1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Panama Kanalı Nisandan Önce Transit Kısıtlama Planlamıyor
Panama Kanalı Nisandan Önce Transit Kısıtlama Planlamıyor

Panama Kanalı Nisandan Önce Transit Kısıtlama Planlamıyor

Panama Kanalı yöneticileri, şiddetli kuraklık sonrasında gemi trafiğini yönlendirmek için yeni kısıtlamaları en az Nisan ayına kadar planlamıyor. 

A+A-

Reuters'ten Elida Moreno'nun haberine göre, Yönetici Yardımcısı Ilya Espino, su seviyelerinin Nisan ayına kadar değerlendirileceğini ve mevcut durumda başka kısıtlamalara gerek olmadığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık, yetkilileri kanalın günlük geçiş sayısını azaltmak zorunda bırakmıştı. Ancak, Aralık ayındaki yağışlar, Ocak ayındaki ek kısıtlamaların askıya alınmasını sağladı.

Espino, son aylarda Kızıldeniz'deki gemilere yönelik artan saldırıların, Asya rotalarını tercih etmekte olan gemi sahiplerini Panama Kanalı üzerinden transit geçiş talebini artırdığını belirtti. Reuters'e konuşan Espino, "En azından Nisan ayına kadar günlük 24 geçişe devam edeceğiz." dedi.

Kanal yönetimi, Mayıs ayında yağışların gelmesi halinde günlük geçiş sayısını kademeli olarak artırmayı ve normalde olduğu gibi günde yaklaşık 36 gemiye izin vermeyi planlıyor. Ancak, beklenenden az yağış gelmesi durumunda, gemilerin maksimum draftına daha fazla kısıtlama uygulanabileceğini belirtti.

Espino, "Mayıs ayında yağışlar başlamazsa, günlük geçişi sınırlamayı veya maksimum draftı 43 feet'e düşürmeyi yeniden değerlendireceğiz." dedi. Ayrıca, kurak mevsimde su depolarındaki buharlaşmayı da izlediklerini ekledi.

Şu anda, kanal maksimum 44 feet drafta sahip gemilere izin veriyor. Bu sayıyı azaltmaktan kaçınılmasının nedeni, birçok gemiyi yüklerini azaltmaya zorlayarak bazı taşımacılık işlemlerini kârsız hale getirebilmesiydi.

Konteyner gemilerinin önceliği olsa da, geçen yıldan beri yaşanan kısıtlamaların dökme yük gemilerini etkilediğine dikkat çekildi.

Espino, Panama Kanalı'nın Süveyş Kanalı'ndaki olaylar nedeniyle artan talebi absorbe etme konusunda zorlandığını söyledi. Alternatif rotaların kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda bile, Panama'nın bu talebi karşılayamadığını belirtti.

Kanal yönetimi, transit kısıtlamaları nedeniyle geçen mali yıl için gelirlerde 700 milyon dolarlık bir düşüş öngörüyor. Espino, 2024 yılında normalde geçebilecek olan 1.500 geminin kaçabileceğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.