "Günlük geçişlerin artmasıyla birlikte, konteyner gemilerinin daha küçük bir dilimden daha fazla pay aldığını görmeye devam edeceğimizi düşünüyorum. Ortalama günlük geçiş sayıları, şu anda oldukları seviyelerde veya biraz daha yüksek olabilir." dedi. Drewry, konteyner gemilerinin Panama Kanalı'ndaki kilitlerde kayıp su çekiminin her feet'i için yaklaşık 350 TEU kapasite kaybettiğini tahmin ediyor. Bu, Neo-panamax kilitlerinden geçebilen en büyük konteyner gemileri için taşıma yükünü yaklaşık 2.000 TEU azaltabilir.

Heaney, "Etkili olarak, diğer bazı sektörler rota değiştirdikçe, konteyner gemileri yer rezervasyonunu daha kolay yapıyor." şeklinde konuştu.

Ortalama olarak, konteyner gemilerinin günlük geçişleri 2022 ve 2023 mali yıllarında sırasıyla 7,7 ve 7,6 olarak gerçekleşti. Ancak, ACP'nin ekim ayından eylül ayına kadar olan mali yılı devam ediyor. Kasım ve Aralık 2023'te konteyner gemilerinin günlük geçişleri, günlük ortalamanın biraz altında gerçekleşti. Ancak, kilitlerdeki çekiş kısıtlamaları nedeniyle taşınan konteyner sayısının azalmış olabileceği belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.